Ska flytta till ett tvåfamiljshus med en lägenhet i markplan och en lägenhet på andra våning. Förnärvande har båda lägenheterna var sin balkong (med betong golv) som är precis över varandra. Jag tänkte bygga en större altan där i stället och eventuellt en trappa ner från andra våningen ut till trädgården.

Vad kan en sån altan gå på?

Första våningen är 1 meter över mark och nästa våning är rakt ovanför. Den bör vara ca 3x5 meter och över våningen bör i alla fall delvis vara täckt av tak. Tänkte även att man senare sen kunde glasa en del av den översta altanen (där vi ska bo) så man får ett både ett uterum och en balkong. Gör allt i tryckimpregnarat så det håller länge.
 
Ja lät bygga en altan på ca: 7 * 4,5 meter med trappa ner till markplan. Den gick på - vitt inkl moms - med arbete och material - ca: 60.000 SEK.
 
Sitter å gör en kalkyl för min altan
Altanen är 11,2*3 meter markhöjd på 8meter är 2m resten är ca 1m. 33,6M2 alltså

Ser ut at landa på ca 17-20 000Sek vilket ger ett M2 pris på 500-600kr m2.

I priset är det med utöver det vanliga.
Lstöd 1*4meter
Markisolering floormate (vattenrör med frysrisk)
Bygglov +anmälan (4500)

Det som saknas är tak på uteplatsen skall bli 12m2.

Altså för en 2meter hög altan ca 550:- m2 rimligt??
 
Materialet till vår altan som blir ca 70kvm kostar 24.000:-
Då har vi inte behövt köpa några betongplintar ed (står direkt på berg). Vad ett eventuellt inköp av arbetstid för detta skulle gå på vet jag inte.
 
Jag har just beställt material till våran altan. Den blir 65kvm stor och ligger i vinkel runt ena hörnet på huset. Jag har plintar längst ut och trädgårdsplattor inne vid husväggen. Dimensionen är 45x170 i ramverk och balkar och trallen 28x120.
Allt material inklusive färdiga plintar kostar 12 609:- ink moms.
 
jösses, jag byggde 6*3 meter altan med plåttak 4*3m i helgen. Matrialet gick på 2750:- hos byggmax.
 
Det är ju skillnad på 65 och 18 kvm.... ;D Tyckte att den stor lät billig...

Byggmax virke är ju dessutom inget vidare. Det tryckta håller väldigt ojämn kvalitet och impregneringen tydligen ganska dålig. Men.. med det priset kan du ju bygga ny altan vartannat år! :D :D

//MRE
 
Förvisso, men jag kommer bara bo kvar i max 2 år, så det är näste mans problem :D Skulle det vara mitt slutgiltiga hus skulle jag nog låtet virket komma från en "riktig" brädgård.
 
Rythm skrev:
Förvisso, men jag kommer bara bo kvar i max 2 år, så det är näste mans problem :D Skulle det vara mitt slutgiltiga hus skulle jag nog låtet virket komma från en "riktig" brädgård.
Varför då välja trykt virke i huvud taget??
lägg syllpapp över bärlinorna och olja trallen ordentligt.
ennu billigare då ;)
 
Vi har köpt endast tryckt virke. Altanen är ca 43 kvm stor med två små trappor och ungefär halva är under tak. Vi gjöt plintar. Totalt gick materialet på 21 000:-
Vi vill inte måla vår altan i framtiden, därför valde vi tryckt virke plus att vi inte tog de smalaste plankorna till golvet. Vi vill att altanen är ordentligt stabil.
 
Verkar 10500 kr rimligt för material till en 8x5 meters altan? Ett enkelt däck utan trappor, staket etc - bara golv, 10 plintar, tryckt virke - ett standarddäck.
 
Hmmm....
70 kvm för 24 000
65 kvm för 12 600
43 kvm för 21 000

Varierar tydligen rätt kraftigt.

Snart dags för oss att flytta in och första projektet blir altan och den blir nog ca 60 kvm
Räknar jag på ovanstående kvm-pris hamnar vi alltså på mellan 11600-29300 kr........
17 000 hit eller dit ;D
 
Ähh, det är väl bara att kränga bilen ;) För altan gör man väl inte avkall på ;D

Skillnaderna beror nog väldigt mycket på vilken utformning (direkt på backen<>upp från backen) tak eller inget tak. Sen har ju olika brädgårdar olika priser oxå...

Definitivt är det så att skruv och spik köpes på Byggmax/Biltema eller liknande inte hos "träspecialisten". Vår lokala brädgård ville ha 960:- för 500st farmarskruv :surprised: Byggmax tog 230:- för samma :surprised:
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.