Det här är vår egenritade planlösning! Nu har vi fastnat. Kan ni hjälpa oss genom att säga vilken av dessa ni spontant tycker bäst om? Det som skiljer sig åt är kökslösningen/hallen.
Allvetare
· Västra Götaland
· 10 367 inlägg
1:an klarar inte kraven så beslutet är enkelt
Det måste finnas en utslagsvask på samma bänkyta som spishällen
Det måste finnas en utslagsvask på samma bänkyta som spishällen
Allvetare
· Västra Götaland
· 10 367 inlägg
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 001 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 001 inlägg
Det är mest praktiskt om den huvudsakliga arbetsbänken är mellan hon och hällen samt att den bänkytan är mellan 80 och 120 cm lång. Så du behöver tänka dig in var du vill stå och skölja grönsaker etc. och sedan skära dem innan de ska ner i en kastrull, stekpanna eller ugn. Det arbetsflödet är det viktigaste i ett kök och det behöver vara effektivt om man ska slippa bära omkring ingredienser eller gå på varandra när man är två i köket.
Jag har svårt att se det arbetsflödet i första förslaget. I andra förslaget får man in alla de funktionerna i köksön (dock är nog ytan för att stå och skära i undre kanten), där är problemet snarare hur man hanterar disk, för var gör man av ursköljda mjölkförpackningar som ska stå och rinna av innan man slänger dem för man vill ju inte belamra den viktiga ytan mellan hon och hällen med sånt, likaså när man kommer med tallrikar med t.ex. kycklingben att först ska tallrikarna till kompostpåsen (troligen under hon) för avskrapning och sen bäras vidare till diskmaskinen, vilket är ett lite jobbigt flöde.
Mitt förslag är att du tar en planlösning, utan inritat kök, till några köksleverantörer och ber dem komma med förslag.
(Du behöver nog också se över skjutdörrarna för det verkar som i en del fall att dörrbladen inte har någonstans att ta vägen när det är öppet, även att skjutdörrar är jobbiga att använda så sådana står för det mesta öppna samt inte dämpar ljud så bra.)
Jag har svårt att se det arbetsflödet i första förslaget. I andra förslaget får man in alla de funktionerna i köksön (dock är nog ytan för att stå och skära i undre kanten), där är problemet snarare hur man hanterar disk, för var gör man av ursköljda mjölkförpackningar som ska stå och rinna av innan man slänger dem för man vill ju inte belamra den viktiga ytan mellan hon och hällen med sånt, likaså när man kommer med tallrikar med t.ex. kycklingben att först ska tallrikarna till kompostpåsen (troligen under hon) för avskrapning och sen bäras vidare till diskmaskinen, vilket är ett lite jobbigt flöde.
Mitt förslag är att du tar en planlösning, utan inritat kök, till några köksleverantörer och ber dem komma med förslag.
(Du behöver nog också se över skjutdörrarna för det verkar som i en del fall att dörrbladen inte har någonstans att ta vägen när det är öppet, även att skjutdörrar är jobbiga att använda så sådana står för det mesta öppna samt inte dämpar ljud så bra.)
Allvetare
· Västra Götaland
· 10 367 inlägg
Jag tycker spis i köksö är en dålig lösning. Det för att en vanlig fläkt skymmer sikten rejält och att ytan blir låst till att vara spis. Har man en ren köksö blir den ytan oerhört flexibel för buffe, pussel eller vad man nu kan komma på
Gammelnörden
Medlem
· Uppsala län
· 1 106 inlägg
Gammelnörden
Medlem
- Uppsala län
- 1 106 inlägg
Alternativ 1 skulle kunna se ut så här;
För att se hur det skulle se ut med skåp och hyllor över "diskbänken" tog jag två bilder på slutet med det fastän det inte fanns med på TS ritning. Färgsättningen är för kontrastens skull och jag lyckades inte få till avståndet mellan spishäll och ho, men det är tanken som räknas.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
För att se hur det skulle se ut med skåp och hyllor över "diskbänken" tog jag två bilder på slutet med det fastän det inte fanns med på TS ritning. Färgsättningen är för kontrastens skull och jag lyckades inte få till avståndet mellan spishäll och ho, men det är tanken som räknas.
Tack så väldigt mycket för ditt svar och för dina bilder och för din ansträngning! Det ser bra ut med hyllorna över tycker jag. Visst borde det få plats med spishäll och en enkel vask, som du gjort? Kanske en meter arbetsyta mellan dem?Gammelnörden skrev:Alternativ 1 skulle kunna se ut så här;
[bild]
För att se hur det skulle se ut med skåp och hyllor över "diskbänken" tog jag två bilder på slutet med det fastän det inte fanns med på TS ritning. Färgsättningen är för kontrastens skull och jag lyckades inte få till avståndet mellan spishäll och ho, men det är tanken som räknas.
