Hej! Jag ska rita ett fritidshus på ca 80-90kvm och undrar vad en ungefärlig kostnad kan landa på? Hur mycket kostar det med VA och el. Vilken typ av värme är den bästa för ett hus som ska kunna vistas i under vintern.
Mvh Arvid
 
  • Gilla
ByggareNic
  • Laddar…
Först bör du bestämma dig för var någonstans i vårt avlånga land du vill placera huset. Inte heller oväsentligt om du ska nyttja kommunalt vatten och om du har tillgång till el.
 
tommib
Välkommen till forumet!

Du bör också fundera på om det ska utnyttjas hela tiden eller kallställas mellan vistelserna. Hur mycket ska ni vistas där? Hur mycket är du beredd att lägga i installationskostnad kontra hur mycket vill du ha i driftkostnad? Vilken komfortnivå ska det vara? Hur mycket vill du arbeta när du är där?

Värme

Vattenburet ger bäst flexibilitet, du kan välja värmekälla fritt

BVP
Bäst komfort, låga driftkostnader
Hög installationskostnad. Risk för sönderfrysning vid elavbrott (om man inte kör med glykolblandat).

Solpaneler
Bra komfort, låga driftkonstnader
Måttlig installationskostnad, behöver kompletteras med annan värmekälla på vintern

Ved
Billigt (om du har egen skog)
Mycket arbete. Om ej kombinerat med källa för underhållsvärme så är huset utkylt när ni kommer dit

Elpanna
Meningslöst förutom möjligen som brygga till annan värmekälla, kör i så fall direktel.

Direktel är överlägset enklast och billigast att installera, tyvärr också dyrast i drift. Kan reduceras om man kombinerar med LLVP. Hur effektivt det är beror på var i landet stugan ska ligga.


El

Bestäm dig om stugan ska vara ansluten till elnätet eller om du ska klara dig med solceller+batteri. Om du inte har stugan ansluten till elnätet kan du glömma i stort sett all uppvärmning som inte är vedeldning. Komforten är begränsad men å andra sidan är driftkostnaderna låga och installationskostnaden potentiellt lägre än fast elanslutning

VA

Tja, beror helt på var huset ligger om det är tillgängligt alls eller inte.



Principiellt ang värme så blir det lägre driftkostnader ju mer du isolerar men produktionskostnaden för huset blir dyrare. Endast du kan avgöra var din "sweet spot" ligger.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.