En sak till.. i samband med vårt Vårgårdahus bygge så skrev vi en "färdigställande försäkring" med Garbo som ska skydda just för sådant här. Kan ni inte ta kontakt med dem?
 
  • Gilla
marita08
  • Laddar…
sh111 Sofie Hulin skrev:
Vi fick tillstånd av kommunen och besiktningsmannen att flytta in innan slutbesiktningen då de inte ansåg att det fanns några säkerhetsrisker och då snickaren uppgav att han hade alla intyg. Entreprenören och Vårgårdahus uppgav att huset skulle vara klart två veckor innan slutbesiktning dvs i början av juni varför vi gav tillträde till vår lägenhet den första juli. Vi hade därför ingenstans att bo och ville inte flytta runt som inneboende med en två månaders bebis och en femåring. Vi har dock fortfarande inte fått något slutbesked då entreprenören inte alls hade alla intyg som han uppgav och fortfarande inte har skickat dom.
OJ!

Mycket märkligt förfarande från er kommuns sida, trodde inte det gick till på detta sättet nå mer. Det vore bättre om de inte gett er intermistiskt tillstånd att ta byggnaden i bruk, detta hade satt mer press på entreprenörerna.

Hoppas allt löser sig till slut.
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Jag tror att flera redan har ordnat detta, men mycket riktigt formulerade de sig annorlunda på hemsidan tidigare.

I januari 2018 stod det så här t.ex.:

--
Funderar du på att bygga hus? Då har du kommit rätt! VårgårdaHus är nämligen hustillverkaren som konstruerar ditt hus precis som du vill ha det. Kan arkitektritad villa var något för dig, dessutom med en lösning som ger dig ett nyckelfärdigt hus? Vi lyssnar innan vi bygger och kan därför erbjuda dig ditt Drömhus.
--
 
  • Gilla
sh111
  • Laddar…
C chokonanana skrev:
En sak till.. i samband med vårt Vårgårdahus bygge så skrev vi en "färdigställande försäkring" med Garbo som ska skydda just för sådant här. Kan ni inte ta kontakt med dem?
Den är väl mer avsedd för fallet att byggaren går i konkurs.
 
sh111
J javlaandersson skrev:
Hej
Tråkigt när det inte blir bra från början
Att gjuta platta efter att det blivit kallt ute och det har kommit snö ute är inget större problem

Snön smälter man bort innan man gjuter, och betongen prepareras så det tål kylan
Och när det är gjutet så täcker man och drar på lite värme under pressarna

Verkar mer som att det är entreprenören som utfört arbetet som klantat sig ......
Ja så är det ju. Vi ville att han som gjorde plattan till vårt garage även skulle göra husgrunden. Garageplattan blev jättebra. Men eftersom vi inte fick ritningarna då vi önskade så blev plattan istället utförd av någon firma som entreprenören hittade
T Thekaanlu skrev:
Detta undrar vi oxå. Första tanken när vi läste om det i kvällstidningarna, hur har man lyckats få slutbeskedet. Vi fick ett interimistiskt slutbesked då garaget ej är klart som är med i bygglovet MEN kök och badrum är färdiga.
T Thekaanlu skrev:
Detta undrar vi oxå. Första tanken när vi läste om det i kvällstidningarna, hur har man lyckats få slutbeskedet. Vi fick ett interimistiskt slutbesked då garaget ej är klart som är med i bygglovet MEN kök och badrum är färdiga.
Vi fick av kommunen lov att flytta in innan slutbesiktning eftersom huset ansågs säkert, detta i samråd med besiktningsmannen.Vi hade lämnat tillträde till vår lägenhet till den 1/7 då vi blev försäkrade av Vårgårdahus och entreprenören att huset skulle vara klart i god tid innan den 18/6, vi räknade alltså med början av juni. Entreprenören garanterade att alla dokument fanns och skulle skickas in men det visade sig vara felaktigt och då vi ännu inte har fått in alla dokument så har vi inte fått något slutbesked. Köket och badrummen var inte helt klara men köket gick att använda till det praktiska och det mindre badrummet var i princip helt färdigt. Problemet är att mycket av dom stora felen inte upptäcktes förrän efter vi flyttat in, bakfallet i det ena badrummet upptäcktes under slutbesiktningen men dom lutande och sviktande golven märkte vi inte av förrän senare när vi fått undan flyttkartonger mm. Under slutbesiktningen kollades heller inte plattsättningen av. Det gjordes senare en besiktning av endast plattsättningen där det framkom flera felaktigheter avseende ojämna fogar, felaktiga fogsprång mm. För en månad sedan påbörjades dock åtgärder på badrummen men det blev stiltje då tätskiktet gick sönder på flera ställen vilket entreprenören ville att skulle lagas men plattsättaren ansåg att det behövde rivas ut och göras om. Nu har entreprenören dock gått med på att göra om hela badrummet så det arbetet ska påbörjas i slutet av veckan vilket är ett steg framåt.
 
