Hej ! Min mor o far ligger i tvist med en byggare gällande uppförandet av deras fritidshus. Dom fick en offert där huset skulle vara helt klart utvändigt med fönster och dörrar. Summan på detta låg kring 1,8miljoner. I avtalet finns det skrivelser att "vissa" kostnader kan tillkomma så som ställningshyra, lyfthjälp och boede. Utöver det avtalade priset har dom betalt in 20% ytterligare. Alltså 5% mer än det som anses vara en skälig misskalkylering. Ska man räkna dom posterna som byggaren flaggat som tilllägskostnader i offerten inom dom 15% eller utöver detta ? Byggaren vill i runda slängar ha 250tkr till. Tack på förhand !
 
Det som byggaren har flaggat för som extrakostnader skall nog tas upp utöver 15%.

Men jag är inte riktigt med på upplägget. Du skriver att de fått en offert på 1,8 milj. Det är i så fall ett fastpris som gäller oavsett faktisk tid eller material. Men kostnader som specifikt är tillägg, som det upptagna, kan tillkomma. Eller kostnader för ändringar osv.

Men har du fastpris så gäller inga 15%, då gäller priset.

Däremot så kan man ha bygge på löpande räkning, då innehåller en offert lämpligen vilket timpris man tar för olika kategorier av byggjobbare. I övrigt betalar man för verifierade kostnader för underentreprenörer material och liknande.

Löpande räkning kan bli väldigt dyrt, eller oväntat billigt. Man betalar den faktiska kostnaden.

Till löpande räkning kan man ha en kostnadsuppskattning ex. 1,8 milj. Då gäller att arbetet måste kunna slutföras till den kostnaden +15%. Blir de tdyrare så får byggaren stå för det. Men som sagt, friskrivningar som ställningar osv. kan tillkomma utöver den angivna uppskattningen.

Så vad är det som offererats?
 
  • Gilla
Galopp
  • Laddar…
Just avtalsformen vågar jag inte svära på innan jag dubbelkollat. Det är troligen ett kostnadsförslag Vilket givetvis är väldigt avgörande. Ska kolla upp det. Kan man rent krasst som konsument förvänta sig att dom extra kostnaderna utöver 15% kan ligga mellan 5:- och 500 000:- ?
 
Det låter onekligen högt. De måste givetvis prestera specifikationer på extrakostnaderna. Gäller det fastpris, så är det bara extrakostnaderna som skall specificeras. Är det arbete på löpande räkning så gäller att de skall kunna prestera specifikationer som är tillräckligt detaljerad för att du skall kunna bedöma skäligheten.

Om de ex. påstår att 4 man har monterat ytterpanel i 4 veckor så är det inte skäligt, om det nu inte är en industrilokal på 5000 kvm.
 
Nej det är just här det blir bekymmersamt. Den s.k ställningen ligger fortfarande kvar på tomten efter byggnationen. Ställningen som kostat 70 tkr i hyra. Inga skrivelser i avtalet angående traktamente osv men den fakturerade summan ligger kring 70tkr likaså.
 
G Galopp skrev:
Nej det är just här det blir bekymmersamt. Den s.k ställningen ligger fortfarande kvar på tomten efter byggnationen. Ställningen som kostat 70 tkr i hyra. Inga skrivelser i avtalet angående traktamente osv men den fakturerade summan ligger kring 70tkr likaså.
För hur lång tid då?
 
R Rickard Ohlin skrev:
För hur lång tid då?
Traktamente ?
 
Det är dyrt att hyra ställning. När vi byggde på en våning på en del av huset, 10 år sedan kostade ställningen ca 30 000. Då täckte den 20 löpmeter vägg, 2 våningar.
 
"I avtalet finns det skrivelser att "vissa" kostnader kan tillkomma så som ställningshyra, lyfthjälp och boede."

Vad står det i avtalet? Det låter ju som de kostnaderna är exkluderade från offerten. Då är de ju även exkluderade från de 15% som gäller det som är inkluderat i offerten, om det är ett kostnadsförslag.
Kan man hänföra de fakturerade extrakostnaderna till sånt som explicit exkluderats?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.