Är i begrepp att bygga en bastu,tänker ha ett antal spottar i taket som drivs med 12 volt måste man förbereda med kabelrör till alla dessa eller lägger man 12 volt kabeln utan rör på kalla sidan i bastutaket ?
 
Kablar, även om det gäller lågspänning, bör placeras svalt!
En annan fundering : Har du tänk till ordentligt innan du bestämt att placera lamporna i taket? I en bastu brukar det vara bättre med indirekt belysning och då gärna en placering av lamporna under lavarna. Man behöver ju bara ledljus och lite mysbelysning om man inte har för vana att läsa tidningar eller böcker i bastun.
 
  • Gilla
J.Kjellström och 1 till
  • Laddar…
Jag har LED-belysningen under laven men det visar sig att jag aldrig använder den så jag kunde lika gärna vara utan. Nu får jag dagsljus genom bastufönstret så jag har inga problem med tex städbelysning men har du inte bastun i en mörk källare så fundera igen. Det ser snyggt ut på bild men till vilket bruk?
 
  • Gilla
lars-sral
  • Laddar…
Det finns en aspekt till och det är värmen. Har du tänkt LED-spottar så skulle jag undersöka hur de fungerar när det är 100 grader eller mer i taket. En annan aspekt är att man gör hål i taket där eventuellt varm och fuktig luft kan tränga upp. Det kanske inte är ett problem det med fukt men det bör beaktas.
 
Fristående bastu ute på landet, solcell och 12v batteri.
Jag har små LED:ar både under laven och i taket. Under laven för mysbelysning, i taket för tvättning och när sonen badar. Allt går via en säkring, en dimmer och tak-LED:arna har en egen brytare.
Jag eftermonterade kablaget bakom väggpanelen vid golvet via väggens luftspalt till luftspalt i taket.
Jag använde stearinljus tidigare (mys-mys) men det var för mörkt för grabben :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.