R
Hej alla.

Är precis på gång att lägga trall på ett nytt trädäck. Frågan är bara vad man ska välja. Är svårt allergisk mot allt repetativt underhåll så någon trätrall med behov av oljning eller liknande går bort. Söker man på detta så dyker förstås komposittrall upp som förstaval.

Formstabilt, kvist och stickfritt, behåller utseendet, dold montering. En tvätt på våren och man är färdig. Toppen! Eller?

Det verkar trots allt som det finns några nackdelar också. Hur stora dessa är är svårt att bilda sig en uppfattning om och eftersom det fortfarande är ovanligt att lägga komposit så är inte direkt bekantskapskretsen full av personer med erfarenhet.

Här på forumet borde det väl dock finnas en del som har haft komposit i några år och kan svara på de vanligaste frågorna (till nytta för fler än mig hoppas jag).

- Hur varm blir egentligen en grå komposit i solen? Påståenden varierar mellan "inte så farligt" till "steka ägg". Strålar värmen dessutom tillbaka och gör hela altanen obebolig eller är det bara fötterna som får lida.

- Hur repkänsligt är egentligen planken? Återigen varierar det en del mellan olika uppgifter. Kan man använda däcket normalt utan att det ser ut som skit efter några år?

- Hur är det med vattenfläckar? Det verkar som om många tillverkare friskriver sig från alla former av fläckar och vissa t.o.m. just vattenfläckar. På en direkt fråga svarar de att vattenfläckar är ett övergående problem direkt efter läggning och att de försvinner efter några veckor.

- Stabiliteten? Gemensamt för alla konsumentprodukter är att reglar måste sättas tätare än för vanlig trätrall. Om man följer anvisningarna, kommer kompositen att upplevas som lika stum eller är det fortfarande risk för svikt?

Det var väl de uppenbara frågetecknen jag har samlat på mig. Har någon andra synpunkter som kan vara intressanta är de förstås också välkomna, men skippa gärna rena känsloargument som att "ett altandäck minsann ska vara av trä" eller att "plast är fult" :)
 
  • Gilla
Surfnturf och 4 till
  • Laddar…
Det enda jag har reagerat för är att dom rör sig rätt mycket i längsriktningen med. Ofta rekommenderas det att man ska ha en rörelsemån om 1mm/m i längsriktning, vilket inebär 5mm för 5m plank. Det tycker jag ser lfult ut om man lägger en fris runt altanen tex...
 
R
Ja det har jag sett ja. Å andra sidan slipper man de stora springorna i sidled som trä har. Så frågan är ju var man helst vill slippa dem.

Är det inte också så att om man lägger trallen på sommaren vid varmt väder så kan man i stort lägga dem utan distans eftersom de då är expanderade. Avstånden dyker upp när det blir kallt och man ändå inte är på altanen.
 
Jag skulle kanske säga att det är mer teoretiskt än praktiskt att kunna lägga den kloss när det är sommar. Visst, om du har lagt ut alla i solen så de har nått max temp när du lägger dom så kanske. Men den där molniga svala morgonen kommer de ändå att ha krympt ihop. Kollade på Greenplank, och dom anger att vid temperaturer över 5°C så ska man ha 1mm/m. De anger även 3-6mm i sida, samt minst 20mm ut från vägg, så du kommer ju inte ifrån att dom rör sig i sida heller...
 
  • Gilla
Janptr och 1 till
  • Laddar…
R
Skillnaden på trä och komposit borde ju vara att komposit rör sig procentuellt lika mycket i sidled som på längden eftersom det inte finns någon fiberriktning. Det borde innebära nästan obefintlig rörelse på bredden. Rekommenderat mellanrum kan jag tro beror på önskad vattenavrinning. Dessutom älskar tillverkare att lova stort i marknadsföringen och gardera sig minst lika stort i instruktionerna ;) Rörelser i sidled är inget jag är orolig för. På längden får man väl ha lite avstånd trots att det är varmt, men det borde inte behövas mer än en mm eller två vid varmt väder.

