Hej,

Har en annan tråd för att installera en ny dimmer men det överlåter jag till en elektriker men tänkte att byta ut befintlig borde vara enklare.
Tänkte testa byta ut befintlig dimmer (se bilder) mot en Fibaro dimmer 2. Den är kopplad till en renova-brytare med återfjädring.
Någon som kan bekräfta att jag tänker rätt gällande kopplingarna. Har ingen nolla framdragen men det är inte LED som skall dimras så det borde vara ok.

http://forumbilder.se/H8OFH/img-1680
http://forumbilder.se/H8OFH/img-1679
http://forumbilder.se/H8OFI/skarmavbild-2018-11-30-kl-10-08-13


Från dosan nära taket kommer det fyra kablar ner till brytaren. 2 gula, en svart och en grön. Min elpenna ger utslag på fasen men även den pluggade gula. Märkligt med en gul sladd till andra brytaren 5m bort och en gul sladd till en fas. Borde väl ej vara samma färg tycker man.
Kopplingsschemat ser i mitt tycke annorlunda ut mot befintlig dimmer. Eltakon har två L ingångar. Gissar att ena L ersätts av Sx på Fibaron? Hur bör resten av kablarna skruvas fast? Fasen och tändkabeln är enkelt men resten...

Tack på förhand!
 
Redigerat:
Efter sett denna videon är jag ganska säker på hur det bör kopplas förutom hur jag kopplar in den andra brytaren som sitter 5m bort? Dvs den ena gula kabeln.

Tittar jag på kopplingsschemat så bör det vara S2 som den andra brytarkabeln ska fästas men i videon så fäster man S1 och S2 trots att den endast har en brytare och inte två. Märkligt

 
Redigerat:
Kopplade in och verkar fungera bra förutom att den andra brytaren inte fungerar. Gissar att jag ska koppla in även denna på S1 istället för S2 då det var så det var kopplat på eltako-dimmern?
 
Besvarar mina egna inlägg men kanske kan hjälpa någon annan en annan gång.
Japp, nu funkar allt som det ska. Ska bara kalibrera den också. Just nu är dimmern för långsam om än inget jätteproblem.
 
Du kan köra den på s2 tror jag. Men i inställningarna sen så väljer du vad s2 ska göra. om den ska ska ha samma funktion som s1-signalen elelr göra nåt annat. Använder inte Fibaros dimmers nu då jag inte tyckte den dimmade led så bra (med N) utan fastnade för Qubinos dimmers istället.

Trött i huvudet just nu men funderar bara på så att det inte blir knas om t.ex. någon trycket på båda brytarna samtidigt om du nu bara trycker in båda på S1. Antar att båda brytarna litter på samma säkring t.e.x så att du inte kopplar ihop olika grupper etc.

Jag hade kopplat in den andra på S2 och sen sagt åt fibaron i inställningen att hantera S2 på samma sätt som S1.
 
Redigerat:
F donfrimano@hotmail.com skrev:
Efter sett denna videon är jag ganska säker på hur det bör kopplas förutom hur jag kopplar in den andra brytaren som sitter 5m bort? Dvs den ena gula kabeln.

Tittar jag på kopplingsschemat så bör det vara S2 som den andra brytarkabeln ska fästas men i videon så fäster man S1 och S2 trots att den endast har en brytare och inte två. Märkligt

[media]
Ja, märkligt. De borde bara koppla in till S1 men enkelbrytare. Men såg sen, i början på videon är det enkelbrytare men i slutet så är det en dubbelbrytare helt plötsligt och då blir det vettigt att de kopplar ena knappen till S1 och andra till S2.
 
Gäller ovan även om den ena brytaren reglerar en helt annan lampa?
Börjar få koll på detta nu och nästa steg är att sätta in en ny Fibaro dimmer 2 bakom en dubbelbrytare (renova kronbrytare) där endast en av lamporna skall dimras. Den andra brytaren skall alltså forfarande fungera som vanligt (av/på). Blir fundersam eftersom fasen kopplas till dimmern och inte direkt till brytaren. Hur funkar då den andra brytaren som inte ska ha något med dimmern att göra?
Som jag ser det borde antingen fasen delas varav en går direkt till brytaren och den andra till dimmern och sen in i brytaren dvs 2 kablar in i L på brytaren. Eller sätter man den andra brytaren under S2 men det kan väl ändå inte bli rätt eftersom den skall styra en annan lampa där tändtråden inte går via dimmern. Eller så ger dimmern konstant fas via Sx och man behöver inte göra något särskilt. Elschemat visar ju endast hur man kopplar in med två brytare för att styra samma lampa.

Uppdaterat: Efter läst runt lite verkar Sx ha konstant fas, men eftersom jag tänkte koppla in dimmern utan nolla, blir det då ett problem med den andra brytaren som endast är av/på till den andra lampan eftersom man gör en "loop" och kopplar samman Sx-N- (dimmern) och L på kronbrytaren?

Älskar att kunna styra allt med appen och scheman!!
 
Redigerat:
Har nu läst på lite till och gissar att jag behöver dela upp fasen i två och även byta ut min kronbrytare mot en dubbel kronbrytare med två fasingångar (L1 och L2). Observera att någon nolla inte är framdragen. Tänker jag rätt?
 
ingen?
 
Fibaro är inte tydliga på hur deras puckar ska kopplas som du märker. Men om du hittat de trådar på forumet som behandlar ämnet så har vi kommit fram till att man kan mata S1 med fas, dvs strömbrytaren behöver inte matas från Sx. Hur det fungerar om nolla inte används får du nog prova dig fram till. Kanske bäst att dra fram en nolla då pucken troligen kommer att fungera bättre då.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.