Du tryckte säkert in tre st. frågetecken efter varandra, då blir det med automatik en ???  ;)
 
birgi, hur kommer det sig att ni bytte tomt? Var inte nr 5 bra? Själv väntar vi på att kommunen ska ringa och erbjuda oss en annan tomt. Vi är inte riktigt nöjda med den vi fick.
 
Förstår inte riktigt varför många verkar vilja ha en hörntomt, det är ju inte nån direkta fördelar med det, dyrare att anlägga och hålla iordning bara, och mer inbrottsrisk o såna grejor oxå.
 
Hörntomt låter så bra, det känns som om man har mindre insyn om det är en hörntomt, men det behöver det inte alls innebära. Som tomt nr 5 på Kronan - vägar runt hela huset. Det kan säkert bli minst lika bra att bo mellan två grannar. Alla tomter har sina för- och nackdelar!

Vi fick i allafall nr 28, men hoppas som sagt att kunna byta eftersom det vi skulle vilja bygga kräver ca 800 m2. Vi har funderat på Älvsbyhus Torgrim 1,5 plan plus ekonomidel och carport.
 
birgi skrev:
Blev lite orolig för närheten till kraftledningen - 63 meter från tomt nr 1 enl. lantmäteriet - så jag ringde professor Olle Johansson på Karolinska institutet. han har forskat om elektrromagnetiska fält och deras inverkan på vår hälsa (ökad rik för barnleukemi, hjärntumörer, missfall alzheimers osv). Han avrådde klart och tydligt från att bo så nära en kraftledning, han skulle aldrig göra det själv! Så nu har vi bytt tomt igen.
Numera är nr 9 vår tomt. Läget  är sämre än 1:an, men avståndet till kraftledniongen är bättre.
Hur resonerar ni andra kring närheten till kraftledning och kraftstation?
Sunt resonerat!!
Skulle aldrig vilja riskera något att bo nära något sådant, sedan får vilken forskning som helst säga motsatsen tycker jag...
:)
 
Bra att ringa och kolla upp sådant! Sa han hur långt ett säkert avstånd är?
 
Vi får se vilken tomt vi får i slutändan. Ringde och kollade med stadsbyggnadskontoret. De kommer att ringa till oss om ca 1,5 vecka och fråga om vi vill byta tomt. De ringer i turordning till var och en. Vi vill iallafall inte ha nära transformatorn eller någon kraftledning. Kanske att vi får vänta till etapp 2 - då kommer man ännu längre ifrån transformatorn och eventuella kraftledningar.

Synd att de flesta tomter är så himla små. Det känns som om det blir svårt att få plats med garage/ekonomibyggnad på en tomt som är ca 700 m2. Hade de inte kunnat göra alla tomter kring 900 m2 - det är väl inte så mkt begärt! 25% får man bygga och så ska man hålla sig till reglerna 4,5 m från granne och 6 m från lokalgata. Är det bara vi som ser det som ett problem?
 
Jag tror att vår köplats är 283. De största tomterna finns som sagt på den nedre delen av etapp 1. 5:an vore kanske bra om man nu inte är för "utsatt" där, men den finns knappast kvar när kommunen ringer oss. 1 och 8 är ju också större men för nära kraftledningen. 10 var också ledig idag. Tror du förresten att man kan bli störd av vägen om man bor där nere (9-12).

Helst skulle jag vilja bo högre upp. 21 hade varit perfekt, men tyvärr finns det inga större tomter där uppe (förutuom 21 o 33).



 
Ursch vad orolig jag blir angående det där med kraftledningen. Vi som fått tomt nr 7 ligger ju alltså väldigt nära......Ligger den 63 meter från tomt 1, borde den ju vara ca 100 meter från oss...eller???