  • Gilla
Söker kunskap
  • Laddar…
sh111
H hempularen skrev:
Den är väl mer avsedd för fallet att byggaren går i konkurs.
Ja vi har pratat med Garbo men i vårt fall så får vi ingen hjälp därifrån då försäkringen som sagt endast går in om byggaren går i konkurs. Eftersom slutbesiktningen godkändes av en besiktningsman från Garbo så övergick färdigställandeförsäkringen därmed också i en nybyggnadsförsäkring.
 
sh111 Sofie Hulin skrev:
Ni kanske har hört reklamen, vi bygger drömhuset! Vårgårdahus gör reklam för sina husmodeller i radio och på internet men efter att ha läst nedanstående så hoppas vi att ni som funderar på att köpa hus från det här företaget tänker om. Vi har i efterhand hört om många som är missnöjda med Vårgårdahus men informationen når inte ut. Vi önskar att vi hade fått den här informationen innan vi valde husleverantör och väljer därför att dela detta.

För två år sedan bestämde vi oss efter flera års husletande för att istället bygga hus. Vi jämförde flera hustillverkare men valde till slut ett hus från Vårgårdahus AB. Enligt deras hemsida ska de bygga drömhuset i nyckelfärdigt utförande och ett nyckelfärdigt hus var precis vad vi letade efter då vi inte räknade med att ha tiden att bygga själv.

Problemen började redan när plattan skulle gjutas. Vi hade kontakt med en kunnig person som kunde utföra arbetet under hösten 2017, vi ville att plattan skulle gjutas innan det blev allt för kallt ute, men eftersom Vårgårdahus inte skickade ritningarna trots upprepat tjat från vår sida så blev det inte så. Plattan gjöts istället av ett för oss okänt företag i januari 2018 efter att snön hade lagt sig bara någon dag innan huset levererades. Detta med ett riktigt dåligt resultat som följd vilket har lett till en rad problem i efterhand.

När det var dags att välja en snickare som skulle hålla i hela entreprenaden så gav vi tips på lokala entreprenörer men Vårgårdahus tilldelade oss istället en entreprenör som vi inte visste någonting om men Vårgårdahus lovordade denna entreprenör och uppgav att de kollat hans referenser mm (visar sig senare att entreprenören inte har byggt något hus i egen regi tidigare), varför vi skrev på avtalet med entreprören. I efterhand är det så mycket vi skulle ha gjort annorlunda men vi visste inte hur vi skulle gå tillväga för att hitta en egen snickare då Vårgårdahus satt på informationen angående hur mycket entreprenören skulle få betalt mm, det här var ju ändå ett nyckelfärdigt hus vi köpte.

I januari 2018 påbörjades byggnadsarbetena. Vi kände en stor oro redan från början då entreprenören sällan var på plats och hade en otroligt dålig samordning med övriga underentreprenörer. När vi utryckte vår oro till Vårgårdahus fick vi dock lugnande besked om att allt gick enligt plan. Den 18/6-2018 blev vi från Vårgårdahus och entreprenören lovade att huset skulle vara inflyttningsklart. Vi behöll vår lägenhet några veckor extra och planerade in semester utifrån flytten (vilken vi visste skulle bli stökig med en två månaders bebis och en femåring). Den 18/6 kom och gick och huset var inte klart men den 30/6 fick vi i alla fall flytta in (sista dagen innan vi skulle vara ute ur lägenheten). Problemet var dock att vi inte fick flytta in ett fint färdigställt nybyggt hus. Vid inflytt var badrummet uppe fortfarande inte brukbart, i vardagsrummet var inte ens golvet färdiglagt och i övriga delar av huset var saker inte klara eller illa utförda. Utsidan av huset var inte heller klar, taket var inte färdiglagt, panel saknades mm. Det stod två överfulla kontainrar ute på gården och armeringsmattor mm låg slängda runt om på tomten, inte särskillt lämpligt för en barnfamilj. Garaget som vi byggt i egen regi var så överfullt med byggmaterial så att vi knappt fick in våra flyttlådor. Detta var minst sagt vad vi föreställt oss inför då vi skulle äntligen skulle få flytta in i vårt hus.

