Stl Stl skrev:
Tack Sofia och Sebastian för att ni är så justa så ni ställer upp här och svarar på alla frågor. Det måste vara unikt för Bygga hus att vi har tillgång till så mycket bakgrundsinfo till dessa program - så detta tack riktas också till de andra från Husdrömmar som också varit härinne och svarat på alla frågor.
Suveränt och generöst!

Personligen tycker jag att denna förmån också medför ett visst ansvar från oss nyfikna.
Kanske är det inte nödvändigt att komma med petimäterkommentarer om var sillen drar fram eller om någon råkar gå lite för nära en kant där det inte finns reglementsenlig skyddsutrustning?
Dessa kommentarer kan vi ju spara till tv-soffan.
Tycker jag.

Stephan
PS Huset var kanonfint invändigt!
Stort tack!
Vi har valt att delta för att få, en ganska unik möjlighet, vårat husbygge dokumenterat på ett proffesionellt sätt. Producenten och hans team är helt grymma att då jobba med!

Vi har också valt att dela med oss av våra misstag för att andra ska kunna bygga smartare och undvika att göra de samma. Det hade varit enkelt att bara visa upp den smärtfria byggnationen.

Efter att ha googlat mycket inför vårat byggprojekt så vet vi att fler är intresserade av just containrar. Istället för att enbart sälja konceptet och tjäna pengar på byggnationen (vilket vi också kunnat göra) så valde vi att dela med oss, det ger oss så mycket mer att få diskutera detaljer med likasinnade än att spara lappar på hög.

Det är väldigt lätt att vara efterklok och kommentera andras byggnationer hemma i tv-soffan. Vi är också efterkloka och har dragit samma slutsatser. Vi har också provat oändligt många lösningar allt eftersom och konsulterat de som är i samma sits. Det syns inte heller i programmet.

Vi har haft väldigt roligt under resans gång och hade gjort om den!
 
  • Gilla
Hojte och 5 till
  • Laddar…
Årets bästa program. Mycket bra avslutning. Man känner att man få hänga med genom hela bygget.
Inte alls min stil men helt fantastiskt fint och det är ju inte jag som ska bo där ;)
Riktigt häftigt med skogen så nära inpå och närheten till sjön.
Kanske är till Tranås man ska flytta? :thinking:
Att bosätta sig nära sjön och skogen.
Stort grattis till ett fantastiskt hus och Grattis till SVT som förhoppningsvis fortsätter att göra dessa sevärda program(y)
 
  • Gilla
TheSwedishHerringHouse
  • Laddar…
banjoragge banjoragge skrev:
Tack för ett mycket intressant och underhållande program och grattis till er lilla byggmästare och sist men inte minst: till ert nya fina hus. Jag har har kollat containerbyggen många år och sett hur man gör i detalj. Det mest avvikande mot ert bygge är att alla projekt varit i varma länder. M.a.o. isoleringen blir minimal. De jag sett som PUR-skummat har lagt ett tunt lager (ngn cm) direkt på plåten inv. Sedan har man reglat, isolerat med sten/glasull + board osv.Varför skummade ni ända ut i reglarna? Skumningen verkar var det enda som inte funkade, men jag blev förvånad att ni skummade i värmen, eftersom vatteninnehållet i luften är hög, (inte relativa luftfuktigheten). Isocynaten reagerar ju med vatten och polyolen härdar ut. Sedan undrar jag också varför du körde kapskiva och inte skärbrännare eller plasmabrännare. F.ö. beundrar jag er för att ni fullföljde projektet. Jag fick svar på många undringar jag haft.
10 000kr frågan! :)

Här kommer ett längre utlägg kring isoleringen. Det är den första frågan samtliga ställer: hur isolerar ni? Hur funkar det? Vad gick fel?

Luftspalt/luftfickor/köldbryggor:
Vi har efterforskat och undersökt flertalet isoleringslösningar och det finns exempel i norden där det gjorts på olika sätt. De som lyckats är de som använt sprutisolering, sluten cell, (berättar mer nedan) och de som misslyckats har använt lösningar där det bildats luftfickor. Det går att spruta utvändigt eller invändigt. Vi valde invändigt för att behålla stålets utsida och få ett underhållsfritt yttre (på så sätt är vi lata). Sprutar man utvändigt så krävs ett ytterligare lager fasad ex panel. Då kan man välja att behålla stålet på insidan för industriell stil, något vi tycker är coolt men det är inte vår kopp te.

