T TowaTei skrev:
Åh, vilket hus! Jag är en sådan som vurmar för att behålla det tidstypiska (när det är av hög kvalitet), men samtidigt så har jag full förståelse för att alla inte vill bo i ett museum. :) Vad gäller badrummet så tycker jag att ni verkar ha fattat rätt beslut och på rätt grunder även om det ursprungligen var fantastiskt.

Även om jag själv älskar (vissa) 60-/70-talshus så dömer jag ingen för att denne vill sätta sin egen prägel på det och/eller modernisera det, det är självklart upp till varje ägare. Ni har ju köpt huset för att göra det till ERT, inte för att vi retro-kramare ska veta att det finns ett välbevarat hus någonstans i Sverige :)

Däremot tycker jag att det är klokt att inför en renovering av ett sådant här hus anstränga sig lite extra för att se hur man kan införliva husets originalcharm i det nya modernare som man själv tillför. Du är själv inne på det när du nämner att ni vill behålla tegeldetaljer och försöka återanvända badrumspanelen. Bra där, det är så ni kan lyckas skapa något som både verkligen är ert hem i er stil OCH samtidigt tar vara på husets ursprungliga egenart.

Om jag vore er skulle jag gå till biblioteket och bläddra igenom tio årgångar av sköna hem, residence och eller interiör/decoration för att inspireras av hur andra moderniserat liknande hus. Jag tror nämligen att det är värt det i slutändan att anstränga sig lite extra i det här fallet, för av bilderna att döma är det här en gammal lyxvilla - se tegeldetaljerna och den eleganta golvlösningen (nej jag menar inte att ni måste ha heltäckningsmatta, haha), de visar att det här inte var något simpelt kataloghus.

Självklart ska ni renovera efter ert hjärta, men se upp så att ni inte låter huset göra en klassresa nedåt – det är mitt budskap i detta inlägg. Renovera och modernisera efter behov, men varsamt. Inspireras av hur andra gjort när de lyckats modernisera sådana här hus och ändå behållt lyxkänslan. Förmodligen handlar det mycket om detaljer som tillsammans visar vilket fint bygge det är oavsett om stilen huvudsakligen är 70-tal eller 10-tal.
Tack - bra input :)
Klassresa neråt: Nja, förutom just badrummet så är i mitt tycke huset inte särskilt extravagant invändigt - enkla dörrar osv - och det vi har planerat är att prioritera bra ytskikt dvs klinkers till badrum och kök. Även om vi gick plus en del på vårt nuvarande hus är inte budgeten för renoveringen obegränsad - och kostnaderna springer snabbt iväg när man vill göra mycket.

Vi vill t ex ta upp ett takfönster ovanför trappan för att få in mer ljus i huset, och likaså sätta in ett fönster i matrumsdelen av samma anledning - men vi får se var vi får hejda oss.
 
  • Gilla
MBMB och 1 till
  • Laddar…
A andost skrev:
Nja, förutom just badrummet så är i mitt tycke huset inte särskilt extravagant invändigt - enkla dörrar osv
Aha! Ja jag baserade mitt uttalande på några få bilder, badrummet men framförallt det där hörnet med fönstren – hur de använt tegel och klinker i kombination med heltäckningsmattan samt den inbyggda belysningen andas 70-talslyx. ...men på sätt och vis är det ju bara skönt om resten av huset är i enklare utförande, framförallt när renoveringsbudgeten är begränsad :)

Håller för övrigt med om att köket är hemskt, jag skulle tro att det ursprungligen var mer likt det andra 70-talsköket som postades i tråden, hehe, men förmodligen i mörkare träslag.
 
  • Gilla
Christian Stensson
  • Laddar…
B Byggare Sonja skrev:
Klart man kan fixa sånt. Det där är ju argumentet till varför vi inte längre har centrala delar av städer byggda i trä. Det är inte modernt, följer inte standard, opraktiskt osv.

Jag gillar nya lösningar och är rätt nerdig när det gäller ny design, men när man hittar orenoverade guldklimpar ska man tänka flera gånger. Att flytta panelen till någon annan plats spelar ingen som helst roll det gör ingen skillnad. Och det är ju uppenbart att badrummet hållt för användning i decennier, klart det behöver lite omvårdnad, men kanske inte rivning.
Nja, jag har sett allt för många som flyttat in i hus med gamla men "fungerande" badrum, för att sedan få vattenskador. De har inte tänkt på att tidigare ägare (80+) tvättade sig sittande i badkaret en gång /vecka, och att familjen som flyttade in med två tonårsbarn duschade 30 ggr mer/vecka.

