Hej,

Läser man på Nibes hemsida så står det följande.

”VILKEN STORLEK SKA JAG VÄLJA OCH HUR SKA JAG TÄNKA I VALET AV BEREDARE?

Svaret avgörs av hur mycket varmvatten du behöver! Tumregeln är att det behövs 40-50 liter varmvatten för en normaldusch på 40 grader i fem minuter. Är du ensam och ska tvätta händerna i varmvatten i en sommarstuga kan du klara dig med en femliters-beredare.

Är ni istället fyra i familjen i en stor villa, badar och duschar ofta kan ni behöva en beredare på 200-300 liter. Men oftast klarar en sommarstuga, med familj, sig utmärkt med en varmvattenberedare på 55 liter medan 170-180 liter räcker bra för normalvillan och tonårsfamiljen. Sedan är det förstås alltid bra att satsa på god kvalitet som håller länge och är bekymmersfritt. Priserna varierar från cirka 2 800 kronor för en femlitersmodell till cirka 13 000 kronor för 300 liter.”


Vi har byggt nytt och fått minsta möjliga vattenberedare, UKV 40 liter. En villa på ca 170 kvm med 4 sovrum med 4 i hushållet kommer ju inte varmvattnet att räcka. Detta överensstämmer inte på vad man brukar räkna med ifall ovan beskrivning från Nibe stämmer.

Självfallet har husleverantören fulat sig och inte angett detta varken i leveransbeskrivningen eller på bygghandlingarna...

Nu har vi bott i huset i ca 1 månad och 6 månader att bo in oss och reklamera det som inte stämmer.
Vad gäller för en privatkonsument som missat påpeka detta från start?
 
UKV40 är en bufferttank till värmesystemet, inte en varmvattenberedare. Vad har ni för värmekälla?
 
Har ni inte rört ihop det här...ni måste väl ha nån slags värmekälla till kåken och dom brukar ju ha också en beredare i sig ex bergvärmepump frånluftvärmepump. Men för den delen så kan ni ju ha en ukv 40 för värmesystemet som bufferttank då ni förmodligen kanske har golvvärme
 
  • Gilla
per-o
  • Laddar…
Säkerligen rört ihop det. Vi har en Nibe 730...
Borde man inte ha en större utjämningskärl/vattentank?

Bäst o ändra på rubriken om det nu går.
 
Har ni kalibrerat in värmen rätt så räcker ukv kärlet. Ukv har inte med varmvattnet att göra överhuvudtaget. Har ni inte fått instruktioner på värmesystem/ värmepump av dom som satt in den? Det tycker jag är ett krav när man bygger för miljoner
 
Nibe F730 har en varmvattenberedare på 180 liter inbyggd. Den bör kunna leverera 180-270liter 40gradigt vatten beroende på temperatur i beredare.

UKV är som tidigare nämnt en volymökningstank/knäpptank. Denna är monterad för att pumpen skall få bättre gångtid samt att det inte skall knäppa i rören.

Gå in på Nibes hemsida och läs informationsbladen och manualerna så får ni veta allt ni undrar över samt en massa mer. Nibe har väldigt bra dokumentation.


https://www.nibe.eu/sv-se/produkter/varmepumpar/franluftsvarmepumpar/NIBE-F730-_-38

https://www.nibe.eu/sv-se/produkter/ackumulatortankar/NIBE-UKV-_-219
 
För att veta ifall eran UKV räcker till så måste man veta varför den monterats. Är det endast för att förebygga knäppningar? Isåfall bör det absolut räcka.

Eller är det för att volymen i erat värmesystem är för liten för att ge värmepumpen goda arbetsförhållanden? Har man endast tex fläktkonvektorer eller golvvärme, blir systemets volym ej särskilt stor och en större tank kan vara befogad.
24liter per kW brukar anses som minimum, men att detta fördubblas är ingen nackdel.

Räkna ut systemets volym eller hör med tillverkaren så får ni veta. Dock brukar aldrig någon leverantör, montera in mer än absolut nödvändigt för att hålla ner sina egna kostnader.
 
Det faktum att man har satt in en UKV tyder iallafall på att installatören har tänkt till lite grann. Det är nog en fullt fungerande anläggning.
Men, som sagt var, ladda ner manualerna och sätt er in i hur systemet fungerar så kommer ni att spara en massa tid och frustration på att slippa betala någon för att byta luftfilter t ex.
 
Tackar alla för svar. Är helt enkelt för dålig påläst på värmesystemet i fråga.

F750 har ju en kapacitet på 250 liter varmvatten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.