H hempularen skrev:
Jag har skrivit tidigare om folksam. Om du tittar och jämför deras avtalsvillkor för resedelen. Så är den väldigt dålig jämfört med alla andra försäkringsbolag.

Alla bolag har en klausul i stil med att OM du besökt en vårdinrättning inom ex. 3 månader före en resa, så täcker deras försäkring inte om du blir tvungen att söka vård eller bli hemtransporterad etc. För den åkomma du sökte vård för.

Men sedan har alla bolag UTOM Folksam ett tillägg, försäkringen gäller ändå, om "skadan" utomlands beror på en oväntad försämring av din åkomma.

En släkting avled pga. att Folksam vägrade stå för hemresa. Hon drabbades av en oväntad försämring av sin cancer, den hade hållits i shack i 15 år. Familj och släkt fixade fram pengar för hemtransporten (ca 500 000), men den försenades pga detta, och hon avled några timmar innan planet kunde lyfta. Hon skulle ha klarat sig (just då iallafall) om hon hade fått komma hem till de svenska läkare som hade hållit henne vid liv i 15 år.

Såvitt jag förstår så agerade Folksam enligt sina villkor, men de är avsevärt sämre än reglerna i alla andra bolag.

Så undvik Folksam!

Om man håller sig till villkoren: Antag att du drabbas av en enveten förkylning, du söker vård, du blir helt frisk. En månad senare reser du, men drabbas då av livshotande lunginflammation. Har du då Folksam som förs. bolag så är du helt oförsäkrad enligt deras villkor. Reser du då någonstans där vård kostar pengar, ex. i USA. Så kan en enkel behandling även av en "trivial" lunginflammation kosta typ 100 000.
Tråkig utgång.

Får väl undvika LF också ? Så här står det numera på deras hemsida, är väl samma regler som Folksam ? Tror de flesta bolagen kommer att följa Folksam i spåren genom att överlåta detta genom återförsäkring via Falck, SOS International etc, som får göra förhandsbedömning.

Citat LF hemsida;

Tänk på att!
Har du en allvarlig eller livshotande sjukdom finns det saker du bör tänka på innan du åker på en utlandsresa. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bara akuta sjukdomar och olycksfall som händer under resan. En medicinsk förhandsbedömning avgör hur stor risken är att din sjukdom kan komma att kräva behandling under resan.
 
Jodå, de formuleringarna har funnits ett tag. Det de specifikt vill slippa betala för är när dödligt sjuka reser till något trevligt ställe för att få dö. Då har den som reser alltså en förväntad försämring av sitt hälsotillstånd redan när resan påbörjas.

Såvitt jag förstår så hindrar inte den formuleringen hos LF kroniskt sjuka från att resa, under förutsättning att sjukdomen är under kontroll.

Det som är unikt dåligt med Folksams klausuler är att de tar ingen hänsyn till hur osannolikt det är att man blir sjuk utomlands. Har man träffat vårdpersonal inom 3 månader före en resa så är man i praktiken oförsäkrad, även om man är kärnfrisk vid utresan. Andra bolag ersätter om sjukfallet utomlands beror på en oväntad försämring. Och var man frisk vid utresan, så är det ju rätt oväntat att man skall behöva vård under resan.
 
Förstår tanken om Folksam, men det är väl bara att göra en förhandsbedömning så borde man väl ändå kunna få ersättning. Har man Folksam så får man väl skaffa annat alternativ typ Europeiska under resan om man gjort kronisk sjukdomsrelaterad läkarkoll de senaste 3 månaderna. Alternativt skippa resan.

Vi har Folksam och är nöjda, frugan har kollektiv hemförsäkring via facket. Det finns inget bolag som kan slå våra paket prismässigt. (Fullvärdesförsäkring villan och sommarstugan, 2x bilar, Allrisk stor = självrisk 750kr + bortaskydd lösöre i sommarstugan)

Undrar om försäkringsbolagen inte kan bråka ändå om man nu har en allvarlig sjukdom (som det händer nåt med under resan) och man inte gjort en medicinsk förhandsbedömning. Då kan de säkert neka ersättning och häva ur sig "Det borde ni insett om ni läst villkoren" ?

Min mors höft pajade när hon var i Nya Zeeland för många år sedan, hon stod då i kö för operation här hemma. IF stod då inte för hennes merkostnader för hemtransporten då hennes höftled brast. Hon fick åka hem i rullstol och stå för ny biljett själv då hennes ordinarie biljett inte gick att boka om.
 
  • Gilla
Bggsh
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.