Sandwich-paneler som Villa Bergskuben använde fungerar på samma sätt. Stål-tät isolering utan luftfickor- stål.

På stålet bildad kondens i samma stund stålet värms och kyls. Det går därför inte att ha en enda luftficka. Likaså med köldbryggor, stål leder kyla men med isoleringen minskar de köldbryggor som är svåra att bygga bort i traditionella hus. Vi har i efterhand gått igenom hela huset med värmekamera för att garantera ett tätt skal mot stålet och en jämn isolering.
Containern är räfflad och därför är det svårt att använda andra isoleringsmaterial än skum som fäster på stålet.

Tjockleken:
Frågan ovan ställdes om varför vi inte sprutar ett tunt lager och isolerar med annat material. Svaret är att det är överflödigt. Vi ville ha en effektiv isolering som håller lågt u-värde, inte är skrymmande och är tät. För att uppnå detta krävs mellan 12-15cm skum i väggar och på golvet. Containrarna har fasta mått och vi vill inte behöva ta yta i onödan. Det motsvarar ungefär 40cm stålull. Stålullen har visat sig släppa sporer som inte är hälsosamma. Skummet har inte visat några negativa hälsoeffekter (ännu kanske ska tilläggas för vem kan vara helt säker över tid).

Så utomlands används den där centimetern för att stoppa kondens men de behöver inte (troligen kostnadsskäl) spruta mer och istället kan billigare isolering fungera i deras klimat.

Problemen vi fick:
Vi kontaktade en företagare. Han inspekterade och godkände förutsättningarna.
Det visade sig att han saknade rätt utrustning, mindre munstycken, för att spraya vårat redan reglade tak. Han gjorde ett försök. Vi hade tidspress. Tidspressen var SVTs deadline och inte egentligen barnets ankomst men det är mindre viktigt.
Det var för varmt och då blev konsekvensen beskriven ovan i en annan kommentar att skummet inte betedde sig förväntat. Dessa två i kombination blev ett problem.
Vi skulle ha sprutat ett tunt lager först. Reglat, dragit kablar etc. sedan sprutat resten med rätt verktyg under rätt förhållanden.
Vi kontaktade en oberoende besiktningsman (samma företag som vi använde för färsigställandeskyddet). Tillsammans med besiktningsman och företagaren gjordes en åtgärdsplan och företagaren kompletterade i omgångar. Den stora frågan som kvarstår: varför gjorde inte han det svintunga jobbet att skrapa rent? Han skrapade väggarna och vi taket i omgångar. Han hade inte möjlighet att skrapa allt. Om han hade gjort det så hade vi inte varit klara med isoleringen än idag och bygget hade blivit ytterligare försenat. Det dröjde över 10v (något som skulle tagit 2v totalt) för honom att färdigställa och komplettera. Vi hade bokat in honom innan midsommar och blev klara i september.
Allt var beroende av att isoleringen var på plats. Ex fönster, VVS, innerväggar etc, Att låta ett bygge stå helt stilla kostar också pengar: byggställningar och vi behövde således skjuta upp andra hantverkare som skulle utföra sina arbeten.

Bonusfrågan: det gick helt enkelt inte! Utöver sprutisoleringen så har vi valt cellplast (PIR-isolering) för att skydda våra pelare och grunden (vi har pelare istället för gjuten platta vilket sparade oss mycket pengar och är smartare). Vi har även sådana block mellan containrarna vilket syns men inte nämns i programmet. Dessa brinner lätt. De klarar lopporna från kapskivan som är tillräckligt vassa men när vi svetsade tog det faktiskt eld vid ett tillfälle även att vi hade skydd under. Om vi använt plasmaskärare eller skärbrännare så hade vi eldat upp kåken.
Lösning: Skära ut, stabilisera, frakta och ställ på plats. Alternativt välj annan isolering eller försök isolera i efterhand på något sätt. När vi väl börjat så kunde vi lika gärna köra på. Men det är en klok lärdom för andra.
 
  • Gilla
banjoragge och 6 till
  • Laddar…
Det finns ju både isolerade containers samt såna som går att öppna upp hela sidan, hade det vart ett alternativ?
 
Det är ju knappast så att kontairar slängs, de används om och om igen och är lätta att materialåtervinna när de är i för dåligt skick. Så det miljöargumentet köper jag inte. Artikeln nämner attman får kondensoroblem om man isolerar utsidan, vad har de fått det ifrån? Det blir precis som ett konventioellt hus med en tät utsida och isoleting utanpå det. Ska man isolera innanför ett tätt skikt så behöver det ju vara en helt tät isolering som det här skummet. Men att man måste ha en sådan speciallösning köper jag inte.
 
