Har en Mitsubishi FH25 som monterats utanför ett av sovrummen direkt på vägg. Vintertid är det typ omöjligt att sova där då avfrostning och drift brummar rejält i rummet. Den står idag på spiralfjädrar så den monteringen kan vi inte ta längre.

Alternativet är att sätta den på stativ mot marken istället men hur mycket oljud blir man av med i det fallet? Avståndet mot väggen blir ju typ detsamma och vår installatör sa man minskar ljudet rätt lite. Men även om den står på fjädrar så är väl mycket av oljudet/brummet det som går direkt från maskin via väggen in?

Någon som tagit detta steg men ställt den på stativ ungefär på samma ställe som väggmonteringen som kan dela hur mycket det gjorde med ljudet i huset?

Vilka alternativ till LLVP finns idag som är tyst som kan ersätta direktverkande el?
 
Köp två lättbetongblock och ställ pumpen på dessa. Det blir i princip ljudlöst på insidan av huset.
Stativen är rangliga, utedelen står bättre på två block.

Det finns ju massor av värmesystem idag, allt beror på hur mycket pengar du vill investera i det.
 
E etompau skrev:
Köp två lättbetongblock och ställ pumpen på dessa. Det blir i princip ljudlöst på insidan av huset.
Stativen är rangliga, utedelen står bättre på två block.

Det finns ju massor av värmesystem idag, allt beror på hur mycket pengar du vill investera i det.
Allt fukt som den kondenserar bort under då?
 
Bricco Bricco skrev:
Allt fukt som den kondenserar bort under då?
Har du en slang för avledandet av kondens? I så fall får du anpassa den efter ändrat montage.
 
Vi har två stycken Mitsubishi luf/luftvärmepumpar, den ena i vårt permanenthus.
Den ställdes på ett stativ när den installerades för 6 år sedan, och stativet står på ett par betong-markplattor.
Utedelen hör inte alls inne.
Den andra pumpen sitter vid fritidshuset. Eftersom det var tjäle i marken monterades den på en hållare på ytterväggen. Det brummade irriterande i ett sovrum som låg vid andra sidan huset, genom resonanser i ytterväggen. Så år 2017 ställde vi den på en markställning, också placerad på två betongplattor.
Så nu är det tyst och lugnt i stugan också :)

Betr.kondens är det väldigt lit som kommer ut, så det får bara droppa ner på marken.
 
Beror lite på vad de e för hus också. Timrat hus för mig ett BIG nono att fästa den på väggen medan tegelfasader inte har lika stor inverkan på brummandet då den är med avskärmad från husstommen.
Men finns det valmöjlighet så markställning 8 dagar av 7

Edit:

Går ju att svetsa eget stadigt "rörstativ" att ställa på marken också. samt att nära huset så räcker de oftast med plattor under markarbetet är ju redan gjord när stenfoten byggdes.
 
När vi beställde en ny llvp så flytta vi den från fasad till plattor på mark och nu hör vi noll.
Skulle aldrig montera eller rekommendera någon att sätta en llvp på fasad
 
Det låter ju som det absolut är värt ett försök att flytta ner den från väggen. Vi har träfasad med väggar av någon slags skum. Energihus från 80 talet. Skummet är typ hårt och inte alls som vanlig isolering så jag tror ljudet fortplantas mycket bättre i vår typ av vägg tyvärr.

Betongblocksalternativet då. Droppar det inte från hela maskinen när den avfrostar utedelen? Vi har ofta stor vattenpöl under hela maskinen. Inte tänkt på om allt det bara kommer från ett rör eller droppar ner där det vill men blött blir det ju verkligen under hela maskinen idag.
 
Vår maskin droppar det iaf ifrån under hela maskinen. Robotslangen som går ifrån insidan kommer det endast vatten ifrån på sommaren då man kör ac:n.

Vill också ha markstativ då jag stör mig på ljudet men då blir det nog ett stativ av högre variant så det finns plats för all is som blir på marken.
 
Det droppar från flera ställen så betongblock eller liknande är ingen vidare bra ide då det kan komma ganska stora mängder vatten beroende på hur hårt den måste jobba och vilken luftfuktighet det är.

Är det fönster vid utedelen kan du störas av ljud ändå och flytta då bort utedelen från fönstret
 
Vi har en murbruksbalja under llvp och får tömma den varannan dag och den är på 40-50 liter så det kan bli en del is på vintern om du inte har något under.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.