Hejsan.

Håller på att hjälpa min pappa att bygga en bastu i stugan.

Har haft en elektriker där som dragit in elen, dessvärre blev han därefter sjukskriven och vi fick ta in en annan för att koppla in belysning och aggregatet, MEN, enl. honom är elen fel dragen för den typ av aggregat som är köpt.

Aggregatet som vi köpt är en Harvia Cilindro PC90, 9kw. https://www.harvia.fi/sv/produkt/cilindro/

Aggregatet ska stå i hörnet av bastun och vi har ordnat med en skyddsplåt bakom för att skydda extra mot vatten. Genom plåten kommer elkabeln som första elektrikern dragit in.
Se bild. Elkabel utdragen genom skyddsplåt för bastuaggregat i hörn av träbeklädd bastu.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



På aggregatet vi har valt ska elen dras in underifrån och nya elektrikern säger att elen skulle vara indragen lägre ner på väggen för att det skulle fungera med valt aggregat. Han säger även att som det är draget nu ska det vara ett väggmonterat aggregat.

Så, hur gör vi? Är det möjligt att bygga en ställning för att få upp aggregatet något och på så sätt justera så att strömkabeln kommer in på rätt höjd?

Alternativet är väl att köpa ett väggmonterat aggregat, tips i sådanafall på bra väggmonterade aggregat?

Ser ni någon annan lösning eller tips?

Det är väl en förhållandevis mellanstor bastu med 2,5x1,6m
 
Hmm, ja...jag har ett liknande Harviaaggregat och ingången sitter under. Där har jag satt en lämplig gummikabel till en anslutningsdosa på väggen. Ställer man aggregatet där det syns att ni har tänkte er kommer rörutloppet/anslutningsdosan för nära aggregatet så alternativet är att flytta agregatet, eller flytta rörutloppet. Alt ett väggmonterat bastuaggregat.
 
En annan sak var att det var vanliga elkablar dragen i slangen, höljet på dem ska inte anpassat för att vara i en bastu, utan det måste dras något utanpå. Kan det stämma?

Känns ju väldigt suspekt att första elektrikern inte hade koll på detta.

Lutar åt, om det är möjligt, att bygga ett litet podie så att elkabeln kommer i höjd med aggregatets nedre del. Då kommer ju rörutloppet under aggregatet, kan det funka?
 
Jo, det skulle kunna fungera.
Sen hur man löser inkopplingen och med vilket material beror lite på.
 
J
Allt under 30 cm från golv i bastu är kallt utrymme , sen hur rör/slang går i väggen vet vi inget om , lämpligt att ha ledningar av typ RHH i rör/slang till aggregatet och blir det någon knorr mellan vägg och aggregat på slangen gör inget
 
Jag skulle undvika att höja aggregatet. Dels får du agget så högt att det intevärmer såbra i nedre delen av bastun, dels har du ett skyddsavstånd från överdelen av agget till taket som kanske underskrids om du lyfter agget.
 
  • Gilla
JRMKJRM
  • Laddar…
Bowser
Monteringsanvisningen säger att gummikabel ska användas, kopplat från kopplingsdosa som ska sitta max 50cm från mark.

Edit: råkade skriva "minst" istället för "max"
 
Redigerat:
Bowser
Från manual.
Så den nya elektrikern har rätt.
 
  • Schematisk illustration av säkerhetsavstånd och elektriska anslutningar från en manual.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sida från manual med text och tabell om säkerhetsavstånd och installation av aggregat för bastu.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Bowser
Fast den gamla elektrikern kanske skulle sätta kopplingsdosa iallafall, då funkar ju den kabeln du har nu, MED kopplingsdosa på vägg och sen gummikabel till aggregat.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Tack för svar. Men skulle det alltså gå att använda elkabeln (men korta den och sätta in en stänksäker dosa) och därefter koppla gummikabel till aggregat? Finns det några rekommendationer på avstånd aggregat och kopplingsdosa?

Är ju normalhöjd tror det är 220cm eller kanske 210cm, så tror det bör finnas plats även om man skulle höja upp aggregatet det som behövs?

Men som bastuaggregatet ser ut bör det väl värma rätt bra, även om man höjer det lite? Jämför man med vanliga väggmonterade aggregat där stenmagasinet är högst upp? Väggmonterade är ju även monterade en bit från marken.
 
Det är inga problem att använda det som är gjort och via dosa ansluta med gummikabel. Blir bra på så sätt och inget att oroa sig över vad gäller den detaljen.
 
  • Gilla
niklasiskogen
  • Laddar…
Någon som vet säkerhetsavstånd mellan dosa och aggregat?

Tänker att det kanske blir för varmt?

Tror inte att det gör så mycket ifall vi höjer aggregatet, Harvia skriver "Harvia Cilindro bjuder på högklassiga bad i stora bastur och bastur med glasytor som höjer aggregatets effektkrav." Tänker att det, eftersom det inte är en massa glasytor i bastun, bör kompensera för att det höjs lite.
 
Bowser
Nu vet jag inte hur varmt det blir runt sidorna på det där aggregatet, men läser man bruksanvisningen så står det ett minsta avstånd till vägg på 100mm runtom.
Tar man en vanlig kopplingsdosa typ dennahttps://www.bauhaus.se/kopplingsdos...24a9h-fg8GeFyx5_x9_Jmmo3mHzjcsqhoC1rgQAvD_BwE
och sen läser på tillverkarens hemsida https://www.se.com/se/sv/product/IM...osa-med-skruvlock-5-polig-skruvplint,-pinpac/
Så har den arbetstemperatur från -25 till +60.
Vet inte hur högt upp kabeln nu kommer ut från väggen, men det borde ju kanske fungera, MEN det där aggregatet vet jag som sagt inte hur varmt det blir med öppna sidor.
 
Bowser
Eller är den helt öppen runtom?
verkar vara olika bilder på nätet.
 
Sätt dosa på väggen och dra kabel från den.
Vill ni vara säkra att dosan inte blir varm finns det en skyddsplåt som täcker stenmagasinet på sidorna.
Det är ett originaltillbehör och finns både som heltäck eller halvtäckande.
Går att köpa där ni köpte aggregatet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.