Får man fråga vilken typ av trall du har?
 
Absolut har de hängslen och livrem, men monteringsavståndet blir ju automatiskt 6mm om man använder plast T-clips, och 3mm vid rostfria. Det brukar ju inte rekommenderas att skruva som en vanlig trall, men det kanske finns undantag även där.

Jag har inte hunnit bygga trallen än, men jag kommer att använda kärnfuru som det verkar. Jobbade däremot på ett företag som importerade komposittrall och gjorde en hel del tester då på egna och konkurrenters produkter.
 
R
Ja då är det nog därför de anger 3-6mm. Det är väl helt enkelt monteringsklipsens tjocklek som avgör och inte materialets rörelser.

Om du jobbat på ett företag och gjort tester på olika material är du ju lite av en auktoritet på området. Du tycker alltså att det största problemet är rörelse på längden. De övriga punkterna jag tog upp är enligt dig inget större bekymmer?
 
  • Gilla
Doktorstygge
  • Laddar…
Cheferna tyckte att det var bortkastade pengar att göra egna tester av produkterna. Därav blev det inte några klimattester där man kunde se hur det förändrades över tid. Men en del han vi testa innan dom satte stopp.

Repiga blir dom ju. Och jag upplever att det syns mer i kompositen än i trä, men när den blivit jämnt tilltufsad är det inget man tänker på tror jag. Tänk en rostfri diskbänk. Första repan gråter man över, efter ett par år har den fått en fin jämnrepig yta.

Värme kan jag inte svara på. Där får någon dom faktiskt har komposittrall svara.

Regla enligt anvisning så kommer den inte att vara svajigare än en vanlig trall.

Fläckar var inget vi märkte något av. Däremot så bör man behandla sågade ändar då man annars kan uppleva att man får en svällning där. Finns flera på forumet som klagat på det.
 
  • Gilla
Andalz
  • Laddar…
R
I icho skrev:
Cheferna tyckte att det var bortkastade pengar att göra egna tester av produkterna. Därav blev det inte några klimattester där man kunde se hur det förändrades över tid. Men en del han vi testa innan dom satte stopp.
Detta tror jag är ett stort problem i branschen. Det finns helt enkelt för lite empirisk data att titta på för presumtiva kunder. Om tillverkarna såg till att det gjordes riktiga tester skulle säkert fler våga köpa. Nu är inte tillverkarna ensamt skyldiga. Fackpress verkar inte heller vara speciellt ivriga.

Repiga blir dom ju. Och jag upplever att det syns mer i kompositen än i trä, men när den blivit jämnt tilltufsad är det inget man tänker på tror jag. Tänk en rostfri diskbänk. Första repan gråter man över, efter ett par år har den fått en fin jämnrepig yta.
Är det sk. träimitation du tänker på eller har du även sett borstad, orillad trall? Jag gissar att den typen är lättast att se repor på och det är den typen jag är mest sugen på.

Regla enligt anvisning så kommer den inte att vara svajigare än en vanlig trall.
Bra.

Fläckar var inget vi märkte något av. Däremot så bör man behandla sågade ändar då man annars kan uppleva att man får en svällning där. Finns flera på forumet som klagat på det.
Tänker du inte på sk. capstocks där man inneslutit en träblandning i ett plastöverdrag? Rena kompositprodukter borde inte lida av problem med ändträ eftersom det är samma material även där.
 
  • Gilla
elza
  • Laddar…
Den vi testade var enfärgad och rillad på ena sidan och slät på andra. Den rillade sidan blir det ju mindre synligt på, men eftersom den är enfärgad utan någon ådring så syns reporna väl på den släta sidan. Sen är det ju skilnad på slitage och slitage... har man en grusgång fram till trallen och barn så kan man ju räkna med rejäla repor. Har man bara gräsmatta runt så är det ju bara lite slitage från möbler och sådant, så då hade jag inte varit orolig.
Det är möjligt att det är olika teknik, men de kallar sig ju alla för komposit eller träkomposit. Vet att folk haft det problemet, men vi upplevde inte det med den produkt vi testade.
 
