Vi ska flytta ett gammalt (1890-talet?)  timmerhus som är utvändigt tilläggsisolerat och invändigt helt modernt. Det ska iväg ca 500 m till ett helt nytt läge. Det är ca 6x16 m och 1,3 plan.
Det finns en gammal murad skorsten på sin egen grund ner i marken som ska flyttas med helt och hållet.
Nu är grunden under halva huset delvis sten i ytterkant och öppet ibland någon meter och ca 20 till max 50 cm kall korsdragsventilerad krypgrund.
Under resten av huset är gammal stenkällare för potatis mm och ventilerad väldigt olika. Kryphöjden är bland 5 cm och ibland 50 cm.

Vi (jag) har tänkt mig en ungefär likadan grund dvs:
Starkt ventilerad med uteluft, stora öppningar och rejäl kryphöjd ca 80 cm på plasttäckt väl dränerad mark.

Jag har inte märkt något fuktangrepp under huset som det är nu.

Vilken grund ska vi ha för att slippa problem?

Grundplatsen är på sandig mark med grunden som högsta punkt i en by i Hälsingland.

Varför står gamla hälsingehus i århundraden (?) utan att ruttna undertill med höga stenpelare som grund?
Utan tillstymmelse (?) till tanke på hur det skulle gå med fukt och mögel när husen byggdes?

Golven blir kalla men husen verkar klara mögel med ordentligt ventilerad kall krypgrund.

Vi är i stort behov av hjälp och synpunkter.
 
Har du korsdrag i grunden får du inga fuktproblem. Problemen uppstår när man begränsar ventilationen. Man inbillade sig kunna spara värme på 1900-talet, plus att det ansågs "finare" med sluten grund, och så fick man grunder som började ruttna.

De gamla hälsningarna hade i århundraden lärt sig den läxan. Den moderna människan trodde en period mera på forskares teorier än århundraden av praktisk erfarenhet. Nu vet vi hur svårlöst problemet är för slutna grunder, när yttertemperaturen varierar från + 30 till -20 grader

En lösning kan vara 300-400 mm isolering i golvbjälklaget och fullt korsdrag under detta :).
 
Hej,

Har själv flyttat ett timmerhus (fast ner och uppmonterat) och byggde ovanpå en oinredd källare. Mest för att då har man alltid koll på vad som händer. Blir det ngn gång fuktproblem så märks det direkt i källaren och kan åtgärdas innan det påverkar huset. Fungerar ju inte om man planerar att inreda sin källare.

Det jag eg. är intresserad av är hur du skall lösa själva flytten med murstock och allt. Även om timmret håller ihop och stadgar sig själv så är ju huset trots allt 16 meter. Räkna med lite spruckna tapeter mm.

Ett tips; Väg av den befintliga grunden ordentligt. Grunden kan ha varit sned och skev från början och huset är kompenserat för det. Om du då sätter det på en kvadratisk grund helt i våg så kommer huset att bli snett.

/Jögga
 
Tack för kloka förslag och synpunkter!

Ja, en rejäl höjd i kryputrymmet, 1,3 m (?) tänkte vi ha men inte full ståhöjd av kostnadsskäl.
Kryputrymmet ska även vara korsdragsventilerat och som sagt ge möjlighet att täta golvet underifrån och lätt inspektera och åtgärda ev fuktangrepp mm.

Att flytta hela huset har varit det som bekymmrat mig mest! Men en erfaren och händig flyttare av "allt möjligt" säger att han även flyttar med hela den tunga skorstenen med fundament, öppenspis och allt!

Han flyttar med hjälp av stålbalkar som han klämmer fast murstocken undertill med och andra stålbalkar som han lagt tvärs under huset. Därefter lyfter han huset med domkrafter och lägger längsgående balkar undest. När detta är gjort lägger han ut lägsgående balkar som "räls" på marken som husets längsgående balkar ska glida på ca 500 m på plan åkermark fram till den nya husgrunden. Allt detta tar nog 3-4 veckor och kostar många tusen kr och med mycket tur går allt "tillräckligt" bra.

Under flyttiden har man tid på sig att mäta av den gamla grunden och göra den nya "lika plan" som den gamla för att allt inte ska bli alltför snett. Den nya grunden kommer nog ändå att sätta sig och fundamentet för skorstenen kommer nog även den att sätta sig varför diverse sprickor uppstår och tapeter kommer att fara illa.

Kalkylen och förhoppningen är att det ändå ska bli mycket billigare än att bygga ett nytt lika stort hus. Ett ungefär lika stort Älvsbyhus kostar på plats, (exkl schakt, grävning och VA mm), färdigmonterat ca 900 000 kr vilket vi inte har råd med.

Synpunkter och råd tas tacksamt emot!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.