Stefan N Stefan N skrev:
Det finns ju både isolerade containers samt såna som går att öppna upp hela sidan, hade det vart ett alternativ?
Det går alldeles säkert men det är svårare att få tag på i High cube.

Behöver kanske bemöta att kostnaderna som steg var markarbetet (ÄTOR för stensprängning), VVS och kakelsättning (vi hade tänkt köpa kakel utomlands och måla vissa delar med stucco lustro men hittade kakel/klinkers som vi gillade från Höganäs) samt att vi valde att ta in målare för snyggare finish än om vi gjort det själva samt för att spara oss tid.

Huset i sig är inte dyrt att bygga.
 
  • Gilla
Pappa1986
  • Laddar…
D Daniel 109 skrev:
Det är ju knappast så att kontairar slängs, de används om och om igen och är lätta att materialåtervinna när de är i för dåligt skick. Så det miljöargumentet köper jag inte. Artikeln nämner attman får kondensoroblem om man isolerar utsidan, vad har de fått det ifrån? Det blir precis som ett konventioellt hus med en tät utsida och isoleting utanpå det. Ska man isolera innanför ett tätt skikt så behöver det ju vara en helt tät isolering som det här skummet. Men att man måste ha en sådan speciallösning köper jag inte.
Givetvis används de om och om igen men inom fraktbranschen har de har en livslängd på ca 10år. Det är fortfarande såpass ”billigt” att tillverka att man hellre tillverkar nya och de gamla blir stående. Att få tag på 20ft High cube begagnade är svårt därför behövde vi köpa en sådan ny.
 
D Daniel 109 skrev:
Det är ju knappast så att kontairar slängs, de används om och om igen och är lätta att materialåtervinna när de är i för dåligt skick. Så det miljöargumentet köper jag inte. Artikeln nämner attman får kondensoroblem om man isolerar utsidan, vad har de fått det ifrån? Det blir precis som ett konventioellt hus med en tät utsida och isoleting utanpå det. Ska man isolera innanför ett tätt skikt så behöver det ju vara en helt tät isolering som det här skummet. Men att man måste ha en sådan speciallösning köper jag inte.

Vi har aldrig påstått att det blir kondensproblem att isolera utsidan, om du läser det långa inlägget om isoleringen så beskriver jag just det du gör. Det finns två sätt: utsida eller insida beroende av vilka kvaliteter man vill behålla. Stål på insidan eller utsidan och vi ville ta stålet som underhållsfri fasad på utsidan. Lägger man isoleringen på utsidan så underlättar det snarare men det krävs en ytterpanel. Finns PUR-skum som är hårdare och då räcker det att isolera typ 2cm.

Vi sålde även det vi kapade bort och fick igen en del av pengarna. Vi har även sparat vissa sidor och återanvänder på olika platser på tomten, i trappor och som kanter till rabatterna. Syns i inlägg på instagram.
 
Nej, som jag skrev så står det i artikeln. Men att man får kondensproblem vid uppvärmning stämmer inte heller.
 
T TheSwedishHerringHouse skrev:
Stålullen har visat sig släppa sporer som inte är hälsosamma.
Det låter som ett argument ni har fått från PIR-skumsfirman. Visst, mineralull dammar när man hanterar den, men inbyggd i en vägg finns det inga som helst problem - Isoleringen har använts i 70 år utan att några såna negativa konsekvenser har påvisats.
En stor fördel med mineralullen är att den inte brinner, det tycker jag är ett viktigare argument än eventuellt damm.

Men, det finns ju en del fördelar med sprutisoleringen också. Det ska bli intressant att se hur bra den är i praktiken.
 
  • Gilla
TheSwedishHerringHouse och 1 till
  • Laddar…
Det här är en tråd för kommentarar om artikeln :)

Nej det blir inte kondens av att den varit varm.
 
Kondens blir det när varm luft möter en kall yta. Därför är det viktigt i det här sammanhanget att isoleringen är helt lufttät - Annars skulle fukt transporteras med luften mot den kalla stålytan och kondensera där. Av samma anledning har man en lufttät diffusionsspärr på insidan av isoleringen i ett 'vanligt' hus.
Isolerar man containern på utsidan så hamnar stålet på den varma sidan och fungerar dessutom på samma sätt som diffusionsspärren om man är noga med att få det tätt.
 