Under sommaren hade vi ständigt hantverkare här vilket inte var enkelt med en liten bebis som inte kunnat sova pga höga ljud, ja det hade nog inte varit en rolig situation även utan barn. Vi hade ständiga samtal med Vårgårdahus men de hade ingen konkret hjälp att erbjuda.

Nu är det snart december och i skrivande stund har vi ett obrukbart badrum på nedervåningen, ett lutande och buktande golv på nedervåningen och övervåningen (som sagt skulle den dåligt utförda plattan leda till en rad problem), ett kök som inte är färdigställt, målningsarbeten och snickerijobb som återstår. Åtgärder på golv i hall, tvättstuga och i badrummet uppe återstår också. I det här skedet vill Vårgårdahus nu avsluta det här projektet och kräver oss på pengar för deras slutfaktura. Projektledaren har en otrevlig ton och från säljchefen på Vårgårdahus får vi inte längre något svar. Vi har krävt avdrag på fakturan för försening och för att de enligt konsumentverket använder oskäliga avtalsvillkor men de har nu kopplat in sin jurist. Det är inte lätt att som privatperson utan ingående kunskap i entreprenadrätt och konsumentlagstiftning stå upp mot ett stort företag med alla resurser på sin sida. Vårgårdahus lägger allt ansvar på entreprenören och vill inte hjälpa oss med att få huset färdigställt då de bara tar ansvar för de saker som levererats och inte som de marknadsför sig är intresserade av att leverera ett nyckelfärdigt drömhus.

Jag skulle kunna skriva så mycket mer om detta, om alla hundratals timmar som gått åt till telefonsamtal, mail, rådgivning med jurister mm mm men jag nöjer mig där och hoppas att alla ni som funderar på att bygga hus tänker till en extra gång om ni överväger att köpa ett hus från Vårgårdahus och om det är någon annan som varit i konflikt med Vårgårdahus så får ni gärna berätta hur det har gått för er?
Borde inte tätskikt och ytbeklädnad monterats före inredningen?
 
P
S seniorkonsult skrev:
Borde inte tätskikt och ytbeklädnad monterats före inredningen?
Frågan är ju om det ens är tätskikt på väggarna när allt detta har utförts så konstigt... nåväl en toalettrulle fick dom dit iaf :poop:
 
  • Wow
stefancrs
  • Laddar…
sh111 Sofie Hulin skrev:
Ja vi betalar direkt till entreprenören men vi visste inte att upplägget var så när vi skrev på kontraktet med Vårgårdahus. Vi förstod det som att kontraktet vi skrev på med dom var för att binda oss att köpa själva stommen och dom som leverantör och att vi sedan skulle avtala om allt som skulle ingå i huset, material till kök mm och entreprenad men vi förstod som sagt inte att vi själva skulle stå på avtalat med entreprenören förrän senare. Jättedumt i efterhand men vi blev som sagt lurade av den information vi fick.

Då är det ju bekräftat att ni inte har en Totalentreprenad!

Ni har en Generalentreprenad. Men väldigt konstigt då att Vårgårda handlat upp er Entreprenad? Detta gör man ju själv när man köper ett modulhus för stt sedan utse en Entreprenör som tar totalen och i sin tyr handlar upp UE som vvs, el, osv osv.

Då blir det nog svårt att hänga Vårgårda för brister. Enda vägen att gå är om ni har en massa mail, osv som dokumentation för att bevisa ett ni blivit vilseledda i affären.

Hur som helst så måste ni fått en värderad summa av besiktningsmannen (oftast ör GarBo) knutna till att utföra bes efter och som i sin tur uppskattar ett värde som ni ör berättigade till att hålla inne på emot entreprenören för att de ska färdigställa.

