Hej.

Jag har flyttat permanent till vårt sommarhus. I vardagsrummet finns ett plankgolv från 1865. Jag har en värmeväxlare som går ständigt på nedervåningen och som finns i vardagsrummet. På övervåningen kompleterar jag med element.

Just vardagsrumsgolvet torkar upp rejält och det glesar mellan plankorna. Det medför att det blir dragigt och kallare golv. Isolering finns inunder men ändå.

Jag undrar lite hur man ska göra här. Lägga om golvet? Min farhåga är att när det blir varmare klimat, så expanderar trät och golvet kanske bågnar? Eller installera en luftfuktare som ger en fuktigare luft och som får trät att kankse gå samman?
Har andra trägolv som också glesar en smule på något ställe eller två, men inte som i vardagsrummet. Vad tycker ni jag ska göra?

Vänliga hälsningar
Johan
 
  • Gammalt plankgolv med synliga mellanrum och några skruvhuvuden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett sommarhus som blivit permanent kanske bjuder på något nytt ifråga om upplevd komfortändringar. Har du haft pumpen en längre tid eller helt nyligen inskaffad? Beroende på vad så kanske slutsatsen sitter där, med tanke på att du nu har en (varmare) luftcirkulation, så upplevs bara golvet kallare. Själv så bor jag på liknande vis, men just nu med plastmatta över trägolv och det är bara att sätta på tofflor. Jag tror inte att det ska vara någon större skillnad så länge golvet har not och fjäder. Men är det enbart kilsågat utan denna metod så kanske det skulle vara idé att hitta någon annan lösning. Känslan säger mig att det inte är så bra för huset i övrigt att ”befukta” golvet så pass att det sväller i gliporna med mindre drag som följd. Troligtvis omläggning med bättre isolering i golvbjälklaget är en bättre lösning.
 
Om det drar kallt från golvspringorna så måste bjälklaget vindtätas och mer isolering fyllas på.
Klassiskt är om det ligger spån i bjälklaget som isolering. När spånet över lång tid sätter sig så blir det en liten glipa upp mot golvbrädorna där uteluft kan dra in. Orsaken är tvåfald, dels att spånet sjunker ihop och skapar en luftglipa i toppen upp mot golvet, och dels att bjälklaget inte är ordentligt vind-/dragtätat.

Om bjälklaget hade varit dragtätat runtom så hade det inte gjort så mkt att spånet sjunker ihop eftersom ingen kall luft utifrån hade kunnat dra in. Möjligtvis hade det blivit en antydan svalare längs ut mot ytterväggarna, men knappast mer. Sedan kan det ju vara att det från början var vind-/dragtätat, men att senare renoveringar/ombyggnader/tillbyggnader eller stambyte, ny eldragning, eller gnagare har skadat dragtätningen.

Golvdraget finns alltid, oavsett om det blåser eller inte, även om det oftast blir värre vid blåst. Det beror på den termiska effekten som blir i alla uppvärmda hus. Varm luft stiger och skapar därmed undertryck längst ner mot golvet, vilket gör att luft sugs in även om det är vindstilla ute. (Och förutsätter ventilation, vilket är ett måste att ha, och som brukar fungera utmärkt i gamla otäta hus på vintern.)

Den enda snabba fixen är en rejäl matta samt tjocka sockar eller tofflor.
Ev också den coola 80-tals-outfiten benvärmare om draget är kraftigt. :cool:
 
  • Gilla
Noramasen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.