J
Jag söker verkliga exempel på hur billigt någon har lyckats bygga ett hem i Sverige. Ett hus med el, vatten, isolering där man kan bo året runt.

Rent teoretiskt (för en entusiast) är det lätt att tänka sig att med gratis byggmaterial från rivningshus, obegränsat med tid osv så borde det gå att bygga nästan gratis exklusiv tomtpris och byråkratitrams. Men verkligheten är såklart en annan Så därför vore det intressant att veta hur mycket under det ungefärliga medelpriset för att bygga hus per kvm någon lyckats ta sig.

depositphotos_28875145-stock-photo-small-house-on-pallet.jpg
 
Storlek? Antal badrum? Tvättstuga? Mycket spelar in. Svårt att komma under 10tkr/m2 är min erfarenhet.
 
J
Det finns en artikel här på forumet om en person som renoverar ett ödehus till beboeligt för 100.000kr.

https://www.byggahus.se/forum/threads/renoverade-badrummet-foer-600-kronor.247194/

Vad jag förstår är en större renovering alltid dyrare än att bygga nytt. Så om det går att renovera för 100.000 borde det ju gå att bygga nytt minst lika billigt.

Syftet med den här tråden är ju att utröna vad som är överdriven entusiasm och vad som faktiskt är möjligt :)

Jag får ofta känslan att för många människor är det en prestige i att bygga sitt hus, att det ska vara rätt och riktigt, man ska tänka som alla andra och följa branschstandarden. Men för andra människor är ett hus bara en plats man sover på och livet levs utanför. Då spelar genomförandet kanske väldigt lite till, och kanske man får ha en tjocktröja på sig på vintern eller räkna med att det kan bli vattenskador i badrummet för att man inte byggt det efter konstens alla regler... men det spelar inte så stor roll :)
 

Bästa svaret

Att en större renovering alltid är dyrare än nybygge är rent skitprat och ingenting annat än skitprat även om man ofta får det påståendet upprepat för sig av allvärldens "experter".

När vi skall försöka komma närmare en objektiv sanning så blir det betydligt fler variabler.

Om man lejer på varenda minuts arbete på bygget och inte engagerar sig i någonting annat än att skriva namnet under papperstämmer det oftast att en större renovering blir dyrare än ett massproducerat billighus från till exempel Älvsbyhus.

Om man själv är beredd att arbeta med sitt bygge så har man betydligt större möjligheter att göra det på en renovering. Dels har man redan i ett tidigt skede ett tak som skyddar mot regn så att bygget kan och får gå långsamt utan att kvaliteten blir lidande så då kan man utnyttja semestrar och fritid och undersysselsatta perioder och göra dem ekonomiskt produktiva. Dels är en mycket större andel av arbetstimmarna på en renovering relativt lågkvalificerade.
När man arbetar åt sig själv är "lönen" fri från skatt och moms och kostnader för inkomstens förvärvande så man kan räkna med sin nettolön efter alla dessa avdrag. Mellan 70 och 120 kronor i timmen beroende på hur välavlönat arbete man har. Det är ens egen tid värd för det är det man får i handen. I motsats till 450 kronor i timmen som ett byggföretag kan debitera.
Den möjligheten till billig egen arbetsinsats gör oftast att en stor renovering blir mycket billigare än ett nybygge om man väljer att utnyttja möjligheten...... och börjar från ett hus med hyfsat bra stomme.

Man kan bygga rätt och riktigt även om man bygger själv. Där finns inget motsatsförhållande...... förutsatt att man:
1. Är villig och kapabel att lära sig
2. Har tid att göra arbetet ordentligt
3. Har tillräckligt litet ego och tillräckligt goda kontakter för att kunna be proffs om råd.
4. Anlitar proffs för vissa kritiska skeden som oftast bara handlar om enstaka dagar..
 
  • Gilla
bopakoster och 5 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.