R
Tillträde till altanen kommer att ske via altandörr eller från gräsmattan. Det kanske inte är något större problem då. Kommer dock att använda den helt släta sidan för både utseende och enkel rengörings skull.

Tack för all info. Hoppas att fler har erfarenheter att dela med sig av.
 
Hej,

Lite gammalt ämne men likväl aktuellt.

Komposittrall finns i ett antal olika versioner. Alla har 50-70% trä som kan vara furu, gran eller bambu. Det som verkligen gör skillnad är vilken plast du använder. Polyetylen (PE) och Polyvinylklorid (PVC) är vanligast och billigast. Polypropylen (PP) är något lite dyrare.

PE är klart billigast men blir spröd dvs den flisar sig rätt lätt. Tappa en gaffel och flisor kan komma ur. PE gillar inte värme och lite beroende på tillsatser så kan den ha en smälttemperatur på redan 70-80 grader. Kokande vatten kan förstöra trallen. Eller att trallen lagts framför en stort fönster som vetter mot syd dvs ger en spegeleffekt som lätt skickar upp tempen. PE blir rätt lätt fläckigt. PE är det material som rör sig mest i bägge riktningar.

PVC har en hög smältpunkt (200-220 grader) men kan flisa sig och har en viss tendens att dra åt sig smuts och fläckar. Dock klart bättre än PE. Lite dyrare än PE. Bra med PVC är att den finns som återvunnen vilket tidigare var bara att glömma.

PP är dyrare men klart bäst. Den är formstabil. Smälter vid 150-180 grader. Flisar sig inte utan kommer att bete sig mer som trä dvs du kan få ett slagmärke. Du kan dra en spik genom bräden ca 35-40mm från kanten utan att den spricker. Med PP kan du blanda in 65-70% trä vilket ger mer av en "träkänsla" än övriga. Innebär också att du inte bränner fötterna lika illa.

Betr. olika träsorter. Ingen större skillnad. Furu och gran ger ett utseende mera likt "riktigt trä" medans bambu kan ge ett lite mörkare och spräckligare utseende som jag personligen tycker är rätt snyggt.

Att bränna fötter. Rent trä är bättre men utav de olika plasterna så är PP minst dåligt.

En högre trähalt gör det lättare att kapa och slipa.

Finns massor av testprotokoll men ytterst få importörer och ännu färre av de som säljer komposittrall bryr sig. Plus att jag tvivlar på att dom ens vet skillnaden mellan hur trallen är uppbyggd.

Mina 5 cents.
 
  • Gilla
Repet20 och 11 till
  • Laddar…
Hej.
Intressant läsning. Jag byggde ett däck i massiv komposittrall från gop för fem år sedan, den ser i princip likadan ut (efter en tvätt på våren) som när den var ny. Jag använde långa 540 cm. massiva plank för att slippa skarvar. De rör på sig, det blir glipor när det är kallt men under den varmare delen av året när jag använder min uteplats tycker jag att den ser riktigt bra ut. Ett trick är att fixera plankorna i den ändan du vill ha ett snyggt avslut och låta rörelsen ske in mot tex. fasaden. En fördel med de massiva planken är att de är mer temperaturstabila, de är fortfarande varma långt in på kvällen, nackdelen är att de väger löjligt mycket, de går nästan inte att hantera en bräda själv. Klyver man en bräda kröker den sig som en banan, den går i princip inte att räta ut. Jag rekommenderar att använda de avslut som finns att köpa för tex. trappnosar.
 
