Vet att det är olagligt att göra elarbete själv men hur ska man göra i följande fall: Har (för att inte råka i trångmål :) ) en kompis som tidigare gjort en köksrenovering. Det innebar också att belysningen ovanför diskbänken skulle kopplas bort. Det slutade med att han fick göra det själv eftersom ingen elfirma ville ta på sig ett sånt litet jobb som att bara komma hem, stänga av strömmen, skruva upp locket till dosan och ta bort sladden. Har han då begått ett lagbrott med att göra det själv eller är det ok att ta bort men inte installera nytt? Detta var i Stockholm.
Tycker att det är konstigt att ingen ville göra det, de får ju ändå betalt hur litet jobbet än är!
 
Ja vad gör man.....? Ska man följa lagboken så får man egentligen inte gå in och peta i dosorna om man inte har behörighet !!

Å andra sidan var det ju bara fråga om demontering av en armatur. Och det är ju inte precis nån "rocket-science".
Det hade varit betydligt allvarligare om din kompis hade utökat elanläggningen på eget bevåg, dragit nytt alltså. Sånt ska man alltid överlåta till en elektriker.
 
Är själv en hobbyelektriker men har läst en del om elinstallation. Jag kan säga att det finns så mycket regler och rekommendationer inom ämnet att en fackman lätt kan se att du som hobbyist själv har utfört arbetet = problem om försäkringsskada skulle uppstå.
 
Hur ska vi som köper ett 70-tals hus göra? Vem vet om den tidigare ägaren har gjort installationer själv? Sen pekar försäkringsbolaget på detta och jag står utan ersättning efter t ex brand.

Det kan ju räcka med att det endast är en liten sak gjord utan elektriker, resten är "vitt".

Kan man ta hit försäkringsbolaget och be dem godkänna?

Jörgen
 
Ta dit en elektriker för elsäkerhetskontroll istället.
 
Vid brand skall försäkringsbolaget kunna påvisa att det är den bristfälliga installationen som är orsaken.
Om Ni anlitar en elektriker kolla alltid om han har en ansvarighetsförsäkring somm täcker eventuella fel.
Elektriktern måste antingen själv ha allmän behörighet eller att den firma han är anställd i har det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.