Jag vill minnas att jag läst något om detta på forumet men hittar inget så jag startar en ny tråd.

Jag har ett par skorstenar i huset som inte används längre, men som jag skulle vilja börja använda igen. Tanken har då slagit mig att det hade varit väldigt trevligt att ha någon form av öppen spis (eller med insats eller vad det nu kan vara) som är synlig från 2 rum :) Vi kommer att göra om planlösning totalt och jag kom då på att det absolut trevligaste hade varit om jag kunde sitt i badkaret och både kunna se ut över de Skånska vidderna, OCH titta på en elden från en öppen spis. Jag började då leka med tanken om att låta en av "väggarna" inne i den öppna spisen vara en eldfast (eller vad det kan heta) glasskiva som ligger i nivå med väggen i badrummet. Frågan är alltså: Är detta praktiskt möjligt? Risker? Kan jag få problem med att fogarna i kaklet spricker eller nåt sånt? Någon som har erfarenhet av något sånt här?
/Kristian
 
I vårt nybygge kommer vi att ha en murad eldstad som rumsavdelare mellan matrumsdelen och vardagsrumsdelen. Efter att ha sökt länge hittade jag en läcker insats från Natureline med glas på både fram- och baksidan. www.natureline.se/univers581.htm

Priset på nästan 30 000 kr avskräckte dock, så våra byggare har kontaktat en murare som som ska göra vår eldstad utan insats, med fast råbarksglas på ena sidan och öppningsbara luckor av råbarksglas med tunn ram av smide på den andra (mot vardagsrummet).

Jag vet inte vad priset kommer att bli för vår lösning, men det blir 5 000 kr dyrare än vår tidigare tanke, kaminen Contura 560 T.
 
Hemmakatten
Har sett en bastuugn där ena sidan var vänd ut i rummet. dock var det en lucka (med glas) som man kunde öppna från rumssidan och då göra rent. Undrar hur en fast råglasskiva kommer att se ut efter några eldninga, förmodligen helt igensotad.
 
Hej!

När jag för cirka ett halvår sedan var och tittade på spisar och bastu hos http://www.bastuspecialisten.se/ så hade de en öppen spis som var utformad för montering genom en vägg och med en lucka åt varje håll. Nu ligger ju denna firma i Bromma i Stockholm, och det är ju en bit från Skåne, men de kan säkert hjälpa dig med vilken tillverkare det är på den spisen.

/Jonas
 
Hemmakatten skrev:
Undrar hur en fast råglasskiva kommer att se ut efter några eldninga, förmodligen helt igensotad.
Tror du att det finns något bättre alternativ än just råglas, eller är det att det är fast som är nackdelen?

Vad jag inte skrev i förra inlägget är att vår öppna spis kommer att monteras på övre plan (sluttningshus) med den "fasta glassidan" mot en öppning i bjälklaget ner till hallen. Även om luckan är öppningsbar så kommer man alltså inte åt att rengöra den utan stege från hallen. Jag har räknat med att i stället krypa in i eldstaden och rengöra när det sotat igen för mycket...
 
Hemmakatten
WES skrev:
Tror du att det finns något bättre alternativ än just råglas, eller är det att det är fast som är nackdelen?
Jo, det var just svårigheten att rengöra som jag reagerade på. Alla vet ju hur en glaslucka på en braskamin ser ut efter ett litet tag.... Att rengöra luckan inifrån fungerar naturligtvis lika bra (om än kanske ngt mer knöligt ;)).

Låter jätteläckert med er placering av spis. Hoppas du har möjlighet att lägga upp en bild när den är klar.
 
Tack för alla synpunkter och tips! Skulle vara himla kul att se lite bilder från er som kommer att göra den här typen av lösning! Som några här har påpekat finns det nog en anledning att fundera på en lösning där man har nån form av öppiningsbar "lucka" istället för fast monterad glasskiva, för att kunna hålla rent...ska tänka på det :)

WES: Vet du vad materialpriset kommer att hamna på för glaset?
 
cy_berg skrev:
WES: Vet du vad materialpriset kommer att hamna på för glaset?
Tyvärr så har jag ingen aning. Som sagt hade vi först tänkt ha en kamin, men eftersom vår offert inte var specad vet jag inte vad kaminen med installation kostade. Jag vet bara att den murade spisen blir 5 000 kr dyrare än kaminen. Tror dessutom att våra byggare egentligen bara uppskattat priset på eldstaden efter att ha pratat med en murare.

Jag lovar att lägga ut bilder när eldstaden är klar, men räkna med att vänta i typ ett halvår. Förhoppningsvis får vi bygglovet klart till veckan och kan börja med grunden innan midsommar...
 
OK!

Ingen som har gjort eller sett någon liknande konstruktion? Bilder?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.