Vi är i startgroparna att renovera vårt garage som ligger i en lada. Ovanpå garaget är det ca 40 m2. Vi går nu i tankarna om man kan utnyttja detta utrymme till att eventuellt hyra ut det. Vi tror i så fall att det blir två sovrum och pentry med kyl, vask och spishäll och några garderober. Tillgång kommer att finnas till toalett, dusch och bastu i garaget. Har någon här på forumet gjort nåt liknande eller vet någon annan som gjort det? Vilka regler gäller egentligen angående uthyrning och eventuella tillstånd?
 
Du kan hyra ut för 40000kr/år innan du behöver betala skatt.
 
En apelsin Mia Orange skrev:
Du kan hyra ut för 40000kr/år innan du behöver betala skatt.
Ok, men vet du vad det krävs för tillstånd och för regler för att hyra ut ett rum?
 
Krävs inget tillstånd för att hyra ut. Bara det uppfyller boverkets krav för bostad, läs på mer, tex minst 2,2 i takhöjd, utrymningsmöjligheter vid brand, god ventilation och dagsljus m.m.
 
Ok, tack för info, ska läsa på mer.
 
En viktig aspekt är hur långa tider ni har tänkt hyra ut det. Om det stadigvarande ska bo någon där måste man kanske uppfylla Boverkets krav på utformning av bostad?
 
Ett grundläggande krav är ju att du har ett bygglov för att bygga om till bostad, men det har du väl redan tänkt på, det gäller ju även om du inte hyr ut. Sedan bör du ju ha ett giltigt hyreskontrakt med en hyra som anses rimligt enligt lagar och regler.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.