Kan inte heller fatta vilken kommun som låter någon flytta in innan slutbesked. Detta kan bli ett stort problem för er som hamnar i moment 22 då ni tagit huset i drift. Man har ju löst skräck historier om folk som fått flytta ut hela bohaget för färdigställande för att få slutbesked och sedan flytta in. Samt att man kan få vite av kommunen då ni tagit villan i drift. Vad er entrepenörer lovar och säger brukar kommunen skita i då det är upp till byggherren och KA att se till att alla dokument som, OVK, egenkontroller, Tätskiktsprotokoll, osv osv är inskickat innan slutbesked. Det gör ju INTE entreprenören.
 
  • Gilla
marita08
  • Laddar…
sh111
C chokonanana skrev:
Vi bygger med Vårgådahus nu. Ska bli färdigt i slutet på januari. Vi har aldrig byggt hus tidigare och inte heller bott i hus. Så allt var nytt för oss i denna process som började ca: 1.5 år sedan

Vi lade ner många timmar på att läsa på hur det går till när man byggde hus. Tyvärr så finns det ingen bra "bok" man kan läsa utan de flesta timmarna spenderades just på detta forum och andra liknande ställen. På detta sätt så lärde vi oss skillnaden mellan totalentreprenad och delad entreprenad.

Vårgårdahus säljer inte totalentreprenad utan endast materialet. Sedan ber de en skriva kontrakt med ett eller flera företag för markarbeten/platta/snickare/vvs/el osv. I vårt fall så har vi en entreprenad för mark+platta och sedan har entreprenad-firman tagit på sig allt ansvar för husbygget (och tar i sin tur in vvs + el + osv).

Vi var även i kontakt med Fiskarhedenvillan som hade enskilda kontrakt med varje entreprenad. Dvs ett avtal med vvs, snickaren, el, osv osv. Det kändes inte bra för oss även om jag nu i efterhand inte ser något problem med detta. Tvärtom är jag ganska positiv till det.

Vi valde i slutändan att köra vidare med Vårgårdahus efter att tagit reda på vilket företag som kommer att göra markarbetet och bygga ihop huset. I detta fall så gick vi på säljarens rekommendationer. Vi frågade om man kunde få totalentreprenad och det var fullt möjligt men det skulle kosta oss ca: 100-200.000 kr extra och säljaren menade att det är "onödiga" pengar eftersom resultatet blir detsamma. Men dessa pengar kan man ju även se som en försäkring.. vi valde däremot delad entreprenad så det blev 3 kontrakt. Ett för markarbeten, ett med Vårgådahus och ett med husmontören.

Vårgårdahus bad oss även leta upp vår egna KA (kontrollavsvarig) för kontroller. Jag har ringt upp honom några ggr och bett honom komma ut och han har inte hittat större fel/problem så det har känts tryggt.

Anledningen till att jag skriver ovan är att det är så vår process har fungerat. Sedan finns det säkert en säljavdelning som lurar på att det är "nyckelfärdigt" och det känns ju inte bra. Men det finns många trådar gällande just ordet "nyckelfärdigt". Det är inte ett officiellt ord utan något mäklarna hittat på. Jag tror också att man som köpare måste ha sina ögon extra öppna för att förstå vad man ger sig in i.

Nu är det ju fruktansvärt tråkigt att det inte gått bra för er och att ni är hela 6 månader försenade. Och dessutom har byggt med en entreprenad som Vårgådahus egna säljare rekommenderade. Jag är inte tillräckligt bra påläst för att kunna ge er bra råd men jag skulle absolut lägga press på Vårgådahus. De har ju lärt sig en läxa och kommer troligtvis inte köra mer med den entreprenaden. Säljaren måste också bära stort ansvar eftersom han rekommenderat dem. Det fanns ett liknande företag när vi började bygga som hette "Rejäl bygg" som gjort ett riktigt dåligt arbete på ett Vårgårdahus i Åkersberga. Jag undrar hur det gick för dem.. finns en blogg om man söker lite. Där var i stort sett ALLT fel. Och det upptäcktes i ett väldigt sent skede dessutom. Man kan ju undra vad de hade för KA där som inte upptäckte något på besöken.

