I instruktionen som medföljde transformatorn så står det att kabel längden inte får överstiga 2m.
Har för mig att jag läste någonstans att man skulle ha lika lång kabel till alla spotlights kopplade till samma transformator. Stämmer detta? Måste jag i så fall ha 2m kabel till varje spot?

MVH Anders
 
abel48 skrev:
I instruktionen som medföljde transformatorn så står det att kabel längden inte får överstiga 2m.
Har för mig att jag läste någonstans att man skulle ha lika lång kabel till alla spotlights kopplade till samma transformator. Stämmer detta? Måste jag i så fall ha 2m kabel till varje spot?

MVH Anders
Om kabeln är så klen att spänningsfallet över den märks kommer olika kabellängd att ge olika ljusstyrka på lamporna. Lösningen på båda problemen är grövre kabel med fler kvadratmillimeter koppar. Om spotlightsatsen har billig klen kabel är rådet som följde med satsen rimligt för att kunden inte skall klaga. Om det är enkelt att byta till grövre kabel beror på hur den ansluts.
 
jag har köpt kabel själv, och det är vanlig vit flat kabel med 2 trådar i, blå och brun. Och den är ju till 240V så det borde väll då inte vara några problem med olika kabel längd.

MVH Anders
 
abel48 skrev:
jag har köpt kabel själv, och det är vanlig vit flat kabel med 2 trådar i, blå och brun. Och den är ju till 240V så det borde väll då inte vara några problem med olika kabel längd.

MVH Anders
240V kabel behöver bättre isolering än 12V kabel. Det är mängden ström som avgör hur grova ledarna behöver vara. Effekten ges av spänningen gånger strömmen så har du två lampor som båda drar säg 60W
så behöver 12V lampan 20 gånger så mycket ström som 240V lampan.
Förlusten i kabeln som ger varm kabel i stället för lysande lampa ges av kabelns resistans gånger strömmen i kvadrat. Så om förusterna per meter kabel skall vara lika små räcker det inte med 20 gånger grövre kabel men lite förluster kan man leva med så du behöver inte dra bilbatterikablar till dina spotlightar.

Det är samma principer som gör att man kan försörja en hel by med en lika "grov" kabel som den till ditt hus om spänningen är 20 000 volt i stället för 240.
 
Det har också att göra med EMC-kraven, då dom flesta lågvoltshalogen har primärschwitchade tranformatorer som ligger runt 20kHz för att få ner dimensionen så blir kablarna antenner om dom blir för långa!
 
Kör med valig pls 1,5 mm2 kabel, kortaste kabellängd 30 cm och längsta 2 m. En kabel per spotlights. Då får du inga som helst problem med spänningsfall om vi snackar ordinära lågvolts downlights (max 50w)

 
Det där med EMC och radio och så - är det verkligen något man måste bry sig om? Om man gör något enstaka översteg och har 4m kabel i stället för 2m så kan det i rimlighetens namn inte innebära några stora problem (väl?).
Även om radioeffekten fyrdubblas av dubblad kabellängd, så måste de ursprungliga emc-kraven tillåta många fler spot:ar per kvadratmeter än vad jag har - och då blir den summerade radioeffekten ändå lägre.

För att vara ännu säkrare kan man försöka skaffa tvinnad 12V kabel med tillräckligt stor yta - några tips var man får tag på det? Vanlig CAT5 nätverkskabel duger ju inte direkt! :)
 
Den enklaste lösningen med långa kablar och lågvolt borde ju vara att man använder en "trafo" som klarar dom längder man behöver.
 
Nu börjar jag bli lite trött på att tjata om det!

Om en tillverkare specar maxlängd 2m så är det det som gäller, inga egna uppfiningar. Det finns massor av påståenden om att det "bara" handlar om radiostörningar. Men HUR VET DU DET?

OM tillverkaren specar en begränsning i hur man får använda deras produkt så kan det betyda att moster Agdas radio i nästa kvarter blir utstörd men det kan lika väl innebära att utgånssteget i trafon får för hög kapacitiv last och börjar självsvänga när en kondensator blir lite dålig om 5 år och självsvägningen resulterar i att transformatorn börjar brinna. Det finns helt enkelt inga garantier för hur utrustningen uppför sig om du går utanför tillverkarens angivna begränsningar. Prylarna är inte testade utanför de begränsningar som. finns angivna.