  • Gilla
TheSwedishHerringHouse och 1 till
  • Laddar…
Fulkemisten
Stefan N Stefan N skrev:
Det verkade va lite motigt ett tag där då det pratades om tändstickor och annat.
Egentligen är det väl jävligt motigt emellanåt i alla byggprojekt. Man tänker och kanske säger saker man inte menar. Har inte sett så många program då det stör mig hur hårt de vinklar och klipper. Det känns som att alla avsnitt ska följa ett visst format trots att alla byggen och personer som utför dem är unika.

Kul och fint hus never the less. Hur har ni löst förvaring @TheSwedishHerringHouse? Känns som lite lite utrymmen för sådant? Vet bara att jag själv hade mindre utrustning i lumpen än under småbarnsåren... Annars gillar jag idén att bo smått med mindre antal saker.
 
  • Gilla
TheSwedishHerringHouse
  • Laddar…
Fulkemisten Fulkemisten skrev:
Egentligen är det väl jävligt motigt emellanåt i alla byggprojekt. Man tänker och kanske säger saker man inte menar. Har inte sett så många program då det stör mig hur hårt de vinklar och klipper. Det känns som att alla avsnitt ska följa ett visst format trots att alla byggen och personer som utför dem är unika.

Kul och fint hus never the less. Hur har ni löst förvaring @TheSwedishHerringHouse? Känns som lite lite utrymmen för sådant? Vet bara att jag själv hade mindre utrustning i lumpen än under småbarnsåren... Annars gillar jag idén att bo smått med mindre antal saker.
Vi har garderober i hall och gästrum samt förvaring i den sk ”chillytan/köksbänken” utöver köksskåp.

På nedre plan har vi förvaring i Iggys rum (garderober/hyllor), tvättstugan har förvaringslösningar och i vårat sovrum har vi en rejäl walk-in-closet.

Vi har idag en carport men den blir senare garage med förvaring. Min sambo har kontor med stor lagerlokal där skrymmande möbler som inte passar får stå i väntan på att säljas.
 
Redigerat:
Fint hus
Gerts kindpussande:
Jag bor i Provence, så pussar vi inte här. Endast män som känner varandra mycket mycket väl kindpussar.
Dom andra lägger kinden mot den andras kind och luftpussar.
Isoleringen:
Jag håller själv på med planeringen för ett litet hus här i Frankrike.
Jag antar att ni använde skum med slutna celler? Den skall i så fall ge ett R-värde 1.8 för 5 cm.
Här är minimikravet 2,2, men naturligtvis högre hos er.
Isoleringen ger ett skal som är vatten- och lufttätt.
Här kostar 5 cm ca 22 Euro/m2. Mitt lilla hus som bara är 50 m2 skull då kosta ca Euro 3000.
Ert hus är 3 gånger så stort och dubbel så tjock isolering = en ansenlig summa. ( 6 x sek 30.000?)
Det har varit mycket diskussion om container verkligen är så bra som recycling för bostad.
Skälet är att det går åt otroligt mycket mera, visserligen begagnat, material än vad som behövs.
En vägg i stålreglar, grövre än dom som man använder som innerväggar så klart.
En sådan vägg väger ca 20 kg / lpm. Om man nu gör tankeexperimentet att ert hus är 10 x 10 meter,
det blir 40 löpmeter vägg.
Den bärande väggstommen väger då 800 kg. Alla hål som görs i en container inverkar ju på bärigheten. Ni har ju stora balkar för att kompensera detta, tungt och inte gratis. Det är lätt att känna att det är miljövänligt/återanvänt och jag kan förstå experimentlustan.
Ni är inte ensamma. Det bevisas ju verkligen genom de besök av intresserade som ni pratade om.
Om man inte kan tänka sig att sätta container på plintar och ha bara 1 container med dörrfönster i vardera ändan, ja då är nog container olönsamt.
Jag är fullständig lekman så ni får ta mina påståenden för vad dom är värda.
Enl. franska priser. en husstomme i stålreglar (väggelement 3 meter) i er storlek skulle kosta ca 300.000 sek och i trä ca 200.000 för materialet.
Mitt lilla 50 m2 hus...regelmaterial 50 x 150 i trä, färdig takstol, skivmaterial ute o inne, isolering , materialkostnad ca 125.000.
Man får alltså mycket stomme för rätt lite pengar. Du verkade ju dessutom otroligt arbetsam och inte tummen mitt i handen. Med en fru som är en riktig kämpe och som jobbar en vecka innan förlossning.
Ett mycket fint och trevligt hus som ni har all heder av.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.