Varför har man fuktspärr? (Nu är många avdessa skivorna difföppna så länge man inte stryker dem över med flytande membran)

Över backen vil man inte att varm inneluft ,som innehåller relativt mycket fukt, ska hamna i organiska material i väggen og då kondensera när den avkyls inne i väggstrukturen og således ge opphav til mögel etc.

Under backen då? Önskan är egentligen den samma. Problemet är att betongvägg under backen ofta är källa för fukt og i och med at den är kall så sker kondensation redan på ytan när varm luft vandrar inni reglat vägg. Med fuktbelastning både från betong och kondens av inneluft mot betong ger detta särdeles stor risk för skador, til och med "torr" betongvägg under grund har begränsade möjligheter att torka utåt.
När man bara hadde organiska material att bygga med så var lösningen att isolera lite och inte använda plast så att betongtemp hålls över kondensgräns och om det blir fukt så har den möjlighet att torka inåt mot rum.
Man vill altså inte STÄNGA IN organisk material mellan betong och plast=mögel.

Det man gör med dessa skivorna är att man eliminerar a) organisk material= ingen växtmedium för mögel
b) tar bort kondensationen då varm inneluft inte kommer i kontakt med betong. Hellimmar man skivorna med klinkerlim så har man inget rum för otrevligheter.

Det som är kvar är den inneboende fukten i betong +ev kapillärt fukt från grunden (drenering helst ok) denna tål betongen, fukt skadar inte ren betong. Poänget är dock att inte isolera för mycket på innsidan så att man inte kyler muren för mycket(frost), helst ska 2/3 av isolation vara på utsidan.

Mvh
Sakari
 
Kapa på bara :D
 
  • Gilla
Paxman
  • Laddar…
drsakke vad kör du förresten för fogskum ihop med Satu-plattor? Behövs det nåt extra värmebeständigt skum?
 
Vanlig uretanskum, den ska bara hamna mellan skivorna, det som bular ut skärs av och sköt täcks med alu-tejp. Skulle egentligen skapat en tråd om projektet...
Mvh
Sakke
 
  • Gilla
Paxman och 1 till
  • Laddar…
Tog du bilder under jobbet så starta en projekttråd! :D(y)
 
Ja finns massa bilder!
 
  • Gilla
jan.boquist och 1 till
  • Laddar…
Go for it! :geek:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.