Hej!

Kan någon hjälpa mig med en jämförelse mellan lamellgolv och laminatgolv med avseende på pris, svårighet att lägga själv, känsla att gå på dem, hur de klarar slitage (och allt annat jag kan behöva veta i valet mellan dessa)?
 
Laminat är inte trägolv, mönstret är ofta ett fotografi av trä (eller klinker, eller fantasimönster). Det enda det har med trä att göra är möjligtvis om kärnan är av pressat papper. Exempel på tillverkare: Pergo

Lamell är det som vanligtvis kallas parkettgolv (massivparkett är riktigt trä rätt igenom). För att citera GP: "Den vanligaste typen av trägolv är lamellparkett som består av brädor med flera tunna skikt av inbördes olika riktning. ... Lamellparkett rör sig mindre än massivträ, rörelserna i de olika skikten tar delvis ut varandra".
Översta skiktet är alltså ek, björk, lönn, merbau, valnöt eller vilket trä man nu väljer, de andra skikten är av något annat (oftast billigare material). Exempel på tillverkare: Kährs

Laminat är hårdare och klapprigare att gå på, bra märken är lätta att lägga och tåliga för slitage, men åldras inte vackert som ett trägolv.

Lamellparkett är i min mening trevligare att gå på, det känns trevligare mot fötterna. Åldras vackert, men är lite känsligare för tunga saker som trillar i golvet (vilket trägolv är inte det?...hickory). Bra sorter är lätta att lägga och kan slipas om ett antal gånger (när man tycker att hunden/barnen gjort för många märken i golvet), träslaget bestämmer lite hur mycket slitage det klarar.

Priser är svårt att säga, dyrare varianter av laminatgolv kostar lika mycket som lamellparkett. Oftast får man det man betalar för, billiga laminatgolv håller inte länge, men det gäller för billiga parkettgolv också.

/ama
 
Finns det någon som stått i valet och kvalet mellan parkett och laminat - ...valt laminat... och som är nöjd? ???

Vi skall byta golv i alla våra sovrum och vill helst inte satsa fel... :-/

I vår tidigare lägenhet hade vi ekparkett i samtliga rum (utom badrummet...)  ;D
Vår tvååriga dotter med en förkärlek till att slänga diverse tunga saker lyckades sätta otaliga märken i parkettgolvet... >:(

Nu var vi inne på att välja laminat och det skulle vara kul att höra om det finns några som är nöjda med sitt laminatgolv.
 
Det är inte många som väljer laminat en andra gång...
 
;) nä, jag håller med betula ... dessutom har väl barnet blivit litet äldre & förnuftigare? Laminat är kallt.

En barnvettig lösning är att välja parkett och just i barnets rum lägga in en/två billiga, tvättbara mattor eller en kantad heltäckningsmattebit där barnet leker. Slänga mattan den dag barnet inte längre leker på golvet. Detta naturligtvis under förutsättning att det inte finns allergiproblem i familjen.
 
Är inte resonemanget
Laminat är kallt
och
...lägga in en/två billiga, tvättbara mattor...
lite konstigt? Tar man inte död på argumentet med att laminat är kallt om man sedan nämner mattor som komplement till parkett?

Det är precis som ama skriver. Ett ok laminat (Pergo) ligger på 100:- och uppåt (vid kampanj). Motsvarande parkett ligger på 300:-. Sedan finns det avarter upp- och ner i pris.

"Slipa om" är mycket "bökigare" än det låter. Faktum är att det nog är lättare att lägga in nytt golv än att slipa om befintligt parkettgolv med tanke på slipdamm etc.

Laminatgolv finns impregnerade som klarar väta vilket kan rekommenderas för barnfamiljer. Ett golv (laminat eller parkett) som "reser sig" ser inte speciellt kul ut.

Vi kör laminat (Pergo) för 120:- /m[sup]2[/sup] i barnens rum och planerar att lägga in annat när de slutat gå lös på golv och inredning om några år. I övriga rum blir det parkett (v-rum) och klinker (hall, kök, matplats etc.).
Det är inte många som väljer laminat en andra gång...
men här är en... ;)
 
Vi har laminat i köket 15 år gammalt. HELT OK fortfarande! Vi har de senaste åren lagt in laminat i tre sovrum, för vi är nöjda, tycker inte det är så kallt, man har väl kläder/sockor oftast på ändå.
 
Pergo var marknadsledande på laminat för typ 10 år sedan, nu är de inte ens topp 10 i Europa. Vill man ha ett billigit laminatgolv kan man köpa på IKEA för 79 kr, deras golv tillverkades tidigare av Pergo, osäker vem som gjör det idag.
 
Vi har lagt in laminatgolv, och är nöjda!

Där vi står och går som mest har vi lagt ut mattor. Golvet är lättskött, och snyggt. Hårt javisst, men det är en vanesak. Inte en repa i det hittills!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.