Nu har väl 70-tals hus lite mer av skydd för vatten än tex 50-60-tals, men åldersbeständigheten och mängden tätskikt på 70-talet var ju inte i närheten av dagens.

Jag är ingen slit-och-slängare, tvärt om, jag älskar det tidstypiska och förespråkar renovering i 9 fall av 10, men vissa saker (som badrum och tätskikt) har en rent funktionell uppgift, och är inte endast estetik.
 
Redigerat:
  • Gilla
fia_mstd och 1 till
  • Laddar…
T
Vad kostade huset?
 
  • Gilla
MBMB
  • Laddar…
T Thomas' skrev:
Vad kostade huset?
Ca 3,5M.
 
S singemoller skrev:
[bild] [bild] Nja det köket är inte apfult, vårt kök däremot när vi köpte vårt hus gick inte av för hackor...
Det där köket var ju fantastiskt!!!
 
  • Gilla
MultiMan
  • Laddar…
A andost skrev:
nej, där går nog gränsen... tror inte att budgeten tillåter det. Men få mig gärna på andra tankar. (huset är på 2x130 kvm)
Tycker visst att du ska konvertera. Är inte speciellt svårt att dra koppar och ett stort jobb som detta motiverar inköp av ett pressverktyg (sälj den när du är klar) inte heller speciellt svårt att löda om du köper en elvariant för rör.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Vi har två månader på oss från tillträde tills vi ska flytta in och detta ryms inte i tidsplanen heller eller ens i budgeten just nu. Men det kan möjligen bli aktuellt senare.

Och tack för tipsen!
 
Redigerat:
  • Gilla
NickeZ och 2 till
  • Laddar…
Ja men här har det ju hänt lite nu!
Köket beställdes - det blev IKEA efter många om och men.
Vi fick tillträde den 29 oktober och började riva nästan direkt.
Medan resten av familjen genomled vinterkräksjukan så rev jag ut kök, badrum och hall på ovanvåning samt heltäckningsmattorna från sällskapsrummen (örrk). Två containrar fylldes helt.
I samråd med byggaren som ska fixa badrummet och lägga klinkers i kök och hall bestämde vi att även ta bort det gamla golvet under köket och hallen (flytande golv dvs golvspån + frigolit på sand ovanpå det gjutna bjälklaget), så det åkte också.

Nu har byggarna gjutit EPS-betong där köket och hallen skall vara och bilat upp avloppen i badrummet.
Larmet är såklart installerat också... :cool:

Kommande veckor ska badrum och kök färdigställas samt ytskikten i barnens rum på ovanvåningen. Undervåningen väntar vi med så länge.

Lite bilder från processen:
Renoveringsprocess i kök med rivet golv och nya IKEA köksdelar redo för installation.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoveringsarbete i rum med uppbrutet golv och synliga rörinstallationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nyggjuten EPS-betong i tomrummet av ett renoverat kök med synliga rör och kablar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kök i rivningsfas med borttagen inredning och hopade byggavfall på golvet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Designskiss av ett modernt kök med gråa underskåp, vit överskåpsvägg, svart ugn, inbyggd diskho och fläkt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoveringsarbete med avlägsnade heltäckningsmattor och exponerat undergolv i ett hem.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Renoverat vardagsrum med öppen spis och borttaget golv, exponerade tegelväggar och träskiljevägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Solnedgång över ett förortsområde med hustak och vegetation i förgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
arowe17 och 3 till
  • Laddar…
Det börjar arta sig till ett riktigt trevligt hus, det ser man redan nu.
 
  • Gilla
andost
  • Laddar…
K kalle55 skrev:
Det börjar arta sig till ett riktigt trevligt hus, det ser man redan nu.
Tack, ja det är en heeeeeel del kvar att göra, vi kommer inte att hinna allt före inflyttningen vid jul, men kök, badrum och hall ska vara klara.
 
  • Gilla
kalle55
  • Laddar…
Ja vad ska man säga... det har inte direkt gått enligt plan Man skulle kunna säga att det mesta gått helt åt helvete. Inte allt. Badrummet och köket har blivit fint.

