K
Jag har en sådan smartplug från vattenfall. Har dock inte använt den på över ett år. Så min gjorde det inte så mycket. Har byggt ett nytt system baserat på Telldus och 433 enheter. Tycker att det fungerar smidigt och kostade inte skjortan :)

Men är fortfarande i händerna på en extern aktör som kan tända och släcka mina lampor om de får för sig det..
 
Och vet exakt när du gör det....
 
  • Gilla
Kallebo
  • Laddar…
Och 433MHz är långt ifrån säkert. Det räcker att jag med min laptop står 100m från ditt hus så kan jag ta över alltihop...
 
  • Gilla
Kallebo
  • Laddar…
Vill någon göra sig besväret och stå utanför min fastighet i x antal timmar för att sniffa någon sporadiskt utsänd 433-kod eller ligga och rapa ut 65 miljoner koder för att träffa rätt mot en mottagare för belysning, so fine, gör det. Bara intressant att någon skulle vara så besatt av mina lampor ...

433-grejorna är byggda och framtagna för att styra belysning, inte för att öppna ellås i dörrar eller kassaskåp.
 
  • Gilla
martin43 och 2 till
  • Laddar…
433 MHz styrka är endast att grejerna är billiga. Men om de går att hacka så lätt så är det närmast värdelöst ändå, vem vill exempelvis automatisera på frystemperaturlarm om man inte kan lita på att värdet från frysen är rätt?
 
Mätvärde från sensorer kan feltolkas eller bli fel, sker främst när batterinivån börjar dala. Annars så skickas nya mätvärde var 30:e sekund ungefär så ev. felaktigt värde kan bli uppdaterat med ett nytt (korrekt) värde.

Trådlöst är trådlöst, det kan gå fel, avlyssnas och störas. Senast var det ett trådlöst tangentbord som slog ut ett dyrt trådlöst larm från en välkänd larmleverantör.
Man får helt enkelt väg fördelar mot nackdelar.
 
Och vem vågar automatisera med ett oackat protokoll? Jag skickar alla mina 433MHz-signaler dubbelt för att minska risken för att de skall försvinna. Skickar två sändare signal samtidigt så går en eller ingen av dem fram.

433MHz är osäkert i många av det ordets användningsområden. Det hindrar inte att jag använder det I min hemautomatisering, men det är under utfasning. Jag byter ut dessa saker allteftersom.

Framförallt termometrar har en tendens att börja fungera dåligt efter ett par år och då jag är beroende av dessa för att övervaka temperatur och fukt i garage, inglasning mm så vill jag ha bättre kvalitet på lösningen. Så numera bygger jag egna sensorer baserat på ESP8266-processorer (NodeMCU mini) som har inbyggd WiFi.
 
433-grejorna funkar bra för den "normale" användaren, en person som inte grottar runt och bygger elektronik.
Jag bygger min uppfattning på att dessa prylar krängs i varje byggvaruhus/hemfixarkedja och att Nexa nu har släppt en drös med nya mottagare och sändare.
Dock har dom även nu en serie på 433 då med ett tvåvägs och krypterat protokoll. Kanske tar detta över i alla deras grejor på sikt.
 
Bra att de tänker på säkerheten hos Nexa, men jag antar att man då blir låst till deras gateway och firmware också? Dvs, då sitter man än en gång i en inlåst lösning...

Jag tyckte inte att 433MHz från Nexa fungerade tillräckligt bra. Efter flera kvällar där utebelydningen inte tänts automatiskt (inom ca tre veckor) så fick jag order av frun att lösa problemet eller ta bort automatiseringen. Det var då jag började skicka alla kommandon två gånger med ca fem sekunders mellanrum (slumpat inom intervallet 3-7s). Detta löste problemet till ungefär den nivå som man kan förvänta sig från början för denna typ av lösning.

Jag slutade dessutom mad att skicka individuella signaler till varje brytare utan satte upp så att alla brytare lyssnar på samma signal. Det minskade ytterligare sannolikheten för att sakerna stör ut varandra. Nu är det kanske två-tre gånger per år som den inte tänds då den skall. Notera dock att jag har närmare tio termometrar (hälften kopplade till automatiseringen, hälften bara vanliga med en LCD display) som troligen var orsaken till problemen, deras signaler krockade helt enkelt i etern med kommandona för att tända/släcka lamporna.

Men trots att jag bor på landet så hör min mottagare flera grannars termometrar och brytare också. De är dock inte tillräckligt starka för att vara tillförlitliga, men tillräckligt för att störa upplever jag...
 
Nu är det på gång en världsstandard på smarta hem med dotdot över Thread, arbetet med tester och framtagning av profiler pågår för fullt.

Nämnas kan att specifikationen är på över 400 sidor

Anders Kjellström
 
mexitegel mexitegel skrev:
Det är dock lite anmärkningsvärt i ljuset av att elmarknaden är hårt reglerad och i vissa avseenden detaljstyrs (exempelvis införandet av timdebitering) samt pågående digitaliseringsrace att man inte ställer formkrav på att det även ska finnas öppna API:er för att hämta ut sin förbrukningsdata.

Fler och fler hem blir ju "smarta" och att då också kunna se sin aktuella förbrukning samlat med andra elmätare skulle helst säkert kunna öka medvetenheten om sin elförbrukning.
Vi håller på och lämnar ett sådant förslag
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Det hade dock räckt med att man tvingas lämna ut APIerna. En världsstandard riskerar att hindra utvecklingen mer än den hjälper, men det är ändå bättre än inget för att det skall börja hända saker.
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Det beror på hur standarden är skriven.
 
D Daniel 109 skrev:
Det beror på hur standarden är skriven.
Absolut. hur hade Internet sett ut utan standarder för IP, UDP,TCP,HTTP, POP3 etc ?

Svaret är enkelt, det hade inte funnits!

Konceptet med RFC (Request For Comment) är väl beprövat och att bygga en vettig standard för såpass simpla datautbyten som vi pratar om här är ju en skitsak.
 
Samtidigt så hade internet funnits om man fortfarande hade varit tvungen att använda RIP, BOOTp osv heller. Man har istället bytt ut många protokoll löpande. Många lösningar har först funnits, sedan standardiserats.

Så visst måste man standardisera rätt. Man kan inte standardisera vilka parametrar en värmepump skall ha, man kan däremot standardisera hur man skall hämta de parametrar som finns ..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.