Hej, jag är spekulant på en fristående två-plansvilla med källare byggt 1947 i Stockholm och har inte så mycket erfarenhet eller kunskap om hus. Det är självdragsventilation och bergvärme i huset. I besiktningsprotokollet finns några anmärkningar. Är det någon som vet hur allvarliga dessa är? Så här står det vid riskanalysen i besiktiningsprotokollet:

RISKANALYS
Dränering
Täcklist över platonmatta saknas på del av sockel. Platonmatta är otät på flera ställen.
Sprickor och bomljud i sockel noteras.

Då platonmattan är otät och täcklist saknas på delar över platonmattan finns risk att vatten, vid nederbörd eller snösmältning, fuktar upp källarens vägg med fuktskador i grundkonstruktionen som möjlig följd.

Fönster
Fönster- och dörrbleck är otäta mot fönsterkarm och smyg. Fönstersmyg är otät mot fönsterkarm.
Bakfall på fönsterbleck förekommer.
När otätheter finns mellan fönster och fasad som noterats ovan samt att fönsterbleck har bakfall, finns risk vid regn att vatten tränger in i anslutningen mellan fönster och fasadkonstruktion, med fuktrelaterade skador som möjlig följd.

Skvallerrör från spolcistern samt golvvärme
Gällande branschregler föreskriver att ett kopplingsskåp för golvvärmeledningar skall vara försett med tätskikt samt skvallerrör. Detsamma gäller inbyggda spolcisterner till WC-stolar. Om läckage uppstår finns risk att läckage inte upptäcks i tid och orsakar fuktrelaterade skador i bakom- och underliggande konstruktioner.

Kök
När läckageskydd saknas i/under diskbänksskåp är detta en risk ur fuktsynpunkt. Risk finns att läckage inte upptäcks i tid och att vatten rinner ner i underliggande konstruktioner och orsakar fuktskador.

Duschrum
Då utförandet av duschrumsrenoveringen ej följer branschstandard ökar risken för att läckage och skador uppstår i golv- och väggkonstruktioner.

Tvättstuga
Befintlig utreglad väggkonstruktion riskerar på grund av naturlig fuktpåverkan att drabbas av fuktskador. Detta i sin tur kan leda till mikrobiella skador och lukt. Fuktkvot tvättstuga, utreglad vägg: 9,4%.

Vind
Vind är endast besiktigad från vindslucka då landgångar saknas.
Mikrobiell påväxt på underlagstak noteras. Mineralullsisolering är utlagd över Cutterspånsisolering.
För att utreda orsak, omfattning och åtgärd till den mikrobiella påväxten samt det förhöjda fuktvärde som uppmättes, rekommenderas att en fortsatt teknisk utredning utförs. Fuktkvot vind, underlagstak: 17,4%.

Tak och hängrännor
Då tak och hängrännor vid besiktningstillfället var snötäckta rekommenderas att en kompletterande besiktning utförs då snön smält bort och frostfritt väder råder.

Tacksam för råd och tips om hur allvarliga dessa anmärkningar är och hur stora ingrepp/kostnader det kan vara att åtgärda!
 
Hemmakatten
Det allvarliga är väl det som skrivits om dräneringen och om de bomljud som hörs från putsen. När är dräneringen gjord?

Kolla taket bör ni göra. När är taket omlagt? Det var ju något fukt/mögelpåslag på vinden men sådana kan oftast elimineras med bättre ventilation.

I övrigt är det ju ett gammalt hus men verkar fint för sin ålder.
 
Tack för svar!
Dräneringen gjordes 2010.
Yttertaket är omlagt 2012 (ny läkt och papp men inte takpannor).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.