Hej,

Vi håller på att bygga ett nytt kök i vårt gamla vardagsrum. Vi har även tagit ner väggen till arbestrummet för att få större yta.

Nu har vi kommit till det stadiet att det är dax att börja montera grejer istället för att bara riva. Det nya golvet är på plats och köket är levererat.

Vårt stora bekymmer nu är belysningen. Vi har rivit ut innertaket i hela det nya rummet hall/vardagsrum/kök. Men vi kan inte riktigt komma fram till hur vi skall sätta spottarna för att det skall bli bra. Jag vill ha en riktigt bra effekfull lösning där man kan skapa många olika typer av belysning för olika ändamål.

Det enda som är klart är belysningen under överskåpen där det kommer att sitta spottar. Det är dock inte vid överskåpen som den primäa arbetsytan finns utan vid den större delen av diskbänk/arbetsbänk/spis så finns det inga överskåp.

Frågor vi har:
Hur många spottar skall man ha?
Hur skall man gruppera dem? Villka skall man kunna tända och släcka ihop?
Hur lång från väggar?
Var skall man sätta strömbrytare?
12 eller 230 Volt?
Fjärrkontroll?

Dimmer på allt är i allafall självklart.

Jag bifogar en skiss på planlösningen.

Vi är mycket tacksamma för alla tips!

// Andreas
 
  • Kk_spottar.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej!

Kul att se någon i samma situation!! ;)

Vi kommer ha ett liknande upplägg på vårt kök, 6.5m bänkskiva utan överskåp.
Förmodligen kommer vi sätta spottar som allmänbelysning i rummet, ej över arbetsytorna. Arbetsbelysningen kommer att vara ett skensystem, så att man har full flexibilitet när det gäller antal och typ av ljuskällor. ex. http://www.elbutik.se/group.htm?category_id=8595

12 eller 230V på spottarna har vi inte bestämt än.

Vi kommer att köra utan dimmer, grupperas allmän- samt arbetsbelysning helt enkelt.

I ett badrum som vi gjorde i vårt tidigare hus hade vi 15x20W till 16kvm, räckte till mer än väl, kommer banta ner antalet till köket. (vi hade dimmer i badrummet ::))

Vi kommer ha brytare till allmän belysningen vid "ingångarna" till köket. Arbetsbelysningen kommer ha brytaren vi arbetsytan.

 
Hej,

Det här med skenor låter intressant! Hur hade ni placerat belysningen rent konkret?

//Andreas
 
Vi kommer förmodligen placera skenan i taket längs med bänkraden, 6 meter. Det är nog viktigt att ljuskällorna hamnar mitt ovan bänkskivan, inte i framkant eller längre ut. Har suttit vid ett skrivbord med lysrörsarmaturen i taket placerad för långt bak...inte bra..man skuggar arbetsytan.

/Kenneth
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.