heej!
På alla byggen å i stort sett överallt så ser man spackelskarvarna då en gipsvägg/gipstak e spacklat å färdig målat..
Min fråga e vad kan man göra åt de utan att va noga me spackling å slipning så klart för de jag har sett ute på byggena e ingen rolig syn å skulle verkligen inte vilja ha de så hemma..
kan man lösa de problemet me tex mikrolit?
 
Svar nej!

Täcker inte dåligt gjort förarbete, men den döljer eventuella sprikor som kan komma med tiden.
 
Håller med förgående av egen erfarenhet :( Vi va inte supernoga med gipsskarvarna så en del syns rätt väl i rätt (fel?) ljus. Får se till att rikta ljuset bra sen när lamporna kommer upp...
 
Fördelen med microlit är ju framför allt ytarmeringen. Har man små barn som ränner omkring och ibland har väggar som lekplats märker man skillnaden mot att inte ha mikrolit.
 
Jag har hört att det syns tydligen vääldigt väl var man målat med pensel respektive roller på microlitväv, kan va något att tänka på när man ska använda microlit.
 
Själv hade jag kört med microlit.
Vi renoverade två rum i våras. Det första satt vi microlit i, men i det andra rummet tog energin slut och vi målade direkt. Redan nu, efter 3 månader har det dykt upp sprickor i rummet utan microlit. Inte mycket, men ändå.

/Gustav
 
Okej!!
Tackar för alla svar...
Då måste man juh säga att dom flesta fuskar me andra ord >:(
 
Våra målare ska precis i dagarna dra igång. De och även andra målare hävdar följande.

Ett nybyggt hus rör på sig de första åren (trästommen torkar eller kanske grunden sätter sig). Microlit håller inte emot dessa rörelser (har själv sett det hos grannen) utan den spricker även den. Det är dock mycket bökigare att laga sprickona som blir om man har microlit.....

Välj själv, vi väntar med microliten.
 
Har också struntat i mikroliten, visst har det spruckit på några ställen men inte så farligt och sen blir det ändå till att måla om efter något år så då får man spackla lite till bara.

Det är ju vansinningt dyrt om inte annat, så vill man vara värst ska man sätta det ;D
 
Robert_Maria skrev:
Ett nybyggt hus rör på sig de första åren (trästommen torkar eller kanske grunden sätter sig). Microlit håller inte emot dessa rörelser (har själv sett det hos grannen) utan den spricker även den. Det är dock mycket bökigare att laga sprickona som blir om man har microlit.....
Har hört det resonemanget förut men aldrig förstått. Trähus rör väl alltid på sig, efter väder och vind?! Eller menar du att det är större rörelser de första åren och sen är det bara små som micoliten står emot?
 
Precis som du skriver är trä ett "levande" material och det rör alltid lite på sig beroende på¨fuktighet, temperatur årstid osv . MEN...

Det virke som hus-stommar byggs av rör på sig mer under de första åren när det så att säga acklimatiserar sig i sin nya miljö dvs i en husstomme med de påverkansfaktorer som det medför.

Om sprickor åtgärdas vid två-års besiktningen så kommer du förhoppningsvis inte få så många fler. Om inte grunden sätter sig förstås. ;)
 
Hejsan!

I byggbranschen använder vi mikrolit i NYA hus, funkar alldeles utmärkt. Kostar en del, men det är värt det. Har själv mikrolit i vårt hus som färdigställs i dagarna.

När det gäller skarven melan tak/vägg - och man är orolig för rörelser så rekommenderar proffsen själva att dra en sträng med akrylfog. Akrylfogen rör sig och går att måla på med tak/vägg färg och syns alltå inte. sedan.

// Snäckan

 
pratade m en målare häromdan, de sätter hellre en fin väv, typ G100 istället, den är lättare att sätta upp o inte så avslöjande som microliten
 
Vanlig glasfiberväv har samma armerande effekt som microlit (och till ett betydligt lägre pris). Men den döljer inte ojämnheter i underlaget lika bra.
 
Hej!
Microlit döljer inte något.Det hela handlar om att spackla noga och bra.Om du spacklar tre ggr ocl lite bredare varje gång så undviker du detta problem.Sista spackelbredden ska vara ca 40cm.Lycka till!! :)
Mvh Egen företagare med 18år inom måleribranchen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.