Får ni inte ut ersättning? Vi har ett kontrakt som säger ett slutdatum och därefter så betalas det ut ersättning för varje försenad vecka.
Nej vi får inte ut någon ersättning för förseningen eftersom slutbesiktningen godkändes trots att besiktningsmannen från GarBo sa att huset egentligen inte var klart för slutbesiktning och att det fanns fler anmärkningar än vad han kunde skriva upp. Intyg för bla tätskikt saknades också vilket jag egentligen förstår är ett krav för godkänd slutbesiktning. Eftersom entreprenaden anses klar i och med godkänd slutbesiktning så utgår både vitet från entreprenören och färdigställandeförsäkringen. Vi kanske borde ha försökt hitta något alternativt boende att hyra (då visste ju dock inte att det skulle visa sig att dom även skulle behöva bryta upp golv och göra om badrum) och begärt att få entreprenaden underkänd men efter att precis ha flyttat in med en liten bebis och en femåring som tyckte att flytten var jättejobbig så var vi inte så sugna på att flytta igen.
 
sh111
M memike skrev:
Hej.

Usch så tråkigt! Vi har också under 2018 byggt ett nytt hus men med en annan leverantör. Finns en hel del synpunkter på detta också men det är en annan historia.

Jag har en hel del erfarenheter från entreprenad branschen då jag jobbat i den i 13 år innan.

Det du ska göra är att ABSOLUT inte betala någon slutfaktura. Ring kronofogden och regga din faktura där med bestridande att betala så öppnar de ett ärende direkt och Vårgårda hus kan inte skicka inkasso med extra avgifter osv. Utan den finns redan hos kronofogden.

Kolla med era försäkringar och om. I är med i någon fack förening. Ibland har man advokat skydd inbakat där och kan då få kontakt ich hjälp med en advokat.

Nu vet jag inte hur ert kontrakt ser ut men vid Togalentreprenad signerar man endast avtal med leverantören i detta fall Vårgårda. Då är det ALTID de som är skyldiga att slutföra och besiktiga av ert hus. Är det dock en general så signerar man kontrakt med UE till Vårgårda alltså byggarn. Då blir det svårare då Vårgårda är fria efter att de levererat allt som dem ska.

Det låter lite märkligt att ni kontrakterat en byggfirma som egentligen Vårgårda ska göra efter att de handlat upp hela entreprenaden som dem gör vid en totalare.

Vad står det ang vite i ert kontrakt? Vid totalare har man alltid rätt till ett vitesbelopp om inte huset är 100% färdigställt vid ett visst datum/vecka?

Har ni fått slutbesked i ett ofullständigt hus av kommunen? Låter också märkligt att de skulle låta er flytta in i ett halvfärdigt hus? Ring kommunen och kolla.

Koppla in er KA direkt! Är han duktig har han förmodligen kontakter som ni kan få utnyttja för en "över" besiktning av oberoende part som står över vårgårdas besiktning då det är den senaste besiktningen som utförts.

Och till sist håll inne pengar SÅ MYCKET NI KAN. Det är endast pengar i slutet som gör att hus leverantör och UE är intresserade av att slutföra huset då UE inte får betalt av leverantören förens allt är klart.

Ring även er bank som ni har byggkreditiv hos och förklara läget. De har också besiktnings män de kan skicka ut för att bedöma värdet av det som inte är klart.

Till sist ring Vårgårda och be att få prata med en högre chef alt VD och förklara läget, kräv ett möte där nu sitter ner och diskuterar.
Samt att ni måste dokumentera, dokumentera och återigen dokumentera. Skriv ner datum, ta kort spara mail konversationer osv.

Lycka till i allt elände /M
Tack för alla tips, ska ringa kronofogden direkt. Tyvärr så är det inte en totalentreprenad utan vi har ett separat avtal med entreprenören som Vårgårdahus hittade åt oss. Vite utgår eftersom slutbesiktningen blev godkänd trots alla felaktigheter. Vi ska dock göra en ny besiktning i slutet på den här månaden med en av oss vald besiktningsman. Tills dess hoppas vi att badrummen ska vara klara och att golvet på övervåningen ska ha flytspacklats så att besiktningsmannen kan kolla av även det. Det ska bli skönt att få en ordentlig kontroll av bland annat golvet på nedervåningen som också lutar. Vi har ändå en förhoppning att det här ska ordna sig nu även om det är en bra bit kvar innan vi är i hamn.
 
