Ni som bytt tak på egen hand, hur lång tid har det tagit?
Jag leker med tanken att ta tjänstledigt för att själv lägga om vårt tak framåt sommaren, dels för att spara lite pengar och dels för att det skulle vara en välbehövlig paus från kontorsarbetet.
Men ur lång tid behöver man räkna med? Det är ett brutet tegeltak där varje del är ca 50m2, dvs närmare 200m2 totalt. Jag kommer låta en firma sätta upp ställning och jobba från den.
Det är alltså att ta ner nuvarande, på med ny papp, reglar och sen upp med tegel igen. Kommer förhoppningsvis få hjälp av min far om jag bokar in honom i tid (pensionär, och det vet man ju hur upptagna de är).
Så, ni som gett er in på ett sånt projekt, hur lång tid tog det?

/Fredrik
 
Jag har lagt om diverse tak och har delat upp det i bitar. Oavsett om det varit 5x6m eller 5x10m så har det tagit typ följande:

Dag 1 släga av tegel, laga lite undertak, på med papp/massonite/duk, och ströläkt med en hantlangare som hjälp

Dag 2 bärläkt, bocka rännkrokar, takfotsplåt börja lägga första raden
dag 3 klart med denna del. Tiden det tar beror på hur lång tid det tar att få upp pannorna. Lägga går fort

Storleken på taket påverkar väll längden på dagen men :)
 
Hej!

Bytte vårat tegeltak mot plåt i somras då det var som allra varmast (Slapp ialf regnet).

Vi rev ner allt till takstolarna och la på nya råspontluckor. Vi hade bara ställning för ca 7 meter åt gången så det tog några timmar att bygga om den hela tiden. Tog totalt 7 dagar, 153 m2. Ibland mycket hjälp och ibland ingen hjälp.
 
Blev la nått sånt här för hela taket. Går ju mkt snabbare om man gör allt på en gång och i rätt ordning...vindskivan på tex INNAN man lägger tegel/plåt vilket ju förutsätter att båda sidorna är pappade och klara...

Sedan kan ju en takomläggning knäcka den bäste om man inte är van att slita långa och många dagar i rad...fick problem med både knä och handleder efter mina takryck....
 
Helt rätt Arne, vi körde på 9-22 med bad och matpauser. Va som varmast 33 grader i skuggan en dag. Tur man har sjötomt
 
När vi byter tak med pannor så brukar vi räkna en arbetstimme per m2 med rivning ner till råspont ny papp ,läkt och pannor

Självklart beror det på lutning på taket .
Med snitt som ovan
 
  • Gilla
Thullen och 2 till
  • Laddar…
1h/kvm utan att laga/byta delar av undertak? Det kanske är ett sundare tempo men betydligt mer tid än det tagit för mig iaf.
 
När vi fick taket bytt för en del år sedan (ca 120 kvm) , så var de 5 gubbar som rev, det gick på 2 - 3 timmar. De hade en mobilkran, modell större som höll ett flak svävande över taket, och så gick 4 man på bredden och bara skottade pannor till flaket. Samtidigt lät de mobilkranen lyfta upp rullarna med underlagspapp (som är ganska tunga), den tömde flaket i en container, och fyllde på med rullar.

Efter två timmar (jag åkte hem från jobbet för att kolla) så hade de rivit nästan allt, och hade fått på underlagspapp på en utbyggnad 40 kvm. När rivningen var klar, skickades kranen iväg, och styrkan reducerades till två man. Under eftermiddagen blev de klara med underlagspapp på hela ytan och läkt på de stora ytorna. Sedan kom en gubbe någon timme om dagen under en vecka, och höll på med finliret, fixa pappen vid vindskivorna, plåten runt skorsten och taklucka osv. Och resterande läkt.

När det var dags att lägga de nya pannorna var de också 4 man i ett par timmar med kranbil, och sedan strötimmar med justeringar, kapa pannor osv.

Firman var osannolikt effektiv, och jag fick också ett osannolikt bra pris, vågade nästan inte anlita dem, det var för billigt.
 