Vi har ännu inte fått någon förfrågan om att byta tomt, med då låg vi ju på plats 313 så det kanske inte är säkert att vi får något erbjudande om att byta överhuvudtaget.
Annars är vi nöjd med vår placering av tomt, kunde dock var lite större (671 kvm).
Men då har ju den här aspekten tillkommit angående kraftledningen.....låter otäckt......
Är inte detta någoting som kommunen borde ha kollat upp och informert om det är ju väldigt viktigt.

Vi har dock fortfarande siktet inne på ett Lapplihus. Vet inte när vi ska bygga. Eftersom vi ska göra en heldel själv så bör det passa in bra i tiden. Kanske inte förrän nästa vår.
 
Det fanns 14 lediga tomter igår när jag ringde kommunen. Med andra ord är det 14 st som har hoppat av så när de ringer er Linsko så har ni säkert 14 st att välja mellan.
 
Det finns inga officiella gränsvärden för magnetfält. Men 0.2µT nämns ofta som ett riktmärke satt efter "försiktighetsprincipen".

Jag har läst på Statens Strålskydds Instituts sida att man klarar 0.2 µT på ca 50m från en 130 kV ledning (som är aktuellt för Kronan).

Magnetfältet minskar med kvadraten på avståndet till en ledningen.

Om 50 m avstånd ger 0.2µT så borde 200 m avstånd (4 ggr längre) iså fall ge ca 16 ggr lägre magnetfält dvs ca 0.01µT.

60 m avstånde blir p.s.s 0.14µT.

Som jämförelse ger en vanlig TV 0.1 till 0.2µT på 1 meters håll.
Kraven för en TCO 99 märkt datorbildskärm är också på 0.2µT mätt på 30-50 cm från skärmen.

Enligt SSI finns ingen forskning som påvisar mätbar ökad risk för cancer pga magnetfält från kraftledningar.

Jag skulle inte tacka nej till en tomt pga magnetfälten från ledningarna. Vi har tackat nej till våran tomt men av andra orsaker.
 
Stadsbyggnadskontoret ringde idag och erbjöd oss tomt nr 5. Nu får vi allt fundera om vi vill ha 5:an, 28:an eller om vi väntar till etapp 2. Det hade som sagt varit fint att bo lite högre upp. Vi får se vad vi bestämmer oss för! Etapp 2 går de ut med först om ett år och det känns lite länge att vänta.
 
Idag när kommunen ringde var de inte så villiga att berätta vilka tomter som nu fanns lediga. Vi skulle få välja mellan 28 och 5:an. Senare ringde hon och sa att vi kan välja mellan 8:an också. Om det blir någon tomt så blir det nog 5:an. Kanske att vi bygger ett vinkelhus och får därmed lite skyddad baksida. Solläget verkar i allafall vara bra på 5:an. Det där med skjutbanan lät ju bra - att man kommer längre ifrån. Vi ska meddela på måndag hur vi gör.
 
Just nu känns det som om vi kommer att tacka ja till 5:an och då ändrar vi nog oss när det gäller husval - istället för 1,5 plan Torgrim blir det nog ett Ägir. Husen är från det populära Älvsbyhus ...

Älvsbyhus låter kanske lite tråkigt men det känns det mest ekonomiskt hållbara för oss och enkelt (vi vill inte engagera oss för mkt och tvingas hålla koll på allt). Vi får se. Som tur fick vi några extra dagar att fundera på tomten eftersom handläggaren har semester i morgon.

Vi tar nog en promenad till Kronanområdet i helgen och ser hur 5:an ser ut. Vi var där förra helgen och gick och i och med att de har dragit vatten och avlopp till tomterna såg man var varje tomt var. Otorligt att de redan har hunnit så mkt med alla vägar och så.

 
De har i princip gjort vägarna till de olika kvarteren så det gick lätt att följa. Det är bra att ha med sig kartan över området där man ser tomterna. Den lilla transformatorn (ett litet litet hus) som kommer att vara bakom tomt 5 fanns där (men ej satt på rätt plats än) så det gick lätt att se var 5:an kommer att vara. Men det är som sagt rätt lätt att se ungefär eftersom de dragit avlopp till varje tomt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.