Jag håller med om många av dina sunpunkter! Kanske kan man ha diskbänk och diskmaskin mot väggen, och häll med liten vask på köksön, i nr 1...BirgitS skrev:Det är mest praktiskt om den huvudsakliga arbetsbänken är mellan hon och hällen samt att den bänkytan är mellan 80 och 120 cm lång. Så du behöver tänka dig in var du vill stå och skölja grönsaker etc. och sedan skära dem innan de ska ner i en kastrull, stekpanna eller ugn. Det arbetsflödet är det viktigaste i ett kök och det behöver vara effektivt om man ska slippa bära omkring ingredienser eller gå på varandra när man är två i köket.
Jag har svårt att se det arbetsflödet i första förslaget. I andra förslaget får man in alla de funktionerna i köksön (dock är nog ytan för att stå och skära i undre kanten), där är problemet snarare hur man hanterar disk, för var gör man av ursköljda mjölkförpackningar som ska stå och rinna av innan man slänger dem för man vill ju inte belamra den viktiga ytan mellan hon och hällen med sånt, likaså när man kommer med tallrikar med t.ex. kycklingben att först ska tallrikarna till kompostpåsen (troligen under hon) för avskrapning och sen bäras vidare till diskmaskinen, vilket är ett lite jobbigt flöde.
Mitt förslag är att du tar en planlösning, utan inritat kök, till några köksleverantörer och ber dem komma med förslag.
(Du behöver nog också se över skjutdörrarna för det verkar som i en del fall att dörrbladen inte har någonstans att ta vägen när det är öppet, även att skjutdörrar är jobbiga att använda så sådana står för det mesta öppna samt inte dämpar ljud så bra.)
Gammelnörden
Medlem
· Uppsala län
· 1 106 inlägg
Gammelnörden
Medlem
- Uppsala län
- 1 106 inlägg
Alternativ 2:
med och utan lilla väggen... Riktigt klurigt att få till tillgänglighetsreglerna. Det står inte specifikt vilket avstånd det ska vara mellan utslagsvask och spis på en köksö. Men eftersom det krävs en arbetsyta mellan spis och diskbänk på minst 80cm och som mest 120 så tolkar jag det som att det bör vara så på köksön. Men jag har sett många exempel på köksöar i bostadsannonser där utslagsvasken är mkt närmre än 80 cm. Dessutom krävs en avställningsbänk för diskställ på andra sidan diskhon och avställningsbänk för kastruller på andra sidan spisen. Diskmaskin får inte placeras emellan diskho och spis. Kanske är det så att om alla funktioner är enbart på köksön måste alla regler följas men om det finns en separat diskbänk kanske man kan komma undan med enbart en liten utslagsvask på bekvämt avstånd från spisen? Det kan ju bygglovshandläggare eller köksplanerare säkert informera om.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
med och utan lilla väggen... Riktigt klurigt att få till tillgänglighetsreglerna. Det står inte specifikt vilket avstånd det ska vara mellan utslagsvask och spis på en köksö. Men eftersom det krävs en arbetsyta mellan spis och diskbänk på minst 80cm och som mest 120 så tolkar jag det som att det bör vara så på köksön. Men jag har sett många exempel på köksöar i bostadsannonser där utslagsvasken är mkt närmre än 80 cm. Dessutom krävs en avställningsbänk för diskställ på andra sidan diskhon och avställningsbänk för kastruller på andra sidan spisen. Diskmaskin får inte placeras emellan diskho och spis. Kanske är det så att om alla funktioner är enbart på köksön måste alla regler följas men om det finns en separat diskbänk kanske man kan komma undan med enbart en liten utslagsvask på bekvämt avstånd från spisen? Det kan ju bygglovshandläggare eller köksplanerare säkert informera om.
Ja kanske bra att prata med en köksarkitekt om sådant. Tack för dina reflektioner! Och bilder!Gammelnörden skrev:Alternativ 2:
[bild]
med och utan lilla väggen... Riktigt klurigt att få till tillgänglighetsreglerna. Det står inte specifikt vilket avstånd det ska vara mellan utslagsvask och spis på en köksö. Men eftersom det krävs en arbetsyta mellan spis och diskbänk på minst 80cm och som mest 120 så tolkar jag det som att det bör vara så på köksön. Men jag har sett många exempel på köksöar i bostadsannonser där utslagsvasken är mkt närmre än 80 cm. Dessutom krävs en avställningsbänk för diskställ på andra sidan diskhon och avställningsbänk för kastruller på andra sidan spisen. Diskmaskin får inte placeras emellan diskho och spis. Kanske är det så att om alla funktioner är enbart på köksön måste alla regler följas men om det finns en separat diskbänk kanske man kan komma undan med enbart en liten utslagsvask på bekvämt avstånd från spisen? Det kan ju bygglovshandläggare eller köksplanerare säkert informera om.
Liknande trådar
-
Projekt hönshus - inte rört ett verktyg sedan slöjden i mellanstadiet
Attefallshus, friggebod, garage & andra småhus -
Minsta avstånd mellan upphöjd altan och garage för att inte räknas som ihopbyggda
Bygglov -
Hur välja mellan värmepump och solceller....
Värme allmänt -
Jfb löser inte vid kontakt mellan nolla och jord trots belastning
El -
Vad är skillnaden mellan dessa centrumborr och vilket bör jag välja?
Verktyg, Maskiner & Fordon