Förra våren tog Gudrun med sig min antenn med skorsten. Ny skorsten murades av en hyfsat välrenomerad firma på "entreprenad" av försäkringsbolaget och den fick sig då också en ny och fin plåtluva. Till sommaren kommer jag att installera en pelletspanna och inför det hade jag sotaren hemma för att lista ut hur skorstenen mådde.

Han hade två synpunkter på "luvan", den första var att den måste bytas då det inte gick att sota skorstenen med den (trång och låg)!!

Det andra var att den befintliga luvan försämrade min ventilation (självdrag) något enormt, vid vindpustar så tröcks luften till och med ner i huset. Något han dock inte kunde ge svar på var hur en luva ska se ut för att det inte ska hända. Någon här som vet vad man ska tänka på!?
 
T
En gammaldags "häxa" är nog bäst = en plåt som i princip är lika stor i ytan som skorstenens yta, monteras c:a 40 cm ovanför skorstenstoppen i horisontellt läge och brukar sitta med 4 små stag. Dom modeller som man ser annonser på idag är i regel halvcirkelformade och är då bara öppna i 2 vädersträck. Eftersom dom är böjda uppstår då också allehanda aerodynamiska effekter där vinden förhindras alt trycks ned i skorstenen beroende på vinkeln mot vindriktningen.

Själv har jag platt plåt med specialen där pannas utlopp är har jag ett rör som går igenom plåten ("häxan") som i sin tur har hatt på sig. Detta för att omöjliggöra att ev avgaser ska kunna tryckas ned i någon pipa vid ev extremväder. De 4 stagen har 4 rostfria muttrar som enkelt tas bort ( man kan svetsa på gångjärn om man vill), plåten tas då bort helt och sotaren kan då stå på skorstenen och dra sina "viskor".

Står man på avstånd syns knappast plåten ovanför skorstenen, den blir som ett tunt streck ovanför skorstenen. Denna typ är i original från det glada 40-talet och fungerar utan anmärkning. Enda nackdel med denna modell är om man har gott om fågel typ duvor, som älskar att sitta under plåten och bli uppvärmda på vintern-det avhjälps dock enkelt med några m harnät/ståltråd mellan plåt/skorstenstopp. Plåten ska ha en liten böjning utåt från centrum för avrinning av vatten/is.
 
Jag har en bunt papper från en ingenjör i Saltsjö-Boo - eller var det Saltsjöbaden - nåväl, som har ritat på en huv som tydligen ska vara jättejättebra. Detta illustreras med både ritningar och mätningar. Kalle-huven tror jag den heter.

Nångång ska jag ta bort den värdelösa, anskrämliga Aspiratorn som stitter på ventilationen för att bygga en sådan.
 
TN-Funkis skrev:
En gammaldags "häxa" är nog bäst = en plåt som i princip är lika stor i ytan som skorstenens yta, monteras c:a 40 cm ovanför skorstenstoppen i horisontellt läge och brukar sitta med 4 små stag.
Det är ju i och för sig en sådan variant jag har fast i mitt fall sitter plåttaket kanske 15cm ovanför skorstenstoppen
gudrun_050210_05.jpg

Fasting65, är det en lösning för en skorsten du har eller bara för det rör med "snurra" som går upp ovanför din skorsten?!
 
vi har denna med våran pelletspanna och sotaren ahr inte sagt något om att den är ivägen: http://www.skorsten.nu
 
T
swehjo skrev:
[quote author=TN-Funkis link=1142003882/0#1 date=1142006205]En gammaldags "häxa" är nog bäst = en plåt som i princip är lika stor i ytan som skorstenens yta, monteras c:a 40 cm ovanför skorstenstoppen i horisontellt läge och brukar sitta med 4 små stag.
Det är ju i och för sig en sådan variant jag har fast i mitt fall sitter plåttaket kanske 15cm ovanför skorstenstoppen
gudrun_050210_05.jpg
quote]

Jag har en precis likadan med den skillnaden att min plåt är placerad högre upp och att stagen är smala och sitter på båda långsidorna och inte i hörnen som i ditt fall.
Jag kan bara gissa på följande:

1: Plåten kan vara för nära och då ev generera stort övertryck nedåt vid vind ( den fungerar precis som en flygplansvinge -undertryck på plåtens översida och övertryck på plåtens undersida i och med att plåten på bilden har en viss lutning mot vinden -i detta fall för avrinningens skull )

2: Stagen i hörnen är väldigt stora och kan ev orsaka turbulenser beroende på vindriktning.