  • Gilla
  • Wow
Flyktsoda och 1 till
  • Laddar…
De tak jag lagt om i den storleken så har det blivit (med 2 man) ca 100 mantimmar exkl köra bort byggsoporna
 
Jag höll inte superkoll på tiden som krävdes när vi bytte tak, men som var med i hempularens kommentar så rekommenderar jag starkt att ta hjälp med att lyfta upp teglet. Vi gjorde klart papp och läkt på båda sidorna (en sida i taget för att få tätt) och bokade sedan in kranbilen som kom med leveransen av teglet. Vi lastade bara av tegelpacken till taket och spred ut det över hela taket så han var bara där typ en timma. Är man lite van takläggare så kan man ju lägga teglet samtidigt som kranbilen är där förstås, men det tog betydligt längre tid för oss nybörjare så det hade blivit orimligt att ha kranbilen där hela tiden vi lade teglet. (vi satte även upp solpaneler samtidigt så det tog ju extra lång tid eftersom det gjordes samtidigt som teglet lades ut)
 
När jag byta tak skälv. Så la jag arbetet på helgen, veckorna efter arbetet gick åt till att bära upp pannor till ställningen. 180 kvadratmeter betongpannaor. Visst det gick, men skulle inte gör det igen. Hela jobbet tog två veckor cirka.
 
Min far och jag bytte tak på mitt hus för ett par år sedan och det tog ca 2 veckor för ett tak på ca 180 kvadrat.
Kan man leja in lite fler folk till att riva taket samt hjälpa till att lyfta upp alla takpannor så är det mycket värt.

Ett tips för att få bort de gamla papp-spikarna är att använda en barkspade. Då flyger de iväg på nolltid jämfört med att harva med kofot eller hovtång.

Du kan även överväga att bygga egna ställningar runt huset om det inte är alldeles för högt. Då behöver man inte känna att det blir dyrt utifall det tar lite tid att måla de nya vindskivorna eller liknande. När vi lade om mitt tak så byggde vi en ställning som räckte till halva huset (vi har ett vinkelhus) och sedan flyttade vi den till den andra halvan när vi var färdiga.
 
Ett gott råd till dem som funderar på att lägga nytt tak, om de skulle ha tankar på att framöver lägga solcellspaneler på taket.
Lägger man plåttak åtminstone på det takfallet man tänker ha solcellspaneler på, då blir det mycket billigare montagematerial för solcellsmodulerna. Plåttaket ska då vara trapetsbleckplåt t.ex. TP20 och ska, om av stålplåt, inte ha mindre godstjocklek 0,50 mm och om alu-plåt ej mindre än 1,00 mm. För att plåtskruvarna ska dra ordentligt. På så vis kan dyra långa-aluskenor och den dyra transportkostnaden därför undvikas.
Istället kan korta alu-sken-stumpar på ca 200 mm eller 400 mm användas. Montagematerial på TP-plåt för solcellspaneler kostar ca 250 kr/panel. På tegel- och betongpannetak ca 650 kr/panel, extra fraktkostnad för långa alu-skenor oräknad. Vid tegel- och betongpannor ska dessutom slipas ur i pannorna för takkrokarnas armar, ett dammigt och slutsig jobb.

Detta är något att tänka på för den som vill ha en kostnadseffektiv solcellsanläggning.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bluebirds och 1 till
  • Laddar…
A Arne999 skrev:
1h/kvm utan att laga/byta delar av undertak? Det kanske är ett sundare tempo men betydligt mer tid än det tagit för mig iaf.
Kanske inte utvecklade mitt svar ordentligt
I 1 Tim/ m2 .så är ställningsbyggnation och montering av vattenavrinning inkluderad.
 
Jag och en kompis böt 160kvm tak fre-sön. Råspont i takfoten bytt på bägge sidor, nya vindskivor och avvattning. Farsan hjälpte till att bysta upp teglet.

Min sambo sa att vi inte var så roliga att umgås med.
 
  • Wow
  • Gilla
OestlundJ och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.