  • Gilla
Dimitris76 och 1 till
  • Laddar…
L LHA skrev:
Hej,

PP är dyrare men klart bäst. Den är formstabil. Smälter vid 150-180 grader. Flisar sig inte utan kommer att bete sig mer som trä dvs du kan få ett slagmärke. Du kan dra en spik genom bräden ca 35-40mm från kanten utan att den spricker. Med PP kan du blanda in 65-70% trä vilket ger mer av en "träkänsla" än övriga. Innebär också att du inte bränner fötterna lika illa.
Det var intressant. Jag började genast leta efter komposittrall som innehåller PP, tills jag läste Wikipedia om PP:

"Dess glasomvandlingstemperatur är omkring 0 grader Celsius vilket gör att den i Sveriges kalla vinterväder blir spröd och lätt går sönder.". Dessutom "bryts den ner av UV-strålning såvida den inte behandlats". Ref https://sv.wikipedia.org/wiki/Polypropen.

Det känns ju inte så lovande, eller gäller inte det komposit med inslag av PP?
 
R
Hade nästan glömt bort denna tråden. Kan ju vara på sin plats att avlägga en första rapport.

Köpte komposittrall från greenplank förra sensommaren. Valet föll på deras Everdeck. Mest för att den hade en "borstad" sida vilket var utseendet vi var ute efter.

Nackdelar:
- Clipsen som ska hålla fast trallen var inte av den högsta kvaliteten och vissa glappade en hel del vilket gjorde att det lät en del när man gick på dem. Det upptäcktes som tur var ganska snabbt och även om Greenplank inte ville kännas vid problemet alls så löstes det relativt enkelt med att lägga remsor av väderbeständig underlagsfoam på reglarna. Skruvarna var också av usel kvalitet med tanke på priset.

- Installationsanvisningarna var extremt "på den säkra sidan". Om trallen monterades med angivet avstånd mellan kortändarna vid varm väderlek så växte skarvarna till närmare en centimeter på nätter/höst/vår/vinter. Som tur är fattade jag detta efter ett tag och monterade resten dikt an i sommarsolen. De springorna är nu max 2-3 mm när det är kallt och ligger inte "i press" när det är varmt.

- Vattenfläckar. Egentligen inget problem men jag vill i.a.f. nämna dem. De delar av altanen som ligger oskyddat har inga större problem med detta. Efter man spolat av däcket så blir det lite "ringar" ut mot ändarna av trallen men dessa försvinner ganska fort (under en dag). De delar som ligger skyddat från regn har dock kvar dessa. Greenplank var dock helt öppna med detta så det är inget jag är missnöjd med. Det ser enligt mig fortfarande bättre ut än majoriteten av trätrall jag sett.

- Värme. Om man absolut vill stå still på sin altan mitt i gassande solsken så är det varmt. Tänk sandstrandvarmt. Fördelen är å andra sidan att även lite sol tidigt på våren gör det ljummet.

- Den trall vi köpte är av typen "ihålig". Det gör att det blir svårare att fästa exempelvis en parasollfot. Den måste passas in mot underliggande reglar.

Fördelar:

- Rengöring. Efter vintern såg trallen inte allt för kul ut. Uppblåsta löv, grenar och all möjlig skit gjorde hela altanen allmänt "skitig". Men med en vattenslang, några droppar såpa, och en piasavakvast så bara rann allt bort och däcket såg i stort sätt nytt ut igen.

- Avstånd mellan trallen på längden är praktiskt sätt helt konstant. 3mm dag som natt som vinter som i regn.

- Inte en enda "planka" har slagit sig.

Osäkert:

- Repor är för tidigt att uttala sig om eftersom vi inte hunnit använda altanen så mycket. Än så länge verkar det inte vara några större problem.

- Fläckar, se ovan. De få vi haft har i.a.f. gått lätt att få bort och då ingår lite fågelskit.

- Vattenfläckar under tak är fortfarande tveksamt om de någonsin försvinner. Det kommer enligt uppgift att ta lång tid.

Summering:

Än så länge väldigt nöjd med valet. Det känns mer som att gå ut på ett "utegolv" än en altan. Jag hoppas att den känslan håller i sig. Får försöka att komma ihåg att uppdatera tråden. Fler med komposittrall kanske också känner sig manade att fylla i sina erfarenheter.
 
  • Gilla
Atom och 10 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.