När man sysslar med farliga kopplingar så finns det inget utrymme för egna antaganden.
 
Tja, jag måste lägga mina trafos i undertak, så jag har inte något val, utan måste välja elektroniska trafos (de andra är för stora och blir för varma).
Kanske kan en sådan här kabel duga? http://www.elfa.se/elfa-bin/setpage.pl?http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?lang=se&dok=178344.htm . "Litztråd" som är gjord för "t.ex switchade nätaggregat och annan HF-utrustning".

Taget från Elfa (ursäkta den dåliga formatteringen):
Följande tabell ger en vägledning om kabelval för olika belastningar vid 12 V:
Längd 1 mm2 1,5 mm2 2,5 mm2 4 mm2 6 mm2 10 mm2
1 m 120 W 120 W 200 W* 240 W* 300 W* 420 W*
2 m 80 W 110 W 200 W 240 W* 300 W* 420 W*
4 m 40 W 55 W 100 W 160 W 250 W 400 W
6 m 25 W 35 W 65 W 100 W 160 W 250 W
8 m 20 W 25 W 50 W 80 W 120 W 200 W
10 m 15 W 20 W 40 W 60 W 100 W 140 W
* Begränsning beroende på högsta tillåtna avsäkring.

I mitt fall ska jag bara ha "mysbelysning" i fönstersmygarna, 10W på 6 ställen. Med smidig placering av trafon är det c:a 6m till vardera spot. Då borde 0,71 kvmm litz duga för 11:-/löpmeter. Trots att den kostar några kronor är den betydligt billigare än att köpa multipla transformatorer. Speciellt om man vill ha icke-standard transformatorer med dimmer och styrmöjlighet (som jag - http://www.elbutik.se/product.html?product_id=128532&category_id=1016&search_page= ).

Hojta till om jag är på fel spår..
 
Ja du är på fel spår. Nu står det visserligen inget om ledningslängd för den trafon du villa använda, men om vi antar att deras gräns är 2m som de fleasta andra så ÄR DET DET SOM GÄLLER. oavsett vad du kommer med för kablar.

Litz tråden som du hänvisar till är avsedd för att tillverka transformatorer, dvs att linda runt järnkärnor, det är inget man använder vid elsinstallation. Jag kan visserligen inte se något jätte problem med att använda den för 12V dragningar. Men det är en väldigt udda lösning som inte ger några fördelar.
 
Nej, jag vet inte. Men det är ju inte direkt instabila isotoper vi pratar om. Du kan sätta till dimmer, byta kabel, byta lampa, placera dem oberoende av allt annat elektriskt du har, osv osv. Dessutom har alla tillverkare och modeller samma gräns - slump?
Jag kan en hel del om el och elektronik, även om jag inte är expert, och anser att ökad kabellängd (med tvinnad kabel för att undvika EMC-problem) inte påverkar systemet mer än det andra jag räknade upp. Plus att ingen jag inte hört någon som påstår något annat än att:
- Resistiviteten påverkar max längd (pga spänningsdrop i kabeln)
- EMC pga switchad spänning. 25-50kHz har jag sett - min tänkta trafo har 33kHz.. Här finns extremt hårda gränser satta för konsumentprodukter som säkert föranlett att någon (EU?) förespråkar max 2m rakt av.

Men det finns kanske regelverk även för tvinnad kabel - någon som kan bekräfta?

Efter att ha mätt upp resistansen i Linz-tråden (eller vad det nu blir) och räknat ut spänningsfallet för mina 10W så kommer jag att sova lugnt i alla fall.
 
Ok, Litz-kabeln kanske inte har en yttre isolering som man kunde önska. (Har aldrig sett den eller sett en spec heller). Ersätt "Litz" med "tvinnad kabel specad för 12V" i tråden ovan. Eventuellt duger just Litz, men det har jag ingen aning om egentligen.
 
jag blir så trött!!!

varför inte dra med vanlig sytråd då!
en röd och en svart, och hur långt som helst och tvinnad och korsad med dubbla råbandsknopar var sjunde centimeter.
då finns det iaf ingen risk att huset brinner ner;)
 
Eftersom du vet en del om el och elektronik, så vet du säkert även att det inte i första hand är resistansen i tråden som gör att man inte kan ha långa ledningar med vanliga elektroniska "trafos".
Och ett tips till alla, innan ni "bygger" en anläggning gör som proffsen planera allt och använd rätt matr. så blir det aldrig några problem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.