Renoverat badrum med dubbel tvättställ, spegelskåp, fristående badrumsskåp och handdukstork.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Men resten...

I december när badrummet nästan var klart rev jag en gipsvägg i det rummet som killarna skulle ha. Det vetter mot balkongen. Där fanns en liten fuktfläck runt ett högtalaruttag ut mot gaveln. Bakom uttaget var det HELT ruttet. Isolering - möglig. Reglar, syllar, ALLT helt genomruttet i ett hörn. Det visade sig att taket läckte vid anslutningen till stupröret som är precis utanför väggen där. Det är ju platt papptak... (och ja jag tar gärna kontaktuppgifter till firman...)
Så, där fick jag avbryta planerna på att bara fixa ytskikten i det rummet. Sedan började jag riva lite mer. Tog upp laminatgolvet... och fick världens chock - golvspånet i hela rummet var mögligt. Fy FAN. Fick ta upp hela skiten och också cellplasten nedanför. Visade sig att det också läcker in från balkongen. Ok, det är väl hanterbart, det är ju bara ett rum... eller?

Visa bilaga 313538

När jag rev ner reglarna i hörnet så tog jag också ner asfaboarden som sitter ut mot tegelfasaden. Där upptäckte jag att det istället för luftspalt mellan asfaboard och tegel sitter... trumvirvel.... ISOLERING!!!
Den gör ju ingen större nytta där utan snarare skada - när det regnar mycket så blir ju insidan på tegelfasaden blöt, och då är det meningen att fukten ska kunna ventileras bort. Istället transporteras den in genom isoleringen in i asfaboarden och vidare in i isolering, reglar och syllar.

Visa bilaga 313539

Anyway. Vi flyttade in nyårsdagen - vi hade ju inte direkt något val eftersom vårt förra hus var sålt. Min fru kände att det luktade och att lukten blev värre och värre... hon blev sjukskriven på grund av problemen också. Kul början - not.
Vi tog kontakt med en firma som specialiserar sig på fuktutredningar. De kom dit för två veckor sedan och gjorde en mer fördjupad undersökning än den som vår besiktningsman gjorde - och hittade både mögel och lukt från impregnerade syllar. Enligt vår besiktningsman fanns det ingen avvikande lukt. Han missade dessutom att tolka informationen i den tekniska beskrivningen och förstå att det saknades luftspalt mellan tegelfasaden och asfaboarden innanför. Så vi har tagit kontakt med jurist och reklamerat fel både till besiktningsmannen och till säljarna (för ett antal andra fel också bl a en plywoodskiva som ligger dold bakom fogbruk under klinkers - den sitter ovanpå sockeln som panoramafönstren i vardagsrummet står på. Naturligtvis saknas fuktspärr på utsidan, så skivan är mögelangripen under klinkersen. Helt omöjligt att se om man inte tar upp klinkersen)

Renoverat badrum med dubbel tvättställ, spegelskåp, fristående badrumsskåp och handdukstork.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så vad händer nu?

Vi bor inte i huset - vi har de två senaste veckorna bott hos vänner. Vi har precis ordnat mer "permanent tillfälligt" boende för de kommande månaderna. Vi processar mot säljare och besiktningsfirma. Vi pratar med banken om att höja vårt lån för att kunna renovera det som behövs så snart som möjligt och därefter flytta in igen.

Men sagan är inte slut. Vi hoppas fortfarande att den får ett lyckligt slut.
 
Redigerat:
  • Ledsen
  • Gilla
GammelMan99 och 15 till
  • Laddar…
Oj, vilket helvete! Tunga besked att ta tag i när man tror att det mesta är lugnt.

Kämpa på och lycka till!
 
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
...man har ju rätt små bekymmer i jämförelse...
Hoppas det löser sig för er!
 
Tack @PellePeps och @ricebridge
Allting är inte nattsvart.
Vi har en plan. Vi har bra kontakt med banken. Mina gamla juridikkunskaper (och kontakter i den branschen) kommer till sin rätt.
Vi borde ha bra chans att få rätt mot säljare resp besiktningsfirma och få skadestånd därifrån.
Boende är ordnat så att vi inte behöver bli sjuka av skiten. Våra vänner har ställt upp och hjälpt till oerhört mycket vilket räddat oss de här två veckorna som gått.
Så jag är försiktigt optimistisk.
 
  • Gilla
Jörgen63 och 7 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.