Vi har kommit överens om pris och tillträde, och då frågade mäklaren om vem av oss som ska stå som köpare. Båda svarade vi utan att fundera på saken. Så här i efterhand undrar vi vad mäklaren menade - egentligen.

Finns det någon fördel med att bara låta en av oss stå som ägare? Finns det någon nackdel? Vi hade inte tänkt som enskild egendom, men vore det smart av en eller annan anledning?

Vi är gifta och det finns inga särkullbarn.
 
Är man gifta och det inte finns särkullbarn, så är det väl enklast om båda står som ägare?
 
Om ni någon gång i framtiden ska använda ROT så gäller det för ägare, så om ni har delat ägande kan ni få det dubbla avdraget vid större arbeten
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Har man en normal gemensam ekonomi, så spelar det ingen roll, annat än för ROT avdraget, Och det normala är väl att man då står som gemensamma ägare.

Sedan kan man ha speciella situationer i sin privatekonomi, där det kan vara väsentligt att styra vem som äger vad. Det kan handla om att en av någon anledning blir föremål för utmätning. Eller bedriver någon halvriskabel enskild näringsverksamhet, då kan det vara bra att skydda viss egendom hos den andre. Men sådana lösningar kan slå rätt snett också.

Har man sådana behov så bör man nog blanda in en jurist i upplägget.
 
  • Gilla
klimt
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.