Kommer montera bort en luft/vattenpump på 6kW från kåken då vi installerat bergvärme, och tänkte prova använda den som poolvärmare. Ville kolla om nån här har erfarenhet av detta och kan ge några tips och råd osv.
Poolen är en isolerad ovanmarkpool på ca 25kbm. Värmepumpen en anslut från Jula på 6kw med en ackumulatordel på 250l med 6kw patron.
Blir det jättedyrt att värma med detta system om man vill hålla runt 28gr i poolen? En luft/vatten värmepumpmodell All-in-one från Jula med energiklass A+.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Mixter73
  • Laddar…
Har kollat på vedpannor till pool förut och vill minnas att kloret kräver rostfritt om det ska hålla. Vet inte vilket mtrl som är i en sån som du har.
 
Tusen tack. Ja misstänkte att det krävdes annat material för kemikalierna. Men rent energimässigt, blir det vansinniga uppvärmningskostnader för en så stor pool tro?
 
Masajäkel Masajäkel skrev:
Var lite skillnad på priser på värmeväxlare. Pahlens 75kW 9000kr, medans VidaXL säljer en 75kW för 1895kr. Vad kan skillnaden vara? Båda är tillverkade i rostfritt och har samma effekt.

[länk]
Pahlens är ett känt namn som dom tar betalt för. Samma produkt tillverkad i samma fabrik i Kina?
 
L Leif i Skåne skrev:
Pahlens är ett känt namn som dom tar betalt för. Samma produkt tillverkad i samma fabrik i Kina?
Ja men känns lite så. Är det rostfritt så är det?
 
F
Acctanken borde du göra dig av med på nåt sätt, har noll funktion till poolen och är bara en potentiell frysrisk. Sen så skall du se till att det går att dränera ditt system på vatten på vintern så den inte fryser sönder om du har för avsikt att flytta ut innedelen till nåt ställe som inte är uppvärmt vintertid.

Tänk på elsäkerhet och IP med om du ställer den ute, den är säkert inte vattenskyddad för att tåla utomhusklimat.

Och koppla bort elpatronen, du har inte lust att betala för direktvärm badvatten ändå....
 
Koppla på en värmeväxlare till bergvärmen i stället.
 
F
Masajäkel Masajäkel skrev:
Ja men känns lite så. Är det rostfritt så är det?
Inte riktigt men det funkar nog. Är det saltklorinator så det blir ett svagt saltvatten i poolen så är det titan som gäller.

Du får väl fixa nån funktion så att värmepumpen inte går när vattencirkulationen är avstängd bara.
 
Fyller du slingan värmepump - värmeväxelare med glykolblandat vatten så kan den stå i minusgrader utan frysrisk, görs så om man vill ha värmeslingor i garageuppfart eller plattgång t.e.x.

Borde inte bli dyrare med en sån pump än att köpa en ny poolvärmepump, handlar ju om mängden energi man tillför poolen i slutändan.
 
Mellanväxlaren måste vara gjord för pool, kloret i vattnet kan äta upp lödningarna om det är fel lod. växlarnas effekt är också lite kinkigt, det räcker inte med att veta effekten 75kW, man måste vet vilka temperaturskillnader det är beräknat på. med 50 gr. skillnad så behövs ingen stor växlare, men en värmepump måste ha betydligt mindre temperaturskillnad och därmed kanske 10 gånger större växlare än om man har fjärrvärme
 
P Per_Eriksson skrev:
Fyller du slingan värmepump - värmeväxelare med glykolblandat vatten
Min rörmokare rekommendera brine i stället för glykol, brine som består av sprit och vatten, det är inte giftigt vid läckage.
 
Etylenglykol är giftigt, propylenglykol är inte giftigt, det är t.o.m. tillåtet som livsmedelstillsats. Men sprit är inget dåligt val, möjligen lite dyrare.
 
Då kommer vi till nästa fråga. Hur flyttar man en luftvärmepump? Det ska gå att köra tillbaka köldmediat har jag förstått men hur och hur gör man efter man installerat på annan plats. Måste det vakuumpumpas osv?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.