Kanske någon plåtis kan ordna så att din plåt sitter med 4 muttrar mot stagen, att stagen enbart sitter på båda långsidorna och är raka ( inte som vinkelplåten på bilden), då borde sotarn och du bli nöjd.

Fråga: Får panna och imkanal från kök också gå mot plåten, eller leder du dessa 2 med rör genom plåten rakt upp. Om allt slutar under plåten finns risken att vid viss väderlek kan då avgaser eller stekos tryckas ned i någon ventilationspipa, har du råkat ut för detta ?

Slutligen är jag också nyfiken på Fastings ev ritning på "Kalle", kan ju kanske vara bättre än det vi har sett här ?
 
Jag har ingen murad skorsten, jag har en rostfri skorsten med svart plåt som ytter hölje på taket. Jag har inget skydd alls uppifrån för regn m.m. Behöver man det när man har en rostfri skorsten?
 
T
Tror det var skorstensspecialisten som påstod att det regnar in c:a 5-600 L vatten om året i en pipa. Nu har du ju rostfritt hela vägen så det borde inte vara någon risk, frågan är hur det ser ut nere "vid kröken", om din panna då bränner bort fukten eller om det ligger och skvalpar någonstans. Det är tegelskorstenar som får storstryk om huset har konverterasts till energisnål uppvärmning så att skortsensstocken inte längre blir varm av avgaserna.
 
Jag har ingen krök heller, jag har rökrörsanslutning rakt uppåt på min panna. Jag har heller aldrig märkt att det varit blött i pannan. Fast någonstans borde ju vattnet ta vägen.
 
TN-Funkis skrev:
Kanske någon plåtis kan ordna så att din plåt sitter med 4 muttrar mot stagen, att stagen enbart sitter på båda långsidorna och är raka ( inte som vinkelplåten på bilden), då borde sotarn och du bli nöjd.
Kanske man skulle ta och bygga om den befintliga själv... Perfa, ytterligare ett projekt att spara pengar på  :p    ;D


TN-Funkis skrev:
Fråga: Får panna och imkanal från kök också gå mot plåten, eller leder du dessa 2 med rör genom plåten rakt upp. Om allt slutar under plåten finns risken att vid viss väderlek kan då avgaser eller stekos tryckas ned i någon ventilationspipa, har du råkat ut för detta ?
Tja, idag går ju allt upp under samma plåtluva i och för sig utan pannrök då jag idag har elpanna. Men jag har nog aldrig fått in köksodörer i resten av huset, inte så att jag tänkt på det i alla fall. Men det lutar väl åt att jag får separera det hela lite bättre.

Och då kommer man ju in på nästa fråga....

Om jag nu inte sliter ut befintligt cortenrör ur skorsten, hur f-n ska man förlänga det för att t ex få upp det genom "luvan" för att separera från ventilationskanalerna?!
 
T
Jag förmodar att du har en rostfri tallrik på skorstenstoppen som avslutar mot ditt cortenrör ? (du har då ev isolerande värmekulit under denna "tallrik"). I denna ev tallrik kan du då trycka ned ett rör c:a 5-10 cm som en förlängning. Jag tog ett plastinsats som var avsett för de "lövborttagare" som dockas mot stuprännorna, denna insats passade på mm exakt rakt in i min rostfria tallrik, sen tryckte jag in ett 100 rör rostfritt i plastinsatsen, och plasten har pallat avgaser på runt 100+ i 3 år nu.
 
Kanske är jag lite dum, men jag förstår inte riktigt vad du menar. Jag har en fyrkantig "plåtlåda" på taket. I lådan/huven finns rökröret, det är ett 150mm rostfritt rör, utanpå rökröret är där 60 mm isolering sen är det svart galavad plåt utanför isoleringen. NVI 2000 modulskorsten heter den visst. Uppe på toppen av lådan/huven är det ett "plåtlock" 300x300 mm, i mitten av det kommer det rostfria röret upp och ut i det fria, men det finns inget skydd åvanför röret, regnar det så regnar det rakt ner i rökröret.Borde jag fixa någon typ av regnskydd? // Håkan
 
T
Tror det är 50/50, om det är en mycket regnrik sommar kan du få in vatten.
Enklast i ditt fall vore nog en "kineshatt" men jag hittar just nu ingen bild att infoga, den ser ut som ett upp och nervänt V som sitter med 3 små stag mot röret, hatten är lite större än rökröret i omkrets och ganska billig (144:- på ventilationsbutiken).
 
TN-funkis, tackar stort för tipsen!! :)
 
Tack för hjälpen, det är kanske bäst att skaffa sig en kinahatt. ::)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.