Hej på Er alla!

ALL Er erfarenhet, tips, tidsåtgång samt - utan någon som helst baktanke! ::) - Era gjorda misstag, önskar jag inför sommarens insats!
Mvh & tack på förhand
Tony
 
Sorry, Folks!:

Frågan avser den murade varianten!
Tony
 
Vi fick en isokern skorsten uppmurad i vårat nya hus, hade tänkt göra det själv, men tiden ville inte riktigt det.
Men när vi såg muraren göra det så ångrade vi att vi inte gjorde det själva, var ju så enormt enkelt.
När sotaren sedan kom på en "förbesiktning" så sade han att vi hade gjort enligt honom det bästa valet av skorsten.

Det fina med isokernblocekn är att den kan läggas dikt an reglar och brännbart material utan extra skydd.
Muraren berättade om när han varit på en intruduktion av dessa skorstenar, där de simulerade en sotbrand med gasolbrännare, och efter 30-40min tokeldande så var utsidan bara 65 grader varm.
 
Vi hade en sådan. Glöm inte att montera in en renslucka!
Det gjorde vår montör och fik sen såga ett håll för den. Och då blev det inte mycket plats för sot eftersom elementet under svängen hade ingen hål att samla askan i :(. Hellt rätt lösning skulle ju vara en speciell element med sotluckan placerad direkt under där spisens rökrör går in i skorsten:-/. Nu vet jag inte om du kan förstå min beskrivning :-/. Det är i alla fall bra att ha en sådan lucka med litet plats för aska under kaminens inlopsrör då det annars kan samlas flygaska i svängen i rökröret och störa driften. Det förlänger tiden mellan rensningar ;).
Lycka till!
gaia
 
Jag vill slå ett slag för keddys Heda skorsten. Innermanteln sitter fast i "blocket" och monteringen blir därför om möjligt ännu enklare än med Isokern. Bara att "limma" och stapla, busenkelt.

/Jögga
 
Är det ingen som kör den gamla vanliga varianten med murad skorsten?


/Andreas
 
Jag är också inne på Isokern! Anledningen är att jag behöver tre-fyra rökkanaler och då har isokern en lösning där man gjuter in lösa stålkanaler i modulblock.
Jag har inte sett någon annan tillverkare av modulskorstenar som klarar mer än två kanaler??? Alternativet är ju att mura upp en i tegel, men det känns både svårare, dyrare och inte lika säkert. Dock är det ju en mycket finare och skönare värmekälla!
 
Hej igen,

Vi murade med keddsy heda block. Började med en pipa i källaren och byggde runt med leca för att sedan öka på så att vi har fyra pipor i topp. Spelade ut leverantörerna mot varandra och keddys blev lika dyr/billig som isokerns med fyra pipor i samma mantel. Dock så var keddys mkt enklare att montera än isokerns flerpipiga alternativ.
Den blev i och för sig hela 72 cm i kvadrat och det kanske inte passar alla.

/Jögga
 
Jögga! Har jag fattat rätt?
Menar du att i nocken så har ni fyra separata mantlar, dvs. fyra separata skorstenar???
Låter dyrt!!!

Frasse! Så SEM säljer också skorstenar med fler än två pipor?

Monteras SEM och Isokern likadant med stålrör omgärdade av leca som omgärdas av ett mantelblock av pimpsten???
 
Japp, Kruger du har fattat rätt.
Pengasumman blev ung densamma som för isokern med flera pipor i samma mantel då jag räknade.
Fördelen med dessa var att det gick fort som tusan att montera. Inget slabbande med lecakulor och cement mellan piporna utan enbart "skorstenslim".

Den blev ganska så stor men på vårt hus blev det jättebra.

/Jögga
 
jorwes skrev:
Japp, Kruger du har fattat rätt.
Pengasumman blev ung densamma som för isokern med flera pipor i samma mantel då jag räknade.
Fördelen med dessa var att det gick fort som tusan att montera. Inget slabbande med lecakulor och cement mellan piporna utan enbart "skorstenslim".

Den blev ganska så stor men på vårt hus blev det jättebra.

/Jögga

Är detta en "kall" skorsten eller blir den lite varm när man eldar?

/Andreas
 
Jämför du med en tegelskorsten så är det en kall skorsten, pimpsten isolerar väldigt bra. På gott och ont, du mister en skön värmekälla men får ett bättre drag.
 
Vi har en kombination av traditionell murad tegelskorsten i bottenvåningen och en tvåpipig SEM i övervåningen, övergången i bjälklaget.
Orsaken är att vi ville kunna bygga så nära en vägg som möjligt och SEM var den som ansågs bäst för detta samtidigt som den hade smidiga yttermått. Vi ville också gärna ha en hederlig tegelskorsten i köket/vardagsrummet.

Vi har än så länge bara en vedspis i köket men tegeldelen blir trevligt ljummen efter några timmars eldande och det är ett riktigt bra drag.
 
Vad fick ni betala för detta kalaset? Hur många pipor har du?

/Andreas
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.