Spartrappa är en samlingsbenämning på några olika typer av trappor som sparar utrymme i plan. Det kan vara spiraltrappor, stålbalkstrappor eller sicksacktrappor, för att nämna några. Utmärkande för en sicksacktrappa är att planstegen är assymetriska, ena halvan har fullt djup och andra halvan bara halvt djup, som på bilden i inlägg #8. Den svaga punkten är när steget smalnar av. Ett plansteg med konstant djup skulle kunna göras mindre tjockt om det hade en liten regel fäst undertill, men det är inte förenligt med önskemålet att skapa ett extra stöd för det "svaga" hörnet. Jag hoppas bifogade bild förklarar bättre.
3D-modell av asymmetrisk sicksacktrappsteg där ena halvan är djupare än den andra.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
O
Det finns ingen anledning för mig att debatera trappnomenklatur här med dig Justus. Det är helt OT i den här tråden. Vilken trapptyp jag skall bygga och vad den heter var aldrig frågan. Jag ville ha lite tips och inspiration från andra finsnickare och det har jag fått.

Jag säger dock så här och det är det sista jag har att säga om trappor: Om du har rätt så skulle den samlade bilden av allt som andra arkitekter, trapptillverkare, snickare och byggnadsingenjörer skriver på internet stödja din nomenklatur. Nu är det inte så och den som funderar över vem som har rätt kan själv enkelt göra en sökning och titta hur andra beskriver saker. Det är relativt enkelt att konstatera att om jag och hela internet säger en sak och du säger en annan så har du troligtvis fel. Än så länge har jag inte hittat en enda källa som visar en spartrappa med asymmetriska alternerande plansteg och som där benämns "sicksacktrappa". Om du vill övertyga någon om att du har rätt så föreslår jag att du letar reda på texter som styrker detta istället för att bara säga att jag har fel och sedan hänvisa till din enligt egen utsaga överlägsna kunskap och auktoritet.

Angående sicksacktrappa så är min uppfattning att det är något helt annat än det du säger. Så här ser jag på saken och det är upp till var och en och avgöra om de håller med eller inte:

En sicksacktrappa är när man placerar två raka trappor parallellt med varandra och där den ena leder upp och den andra leder ned. Principiellt finns det två sätt att göra detta. Det ena är genom att förbinda två eller flera våningsplan direkt med varandra. Detta är vanligt i offentliga miljöer som t.ex. gallerior eller kontorsbyggnader. Det andra sätter är att utforma trappan med en självständig vilplanskonstruktion i två eller flera sektioner. En sådan konstruktion med bara två sektioner benämns ofta som "U-trappa med vilplan". Allmänt sett är sicksacktrappor bland de bästa trapporna att gå i men det är till priset att vara bland de mest utrymmeskrävande trapptyperna. Att blanda ihop den med spartrappor är därför minst sagt långsökt.

Så här kan en liten sicksacktrappa se ut i en villa:
Modern inomhustrappa i U-form med vilplan, trästeg och vita stolpar och handledare.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så här kan en stor sicksacktrappa se ut på ett flervåningshus:
En stor sicksacktrappa på utsidan av ett flervåningshus, med dubbla trappförlopp parallellt.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Ledsen om jag är OT i din tråd Steamboy.

Angående en b-list på tvären så stämmer det helt enkelt inte. Ja det fritt hängande hörnet är en svag punkt. Men det är ju helt beroende hur stort uttag man gör i steget inte längden på det. Det man använder normalt till plansteg är 40-42mm limfog och det är det som finns tillgängligt i handeln. Det är tillräckligt stark i y-led för en spartrappa. Det enda sättet att en list i y-led skulle tillföra något mot svikt är om den förbands i steget under.

Ja, Det går att räkna på det men det behövs inte.

Därimot så blir en alltför bred spartrappa konstig att gå i för man kommer för långt ut från handledaren. Och visuellt så tycker jag att det ser konstigt ut. Då skulle jag hellre lämna ett hål bredvid trappan än att fylla ut hela om du förstår mig.
 
  • Gilla
Oldfart
  • Laddar…
O
katos katos skrev:
Ledsen om jag är OT i din tråd Steamboy.
Tvärt om var ju det där mitt i prick och handlar om hur jag skall tillverka mina plansteg! =)
 
Med femtio års arkitekterfarenhet och oräkneliga trappritningar bakom mig har jag inget behov av att diskutera trappnomenklatur. I synnerhet inte på Byggahus forum där jag tycker att man får använda vilka beteckningar man vill. Trådrubriken fick mig att missuppfatta TS problem och därför gav jag ett missvisande råd. Jag delar helt @katos uppfattning att en 110 cm bred trappa av den sort som TS önskar bygga är olämplig både ur funktions- och konstruktionssynpunkt. Begränsar man bredden till ca 70 cm blir den bättre att gå i och då är 42 mm limfog ett utmärkt material att tillverka den av.
 
  • Gilla
Bo Rås och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.