  • Gilla
U i CAR
  • Laddar…
A
Jag är bara nyfiken på hur ni ens kan få flytta in i huset om det inte är färdigt. Hade ni ingen besiktningsman eller kontrollansvarig under byggets gång? Kan bara beklaga precis som alla andra, verkligen tråkigt att det kan gå till så där och att de kommer undan med det. Men har ni inget kontrakt där det står ett sista datum där allt ska vara klart annars kan ni kräva dem på vite, så får ni igen någonting i varje fall!

Lycka till!
 
  • Gilla
sh111
  • Laddar…
Hej
Vill du dela med dej i vilken region i landet som du bygger.
Vi känner väl igen många av dina problem.
 
sh111 Sofie Hulin skrev:
Ni kanske har hört reklamen, vi bygger drömhuset! Vårgårdahus gör reklam för sina husmodeller i radio och på internet men efter att ha läst nedanstående så hoppas vi att ni som funderar på att köpa hus från det här företaget tänker om. Vi har i efterhand hört om många som är missnöjda med Vårgårdahus men informationen når inte ut. Vi önskar att vi hade fått den här informationen innan vi valde husleverantör och väljer därför att dela detta.

För två år sedan bestämde vi oss efter flera års husletande för att istället bygga hus. Vi jämförde flera hustillverkare men valde till slut ett hus från Vårgårdahus AB. Enligt deras hemsida ska de bygga drömhuset i nyckelfärdigt utförande och ett nyckelfärdigt hus var precis vad vi letade efter då vi inte räknade med att ha tiden att bygga själv.

Problemen började redan när plattan skulle gjutas. Vi hade kontakt med en kunnig person som kunde utföra arbetet under hösten 2017, vi ville att plattan skulle gjutas innan det blev allt för kallt ute, men eftersom Vårgårdahus inte skickade ritningarna trots upprepat tjat från vår sida så blev det inte så. Plattan gjöts istället av ett för oss okänt företag i januari 2018 efter att snön hade lagt sig bara någon dag innan huset levererades. Detta med ett riktigt dåligt resultat som följd vilket har lett till en rad problem i efterhand.

När det var dags att välja en snickare som skulle hålla i hela entreprenaden så gav vi tips på lokala entreprenörer men Vårgårdahus tilldelade oss istället en entreprenör som vi inte visste någonting om men Vårgårdahus lovordade denna entreprenör och uppgav att de kollat hans referenser mm (visar sig senare att entreprenören inte har byggt något hus i egen regi tidigare), varför vi skrev på avtalet med entreprören. I efterhand är det så mycket vi skulle ha gjort annorlunda men vi visste inte hur vi skulle gå tillväga för att hitta en egen snickare då Vårgårdahus satt på informationen angående hur mycket entreprenören skulle få betalt mm, det här var ju ändå ett nyckelfärdigt hus vi köpte.

I januari 2018 påbörjades byggnadsarbetena. Vi kände en stor oro redan från början då entreprenören sällan var på plats och hade en otroligt dålig samordning med övriga underentreprenörer. När vi utryckte vår oro till Vårgårdahus fick vi dock lugnande besked om att allt gick enligt plan. Den 18/6-2018 blev vi från Vårgårdahus och entreprenören lovade att huset skulle vara inflyttningsklart. Vi behöll vår lägenhet några veckor extra och planerade in semester utifrån flytten (vilken vi visste skulle bli stökig med en två månaders bebis och en femåring). Den 18/6 kom och gick och huset var inte klart men den 30/6 fick vi i alla fall flytta in (sista dagen innan vi skulle vara ute ur lägenheten). Problemet var dock att vi inte fick flytta in ett fint färdigställt nybyggt hus. Vid inflytt var badrummet uppe fortfarande inte brukbart, i vardagsrummet var inte ens golvet färdiglagt och i övriga delar av huset var saker inte klara eller illa utförda. Utsidan av huset var inte heller klar, taket var inte färdiglagt, panel saknades mm. Det stod två överfulla kontainrar ute på gården och armeringsmattor mm låg slängda runt om på tomten, inte särskillt lämpligt för en barnfamilj. Garaget som vi byggt i egen regi var så överfullt med byggmaterial så att vi knappt fick in våra flyttlådor. Detta var minst sagt vad vi föreställt oss inför då vi skulle äntligen skulle få flytta in i vårt hus.

