• Gilla
13th Marine och 1 till
  • Laddar…
Peter2400 Peter2400 skrev:
[länk]
[bild]
Nå - hur funkar den då?
 
Kvalificerad gissning är att de ljusare områdena är ledande och när man viker över locket blir det kontakt i vecket.
 
Mikael_L
J JanWic skrev:
Jag konsulterade en professor på Chalmers i ärendet (lika bra att slå på stort, tänkte jag). Enligt honom skall inte spela någon roll vilken metall man döljer nycklarna i, så länge det är en god ledare. Att burken inte funkade överraskade honom mycket. Han trodde inte att jag verkligen hade en burk i metall, så jag erbjöd mig att demonstrera min metallburk på hans bil med villkoret att jag skulle få bilen om det stämde, men det ställde han inte upp på. Hans gissning var att burken läcker tillräckligt med strålning för att öppna bilen om det ens är en bråkdel av en millimeters glipa mellan lock och botten. Det får jag inte ihop nu så här efteråt, våglängden är väl ljushastigheten delat med frekvensen och är det säg 700 MHz blir våglängden 40cm. Svårt att få den att läcka ut i en millimeterglipa, tänker jag. Men så är jag ju inte professor förstås.
Jag har ju en gång i tiden arbetat med mätning och verifiering och i samma lokal utfördes EMC-testningar (inte utav mig) och annat provning inför CE-märkning.
Han (Kenneth) hade att berätta att smala slitsar i apparaternas höljen, samt därmed även dåligt EMC-tätade glipor mellan lock och apparaternas delar var det värsta ur EMC-synpunkt.
Ett stort runt, eller kvadratisk hål på flera cm kunde klara sig EMC-mässigt, medan en nästan omärkbar glipa mellan en bakre plåt och chassit kunde ge förödande konsekvenser.

Så det där med slitsantenner, som de smala gliporna bildar, är något att beakta.
 
  • Gilla
HasseTeknik och 1 till
  • Laddar…
Skulle inte bli ett dugg förvånad om det är just en slitsantenn i bilnyckeln. Tekniken används ofta i små bärbara produkter.
 
Nja, du får väl en ganska bra riktverkan med en slitsantenn?
 
  • Gilla
13th Marine
  • Laddar…
yonna yonna skrev:
Nå - hur funkar den då?
Jag har en sådan och den fungerar, nyckeln får ingen kontakt med bilen.

Ett annat alternativ är också att lägga nycklarna längre från dörr/fönster. Nyckeln sänder ständigt ut en signal, stölden fungerar som folk varit inne på i tråden genom att en person står vid dörren med en signalförstärkare. Den fångar, om nyckeln är nära vägg/dörr/fönster där tjuven står, upp signalen från nyckeln och sänder den vidare till en mottagande enhet som en annan person står med vid bilen. Lyckas man fånga upp signalen så sänds den således ut vid bilen och man kan öppna och starta den.

När man sen kör iväg tappar man logiskt nog signalen, vilket är detsamma som om du själv startar din bil med nyckel och sen slänger ut den genom fönstret. Av säkerhetsskäl så stängs bilen inte av då. Tjuvarna måste således hålla bilen igång vid tankning etc. tills de kört till sin destination (kanske in i en lastbil eller båt om den ska till Östeuropa).
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Köp en rattkrycka, ibland förhindrar det en stöld.
 
Krycka, där snackar vi onödigt krångel om något
 
Jag köpte 2 sådana mjuka fodral till mina nycklar. Funkade bra först men nu efter ett halvår kan jag både öppna och starta bilen med nyckeln i fodralet.

Har för övrigt tom lyckats låsa in min nyckel i bilen en gång trots att det inte skall gå (normalt öppnas bagageluckan igen om man försöker stänga). Den gången löste det sig tack vare upplåsning via appen. :oops:
 
K
Är det någon som testat med sådana där påsar man får till elektronik som ska skydda mot emp?

De är ju relativt smidiga annars framförallt jämfört med en chokladask.
 
  • Gilla
13th Marine
  • Laddar…
Bra fråga.

Stoppade mobilen i en ESD-påse (grå metallisk som är lätt ledande, de rosa är bara plast och kan inte samla laddning)
Tappade inte wifi och mobiltäckning, men täckningen blev en del sämre.
 
Nja emp är väl mest orsakat av kärnvapen, men jag förstår ändå vilken typ av påsar, som avses. De har ju en viss skärmverkan, men troligen lite för hög resistans, för att skydda helt ( = min gissning).
 
Mikael_L
Jag tror som dig, resistansen i de där påsarna är skyhög. Den är tillräcklig låg för att skydda halvledare, men det krävs ju inte mindre än typ 1 Mohm/cm eller något i den stilen för det skyddet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.