Hej,

En total nybörjare fråga från en som flyttat till hus för 1 dryg vecka sedan,
Funderar lite på hur man skall hanterar radiatorerna i kombination med vår luft/vatten VP.

Idag så står värmepumpen på 20deg, radiatorerna på 3,5 på en 6 gradig skala.

Är det så att man bör ställa radiatorerna fullt öppna dvs 6, å sedan reglera på Värmepumpen så att det känns bra. Eller skall VP stå på tex 24deg och så stryper man via radiatorerna.

Tänker både ur ett kostnadsperspektiv, samt slitage?
På ett sätt så känns det logiskt att man skall ha samtliga element på max öppet, sedan låta Värmepumpen reglera temperaturen för vad som är "max", i de fall man vill ha ett svalare rum som inte används så frekvent så kanske enbart det skall ställas ned...

Vad säger ni med kunskap?
 
Ställ på elementen full och låt värmepumpen gå på kurvlutning. Vid behov, justera brantning och parallellförskjutning. Är det kallt inne när det är kallt ute men bra vid mer ljummet väder eller vice versa ändra på hur brant kurvan skall vara, är det konstant för kallt eller för varmt ändra parallellförskjutning
 
  • Gilla
MagHam och 1 till
  • Laddar…
Aha det är alltså så man skall använda dem som system. =)
 
Det är en bra start. Blir något rum för varmt så drar du ner där. Dock inte där rumsgivaren finns. Det medför lägsta möjliga framledningstemperatur, vilket gör att värmepumpen inte behöver jobba lika hårt.
 
  • Gilla
CHEMAS och 1 till
  • Laddar…
Vad är det för värmepump? Det normala är som sagt var att värmepumpen reglerar temperaturen via en värmekurva. Dvs, ju kallare det är ute desto varmare blir elementen.
Justerar man in det korrekt så brukar det fungera förvånansvärt bra utan ytterligare prylar.
Problemen med att använda termostaterna på elementen är i princip två; Dels kommer värmepumpen få väldigt lite vatten att jobba med om flera termostater stryper samtidigt, vilket ger korta gångtider och många starter per dygn. Och dels 'döljer' aktiva termostater att VP'n är dålig injusterad och jobbar med för hög temperatur med sämre verkningsgrad och ökat slitage som följd.
 
Det inte bara döljer en för hög inställning. Det medför att man behöver en högre insällning.
 
Den är en Termia som är typ 7 år gammal. Finns massa balla kurvor och dylikt på den som man kan justera.
Tänkte dock inte börja mixtra med den innan man har koll på radiatorerna.

Men okey, då ställer man alla fullt öppna på boende plan. Hur bör man tänka om källaren, där det finns lite förråd samt en gillestuga/kontor som inte är färdigställt. Vilket innebär att det skulle kunna få vara kallare där utan att det skadar. Men kanske är mer energi effektivt att hålla jämna värme i hela huset?
132 boare + 136biarea, så rätt rejält källare som knappt nyttjas.
 
Där kan du med fördel backa av på radiatortermostaterna.
 
  • Gilla
Nedro
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.