Hej,
Ska bygga nytt kök i ett gammalt timmerhus med murstock i mitten, och som det är nu så är diskbänken mot murstocken men har läst att när man renoverar så får man ej sätta något brännbart material mot murstocken och att man ska kunna inspektera den, så då tänkte jag så här, diskbänk med underskåp utan baksida för att kunna inspektera och 10cm från murstock, men eftersom man inte vill ha en glipa mellan bänkskiva och murstock så undrar jag hur man gör eller vad man sätter där?
 
Hemmakatten
En murstock blir inte mer än högst ljummen på utsidan. Skillnad vore om du hade en braskamin i plåt, den kan bli riktigt varm. Tror inte att du behöver bekymra dig utan att du kan sätta skåpen intill myrstacken.
 
Staffans2000
Här är jag och Hemmakatten helt överens! Nästan;).
Beroende på hur du eldar kan skorstenen bli riktigt varm. Dock inte så att det börjar brinna.

Staffan

"Myrstacken"?
Fel och särskrivningsprogrammen kan ställa till det!
 
Hemmakatten
Om en murstock blir så varm att det är fara för brand så är det något fundamentalt fel med den.
 
M
Reglerna säger 10cm ifrån - spelar ingen roll hur det i praktiken skulle kunna börja brinna, det kan det inte.

Däremot vid sotbrand så skulle det kunna inträffa och det är det som regeln avser, dvs worst case.
 
BirgitS
S ste78fan skrev:
men eftersom man inte vill ha en glipa mellan bänkskiva och murstock så undrar jag hur man gör eller vad man sätter där?
Man kan ha en list i bakkanten av bänkskivan som förhindrar att något ramlar eller rinner ner bakåt.
 
Läs BBR:
5:4 Skydd mot uppkomst av brand
5:41 Allmänt
Byggnader och fasta installationer ska utformas med tillfredställande skydd mot uppkomst av brand. Temperaturen på ytan av närbelägna byggnadsdelar och fast inredning av brännbart material får inte bli så hög att materialet kan antända. (BFS 2011:26). Allmänt råd Tillfredställande skydd mot uppkomst av brand kan uppnås genom att hög temperatur, värmestrålning och gnistbildning inte orsakar antändning i närliggande byggnadsdelar eller fast inredning. Byggnadsdelar och fasta installationer bör utformas så att de egenskaper som är nödvändiga inte förbrukas eller försämras med hänsyn till den temperatur de kan förväntas utsättas för. Exempel på sådana egenskaper kan vara den avskiljande förmågan eller skydd mot antändning. Kravet i föreskriftens andra stycke är uppfyllt om temperaturen på ytan av närbelägna byggnadsdelar och fast inredning av brännbart material inte överstiger 85 °C. Andra temperaturkriterier kan användas om materialets egenskaper är väl kända och dokumenterade. Vid utformning bör hänsyn tas till att temperaturen kan öka vid långvarig kontinuerlig drift eller om den fasta installationen byggs in. När installationsdelar kläs in bör material som kan få högre temperatur än 85 °C om det byggs in, vara material av lägst A2-s1,d0. Fasta elinstallationer regleras av Elsäkerhetsverket. (BFS 2011:26).

Det finns alltså inga som helst krav på avstånd. Kravet är att du ska ha ett tillfredställande skydd mot brand. Enligt det allmänna rådet så kan det uppnås genom att se till att närbelägna byggnadsdelar inte blir varmare än 85 grader.

Efter gammalt, när byggande var mer detaljreglerat så brukade man säga att en rökgång skulle ha en halvstensvägg + 10cm luft till brännbart material, eller minst en helstensvägg, alltså en tegelsten på längden, till brännbart material. Dessa gamla regler kan man ha som en bra utgångspunkt för att uppfylla dagens regler.

Börja alltså med att fundera på om det alls är någon rökgång i närheten av den tänkta bänkskivan och ta det därifrån.
 
Tack för mycket bra svar, tanken är ju inte att elda jättemycket men finns det en gammal köksspis så är det ju kul att den iallafall går att använda
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.