Genom att värma luften kan den ta upp mer fukt och det är vad den gör ( om det finns någon) och den luften skickas ju sedan ut genom väggen. Alltså har man flyttat vatten inomhus till utomhus.
 
Antal gram vattenånga i luften(dvs fuktighet) per m3 luft som kommer in i huset via en luftsolfångare är givetvis densamma, men pga luften värms upp sjunker den relativa fuktigheten i luften som kommer in.
Jag tror att du inte riktigt känner till vad relativ luftfuktighet är för något. Men du är inte ensam, de flesta känner nog inte till det. Luftsolfångarfirman kan säkert förklara för dig vad det är.
Kommer 1 m3 luft in i ett hus måste också 1 m3 luft lämna huset, om lufttrycket är detsamma inne i huset. Annars skulle lufttrycket öka och huset väggar bågna som en uppblåst ballong, eller att fläkten inte länger förmår att trycka in mer uteluft pga det höga mottrycket inne i huset.
 
Redigerat:
Med värme kan man inte påverka den absoluta luftfuktigheten. Men i högsta grad den relativa. Och det är den relativa luftfuktigheten som spelar roll för inomhusklimatet. Bifogat diagram visar hur de förhåller sig till varandra. Så om man har nollgradig luft utomhus med en relativ fuktighet om 100% innehåller den 5 g/m³. Värmer man luften till 5ºC så sjunker den relativa luftfuktigheten till 75%. Värmer man till 10ºC sjunker den till 55%.
PIBild(48).jpg
 
  • Gilla
HasseTeknik
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.