Hej på er alla
Tänkte lite på det här med blandad panel, dvs stående och liggande i olika höjder på huset.
Det verkar som "alla" börjar med stående i botten om man inte har väldigt högt med liggande, upp över fönstren
då menar jag.
Ska själv börja i vår med att byta fasad på huset och hade väl tänkt börja med liggande panel upp till fönsterhöjd och ha stående som ett band runt huset samt liggande till nästa fönsterrad stående igen...
Men efter att tittat runt på bilder hur det ser ut hittar jag som sagt ingen som börjar med liggande
 
Hej och välkommen till Byggahus forum!

Blandad stående och liggande panel brukar användas för att ta ner upplevelsen av höjd på en fasad och då ger det bäst effekt om man börjar med stående och fortsätter med liggande. Övergången mellan stående och liggande brukar markeras med en horisontell list, gesims på fint språk, och då fungerar det bäst om denna täcker den stående panelen. Det finns gott om exempel från 1800-talets senare hälft på denna typ av träfasader. Stilen brukade kallas schweizeristil även om den ofta var mer engelsk än schweizisk. Syftet var nog mest stilimiterande.
 
Ok då finns det säkert nån som har provat förr och inte blivit nöjd mao. Annars hade väl inte den med stående först "slagit igenom", så då får det nog bli så för en annan också.
Passar på med en ny fråga med, på garaget sitter ju bara övrhängda halvfönster (50x80) Hur gör man där för ett bra resultat? Lika hög stående panel som på huset? och sen liggande även en bit under fönstren och hela vägen upp. Eller dela in väggarna i två och köra 50/50. Då blir isf den stående panelen högre på garaget än den blir på huset, ligger tio(10) m från varandra men i synfält båda två när man går mot huset
 
Huvudregeln är att garage inte ska tävla med boningshus om utseendet. Kör med ett enklare utförande, stående eller liggande rakt igenom.
 
  • Gilla
Papperspappan
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.