Vi planerar ett hygienrum i vårt fritidshus. Det ska alltså vara en dusch, ett tvättställ och någon sorts toalett, inte en vattendito utan kanske en förbränningstoa. Varmvattenberedare ska också placeras där. Uttag ska alltså försörja beredaren, ev förbränningstoa och ett flyttbart oljeelement. Den yta allt detta ska rymmas på är ca 2 x 1,3 m, med en dörr placerad ungefär i mitten på ena långsidan. Vad säger reglerna, går det att få till?
 
Ett uttag kommer inte att räcka till all den effekt som prylarna drar. Dom kommer snarare att behöva ett uttag var avsäkrat 10A.
Varmvattenberedaren och toan bör anslutas fast istället för via ett uttag.
 
  • Gilla
Rickard.
  • Laddar…
Vägguttag måste sitta minst 1,2m från duschmunstycket samt måste skyddas av JFB.
 
Det handlar framförallt om avstånd till duschen. Ett uttag måste sitta minst 120 cm från duschen. Räknat från duschblandaren, eller munstycket. och då gäller det avståndet i ett plan, du får alltså inte räkna höjdskillnaden mellan munstycket och uttaget i avståndet.

Dessutom skall uttag givetvis vara jordade. Och de måste skyddas av en jordfelsbrytare.

Sedan utöver kravet på avstånd till dusch, så fär man tillämpa lite sunt förnuft. Så det är inte så lämpligt att ex. montera ett uttag direkt bakom tvättställsblandaren, även om det inte är explicit förbjudet.
 
Varmvattenberedaren har stickpropp. Utifrån era svar så förstår jag att det är tillåtet med jordade uttag om jfb finns, och att jag då kan placera duschen på ena kortsidan och den utrustning som behöver anslutas till elluttag på den andra kortsidan.
 
Klipp bort stickproppen då och anslut den fast. Allt du räknar upp bör företrädesvis anslutas fast, speciellt i ett badrum. Du kan dock vilja ha separata/särskilda brytare för att funktionellt stänga av dem om det önskas göras ofta.
 
  • Gilla
Demmpa
  • Laddar…
OM varmvattenberedaren ansluts fast, är det andra mått som gäller för det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.