Hejsan

Är det någon här som har solenergi hemma och som har något smidigt sätt att lagra elen på?
 
Den som har en smidig lösning på det problemet blir rikare än Bill Gates.

Allt är ju relativt. Om du ex. har en sommarstuga "off grid" och bara vill lagra så det räcker för TV ett par timmar på kvällen. Då kan ett par bilbatterier räcka.
 
Skaffa en bra UPS med sinus formad spänning, att driva TV och Ledlampor.
På en kvalitetsbildemontering finns nästan nya batterier till 200kr med moms med det priset är energilagring i batteri överkomlig.
 
tommib
Det kanske stämmer att man kan köpa bilbatterier billigt på skroten men hur många finns det tillgängligt då? För att åstadkomma ett betydande energilager krävs väldigt många batterier. Snabbt räknat krävs det 20 st batterier för att åstadkomma ett energilager på 240 V och så många Ah som batterierna är på. Av detta kanske två tredjedelar är oanvändbart om man inte vill förstöra batterierna så vi kan räkna på ca 20-30 Ah för normala bilbatterier. Det blir inte jättemycket, och inte heller särskilt smidigt.

En smidig lösning är som elmont föreslår Tesla Powerwall men även där är kapaciteten kraftigt begränsad.

TS, hur mycket energi vill du lagra och hur länge?
 
Bilbatterier är byggda för snabba och kraftiga upp- och urladdningar. Det som krävs är mer sånt som kallas fritidsbatterier.
Har du planer ditåt, så kolla först vad du kan ersätta i huset med utrustning avsedd för 12v, t ex belysning.
 
E
Varför inte sälja överskottet när du inte själv kan konsumera energin? Och köpa energi när du behöver mer än du kan producera
 
Hos tex "min" nätägare kan man få "sin" energi lagrad tills man behöver den, det kostar några ören per kWh men är betydligt billigare än en dyr batteribank.
 
Nätbolaget får inte handla med energi.
Elhandelsbolaget måste ju köpa tillbaka energin när du vill ha den. Så du får säkerligen betala för skillnaden i elpris plus normala nätavgifter.

Det har visserligen förekommit en del avtal som är uppenbart subventionerade för att locka fler. Men de lär inte bli långvariga.
 
Vill man vara offgrid är det smidigaste ett batterilager och solceller. Men det gäller att verkligen minimera elförbrukningen.
 
E elmont skrev:
Eftersom nätägaren och elhandelsbolaget är ett och samma bolag är det inga problem.
[länk]
Men det är olika delar som inte får blandas ihop. Det ser inte ut så för dig som kund, men det är separata enheter.
 
Så du menar att det inte skulle fungera då? Så vitt jag vet har dom erbjudit tjänsten i ett antal år. Dom köper och säljer inte energin utan bara lagrar den.
 
Dels är det inte nätägaren utan elhandelsbolaget. Dels är det bara vad de säger, du betalar samma nätavgifter och skatter på den ”lagrade” elen. Du säljer och köper el, även om det kallas något annat.
 
E elmont skrev:
Dom köper och säljer inte energin utan bara lagrar den.
Nja, det är inte sant, men man försöker få det att låta så. Vad man gör är att man under sommaren låter bli att sälja en del vattenkraft som ersätts med den el kunderna matar in, sedan när kunderna vill "ha tillbaks" sin el öppnar man kranen på vattenkraftverket.
Finns en lite ärligare beskrivning här.
Rent tekniskt är det med andra ord exakt samma lösning som alla elhandelsbolag, det är bara tjänsten man paketerat om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.