Vi ligger precis i startgroparna och skall bygga ett nytt badrum här hemma under vintern. Satt igår och jobbade med planeringsverktyget från room328 och tittade även en del på internet.

Vi är ute efter att ha lite liv i badrummet och funderar över att ha Offerdalsskiffer på golvet, hittade det på www.skifferbolaget.se
Har även funderat på att klä in badkar med sjösten.

Nu till min fundering, har hört men inte fått det bekräftat att skiffer och sjösten skall vaxas med jämna mellanrum. Detta för att slippa fettfläckar som inte går att få bort. Stämmer det?

Då till en ytterligare fundering, om man skall vaxa golvet blir det då en följd att golvet blir halt?

Tacksam för alla svar om kunnande i ämnet och erfarenheter från er som har skiffer eller sjösten i badrummet och hur ni i så fall upplevt det.

 
Thomas_Israels skrev:
Nu till min fundering, har hört men inte fått det bekräftat att skiffer och sjösten skall vaxas med jämna mellanrum. Detta för att slippa fettfläckar som inte går att få bort. Stämmer det?

Då till en ytterligare fundering, om man skall vaxa golvet blir det då en följd att golvet blir halt?
Helt rätt att opolerad natursten ska behandlas för att få en tåligare yta, vax gör inte sjöstenen hal.
Man kan även använda olja för att mätta stenen, det man då bör tänka på är att prova innan man bestämmer sig för en nyans på plattorna då oljan gör att stenen mörkar något, köp provplattor och prova.
Oljan är perfekt för att förhindra fettfläckar då stenen som oljad redan är mättad med fett och ytterligare stänk/spill från tex. hudkräm, badoljor, barnolja osv. inte blir så märkbar.

MVH//Christina.
 
Toppen, tack för svaren!

Ni som har sjösten eller skiffer i badrummet, jag skulle gärna vilja veta erfarenheter och om ni är nöjda med valet.
 
Har gammal  skiffergolv med brottytan i hallen och polerad skiffertrappa. Underhåller den med såpa eller tvålflingor som fetar ytan. Håller sej fint sen 60år tillbaka ;D.Det är torra utrymmen men när den blir våt så blir färgen betydlig mörkare. Skulle inte vilja ha en sådan i badrum då  vattenskvätt blir mycket synlig och kanske inte så tilltalande i ett rum där man eftersträvar renhetskänsla och lättstädade ytor :-/.
Det värsta och vanligaste som kan hända i en badrum är kalkavlagringar som kan tas bort enbart med sura rengöringsmedel och såna medel tål varken skiffer eller sjösten :(. Dom löses upp i surt pH. Skulle själv välja golv och väggar i badrum som tål kalkborttagningsmedel och inte kräver 2-4 gånger behandling per år. Vax och oljan skyddar ytan men löses långsamt upp i avfetningsmedel som tvål och shampo innehåller .... dessutom måste man rengöra ytan innan man vaxar/ oljar på nytt annars blir det en kladdig blandning på ytan av  tvålrester+kalk+vax + damm efter ett antal år, kan jag tänka mej. Med andra ord ofräsh yta ( huvudsaken i duschen) om man inte underhåller den med mycket moda och efter alla konstens regler.  Man kaklar ju inte om var 5 år? Är utseendet värt all framtida jobb? Skulle välja något annat i alla fall i duschen och närmast badkaret ;)
gaia
 
Tack för dina refektioner, de verkar sakliga.

Vi har tänkt att köra både annat golv och annan beläggning på väggen i duchen, lutar mot mosaik av något slag. Vi har dock tänkt att ha ett bubbelbad i ena hörnet och där skulle i så fall golvet vara detsamma som i resten av badrummet och där kan vi möta problemet du beskrev...

Skall fundera vidare och undersöka för och nackdelar med olika material.
 
Thomas_Israels skrev:
Vi har tänkt att köra både annat golv och annan beläggning på väggen i duchen, lutar mot mosaik av något slag.
Skall fundera vidare och undersöka för och nackdelar med olika material.
Jag är ju så tråkigt oträndig och praktisk och mosaiken avskräcker mej med miljoner fogar som smutsas ner snabbare än kakelyta. Tycket att dom idag trändiga stora halvblanka kakelplator är rätt praktiska att ha i badrummet . Kan bli snyggt med bara ett litet dekorativ inslag av mosaik. Ta en titt på dom medan du planerar ;)
Lycka till!
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.