Hej

Jag bor i ett hus som ombildades till bostadsrätter för ca ett år sedan. Huset har två lägenheter på källarplan som har hyrts ut till företag som övernattningslägenheter. När vi nu ser kontrakten på dessa lägenheter så står de som lokal/lager och ej övernattningslägenheter. Dessa lokaler är omgjorda för ca 10 år sedan. Innan var det bara källare och de är omgjorda för att va övernattningslägenheter och och inget annat. Uppfyller antar jag ej kraven som lägenhet (med ljusinsläpp mm) då de ligger på källarplan men har två ingångar/utgångar (den ena har en ingång i varje ände, den andra en ingång och ett brandfönster) och alla bekvämligheter som en lägenhet har.
De ser helt enkelt ut som två finan ettor bara att de ligger på källarplan.

Så jag undrar om någon här kanske har koll på varför man kan man tänka sig att han gjort så här? Kan det ha med skatteregler, bygglov?
Har i tidigare trådar förstått att det ej behöver vara otillåtet att övernatta i en lokal så undrar lite vad som gäller där?

MVH: Sebastian
 
Det är fri hyressättning på lokaler, men inte på bostadslägenheter. Kanske fick förre fastighetsägaren helt enkelt in mest pengar på det här sättet.

Men eftersom att det är fri prissättning på bostadsrätter tjänar föreningen förmodligen mest på att få dem omklassade till bostäder och sälja dem. Det kräver bygglov och kanske att ni måste ändra andelstal osv. Men är det på en stark bostadsmarknad är det nog lätt att räkna hem.
 
För en lokal är det väl dessutom något enklare att avtala bort besittningsskydd? Det är nog betydligt bekvämare och lönsammare för föreningen att hyra ut dem som "lokaler" till företag. Vi har en liknande lokal som vi hyr ut till ett byggföretag som kör ett stort projekt i kvarteret bredvid. De använder den som kontor/fikarum.
 
Finns npg olika anledningar varför man gjorde så.

Men bygger man om lokaler till bostäder, så åker man både på dagsljuskrav pch krav på full tillgänglighet i samband med bygglov.

Troligtvis svårt att uppfylla dessa om lokalerna är i en "källare" och då ev inte kan ha riktiga fönster eller ej tillgängliga entrér.

Tillgängliga badrummen tar också mycket plats.
 
Det kan ju också vara så att de företag som hyrt dem som lokaler har byggt om till övernattningslägenhet. Om ni säger upp lokalhyreskontraktet, så kan hyresgästen i så fall rensa "lokalerna" på allt. Återställa till ursprungsskicket.
 
Vår källarlokal är i princip utrustad som en övernattningslägenhet, med ett litet pentry och badrum med dusch, och bredband indraget.
Den har tidigare hyrts av en medlem i föreningen som hade en hemmaboende son. Vad jag förstod sov han där mestadels.
 
Tusen tack för alla svar. Lägenheterna är fullt utrustade och uppfyller brandskydd men ligger som sagt på källarplan. Följdfrågan blir om man fortsätter med gamla kontrakt men låter folk bo i dem som de gjort sista 10 åren. Bryter man mot någon typ av regler och kan råka illa ut som förening?

Alltså vi hyr ut till ett företag som sedan låter folk bo i lägenheten.
 
Redigerat:
Det beror väl på vad man menar med bo. Det kan ju vara allt från enstaka övernattningar, veckoboende, till att ha sin huvudsakliga nattvila där.
Handlar det om anställda i företaget som övernattar där, eller hyr företaget ut lägenheten, typ AirBnB?
 
K kindvall skrev:
Det beror väl på vad man menar med bo. Det kan ju vara allt från enstaka övernattningar, veckoboende, till att ha sin huvudsakliga nattvila där.
Handlar det om anställda i företaget som övernattar där, eller hyr företaget ut lägenheten, typ AirBnB?
Tack för svar.
Den ena lägenheten hyrs av ett hantverksfötetag som har arbetar boende där ibland. Under veckodagar och olika folk. Ofta polska arbetare som de har inne för jobb. Står tom under helger.

Den andra är ett restaurangföretag som har anställda boende. Här har det mer varit att de bott heltid under några månader. De säger att de har någon deal med tidigare ägare som säger att detta är ok.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.