(Rel nytt 9 år gammalt, pulpettak, taklutning 23 grader)
Undrar över fördel/nackdel, platta takpannor resp kupade. Vilket är bäst ur fuktsäkerhetssynpunkt och takhållbarhet och varför. Förstår att kupade ev leder bort vattnet mer säkert. Om platta takpannor har inte samma avrinning som kupade, kan det leda till att vatten rinner ner under takpannan? Mer kondens under platt takpanna? Vi har platta takpannor på huset och ser små fuktrännilar nederst vid takfoten vid långvariga regn - kondens eller att vatten tränger ner mellan takpannorna (eller båda). Nån som har erfarenhet, gärna opartiska proffstips.
 
Hej och välkommen till Byggahus forum!

Vid 23 graders taklutning måste du använda falsade pannor, platta eller kupade. De platta pannorna ställer lite högre krav på underlaget och takfotens utformning, annars har jag svårt att se någon väsentlig skillnad. Vatten kommer alltid in bakom pannor oavsett typ. Det måste man planera för. Personligen tycker jag att det är snyggt med platta pannor. Skillnader i hållbarhet beror nog mer på vilket material som pannorna är gjorda av.
 
  • Gilla
wrobel.se
  • Laddar…
Hej och tack för svar. Vilka är då de extra kraven på underlaget och takfotens utformning på ett ungefär för falsade platta pannor?
 
Redigerat:
Tack.
 
Platta pannor=alltid bra att undvika. Alltid. Små hål i underlaget=vattenskada vid storm och regn.
 
Plan tegelpannor med felmonterad underlag.
Vattenskada i huset. Taklutning - 33gr.
Carisma är bra material, men behöver mckt bra kvalite på underlaget.

Vattenskador och mögel på trä och isolering i ett hörn av en vind.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Bytte tak och då stod det rekommenderad överlapp på pannorna beroende på taklutning. Grannen fick problem då byggmästaren lagt pannor med för dålig överlapp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.