Hej!
Vi ska göra om delar av vårt garage till boarea.
Har googlat en del men lyckas inte hitta några regler om hur stora fönster det måste vara för att räknas som boarea. Samt, hittar inte heller något om vilken takhöjd det måste vara.
Är det någon här som kan tänkas veta?

Mvh
Mikael
 
BirgitS
I standarden finns det inget om fönsterstorlek med takhöjden ska vara minst 190 cm för att räknas in i boytan: http://svenskarea.se/wpsam/wp-content/uploads/2013/04/Matbroschyr.pdf

Däremot för er egen säkerhets skull ska väl fönstren vara tillräckligt stora för att fungera som utrymningsväg.
https://www.boverket.se/sv/PBL-kuns...de/boverkets-byggregler/brandskydd/utrymning/

Här är vad Boverket skriver om takhöjd: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/rumshojd/
men det är ju lite annan sak än om det är bo- eller biyta.
 
L
BirgitS BirgitS skrev:
I standarden finns det inget om fönsterstorlek
Tyvärr förstår jag inte vad som menas med uttalandet. Enligt Boverket gäller följande på området dagsljus för boarea: SS 91 42 01 "Byggnadsutformning – Dagsljus – Förenklad metod för kontroll av erforderlig fönsterglasarea". Storleken på fönster är förenklat sagt att det ska motsvara 10% av golvarean. Men kika i standarden så du får med alla bivillkor när du konverterar garaget till boarea gällande fönsternas utformning, storlek samt placering.
 
BirgitS
@Lenza
Det handlar ju om olika saker. Det jag länkade till är hur man bestämmer vad av en befintlig yta som är bo- resp. biyta i fastighetsdeklarationen och inför en försäljning. Det du refererar till gäller hur Boverket vill att man ska utforma boytan för att uppnå en god standard med god tillgänglighet.
 
För att göra om utrymmet krävs det bygglov och då måste man visa att boverkets krav uppfylls. En bra början är att fråga lämplig person hos kommunen.
 
L
BirgitS BirgitS skrev:
Det handlar ju om olika saker.
I den förenklade mätbroschyren du refererade till står det att garage aldrig kan räknas som boarea. Enligt definitionen av boarea bör tillgängligheten på utrymmet vara god, det är ett flertal aspekter som räknas in i detta, takhöjden är en parameter, ljusinsläpp en annan. Med hänsyn till TS fråga tycker jag ändå att man inte kan kategoriskt mena att fönsterstorleken inte har någon betydelse för beräkning av area vid en ev. ombyggnad av garaget ifråga. Om bygglov sökes och överenskomna åtgärder med kommunen infrias kan delar av garaget sannolikt klassas som boarea på grund av att dessa delar inte är en del av "garaget" längre. (Fortfarande under samma tak men olika tillgänglighet på respektive del.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.