Under sommaren hade vi ständigt hantverkare här vilket inte var enkelt med en liten bebis som inte kunnat sova pga höga ljud, ja det hade nog inte varit en rolig situation även utan barn. Vi hade ständiga samtal med Vårgårdahus men de hade ingen konkret hjälp att erbjuda.

Nu är det snart december och i skrivande stund har vi ett obrukbart badrum på nedervåningen, ett lutande och buktande golv på nedervåningen och övervåningen (som sagt skulle den dåligt utförda plattan leda till en rad problem), ett kök som inte är färdigställt, målningsarbeten och snickerijobb som återstår. Åtgärder på golv i hall, tvättstuga och i badrummet uppe återstår också. I det här skedet vill Vårgårdahus nu avsluta det här projektet och kräver oss på pengar för deras slutfaktura. Projektledaren har en otrevlig ton och från säljchefen på Vårgårdahus får vi inte längre något svar. Vi har krävt avdrag på fakturan för försening och för att de enligt konsumentverket använder oskäliga avtalsvillkor men de har nu kopplat in sin jurist. Det är inte lätt att som privatperson utan ingående kunskap i entreprenadrätt och konsumentlagstiftning stå upp mot ett stort företag med alla resurser på sin sida. Vårgårdahus lägger allt ansvar på entreprenören och vill inte hjälpa oss med att få huset färdigställt då de bara tar ansvar för de saker som levererats och inte som de marknadsför sig är intresserade av att leverera ett nyckelfärdigt drömhus.

Jag skulle kunna skriva så mycket mer om detta, om alla hundratals timmar som gått åt till telefonsamtal, mail, rådgivning med jurister mm mm men jag nöjer mig där och hoppas att alla ni som funderar på att bygga hus tänker till en extra gång om ni överväger att köpa ett hus från Vårgårdahus och om det är någon annan som varit i konflikt med Vårgårdahus så får ni gärna berätta hur det har gått för er?
Vi har också byggt med Vårgårdahus och är otroligt nöjda. Eftersom Vårgårdas koncept innebär att man har avtal med minst 2 parter (hustillverkaren och generalentreprenören, ev. kan man ha delad entreprenad då har man avtal med samtliga entreprenörer) så är det MINST lika viktigt att man anlitar en bra entreprenör. Jag la minst lika mycket tid på att välja entreprenör som på att välja hustillverkare och de gjorde ett kanonjobb trots att de inte byggt för Vårgårdahus tidigare. Vårgårdahus gör hus av riktigt bra kvalitet, men om det som byggs ihop på din tomt görs på ett undermåligt sätt så blir det ju tyvärr ändå inte bra. Det borde ligga i Vårgårdahus intresse att hjälpa kunderna till kontakter med duktiga entreprenörer, som är vana att bygga deras hus för tyvärr ser man ju som kund bara att "mitt Vårgårdahus blev inte bra"... Jag lider verkligen med dig, att få flytta in i ett hus med en massa fel kan inte kännas roligt. Jag hoppas att du blir nöjd med ditt hus i slutändan så att du får bo i ditt drömhus!
 
  • Gilla
Billings och 1 till
  • Laddar…
Mats-S
Har man inte totalkoll så ska man nog undvika Vårgårda, eftersom deras koncept bygger på att man personligen ansvarar för kontraktet mot byggfirman som ska montera huset.

Har man inte dom här kunskaperna, så välj en bevisligen välrenommerad husleverantör, som står för korrigering av ev brister som uppstår under bygget.

Att gjuta en platta i Januari kräver en del kunskaper, antar att dom hade "kemikalier" i betongen för att den skulle brinna i kylan, men att det blev för mycket av den varan eftersom dom säger att den brunnit för snabbt ... eller så var det medvetet för att den skulle hinna brinna innan huset anlände typ någon/några dagar senare?
 
  • Gilla
Appendix
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.