J
Vi har ett torp i två plan, 2 * 45 m2 från -98 utanför Göteborg. Det är rätt välisolerat, Tyvärr tvåglas men bara ett par mindre fönster på övervåningen.

Planerar en luftvärmepump för att minska vår direktverkande el. Vi är där bara enstaka dagar vinterhalvåret, dvs nästan enbart underhållsvärme. Vi planerar ha 13-14 grader. Planlösningen är rätt öppen, men en vägg delar delvis kök och vardagsrum.

Vi tror vi kan placera innerdelen vid A eller B, tittar på en smalare innerdel < 80 cm. Vid C ryker hatthyllan, ok, men kanske svårt att få spridning till köket, och få luftström höger/uppåt uppför trappan ? Men fläkten stör väl mindre i hallen ?

Var bör vi sätta innerdelen ?

Planritning av ett tvåplans torp med markerade positioner A, B, C för potentiell placering av luftvärmepump.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 

Bästa svaret

Så litet utrymme och med så öppen yta som ska värmas så spelar det i praktiken ingen roll var innerdelen sitter för värmespridningen.
Tänk på att fläkten blåser rejält vid pådrag, du vill inte sitta under innerdelen. Plats C blir nog bäst.
 
  • Gilla
JRMKJRM och 3 till
  • Laddar…
B är väl bäst ur spridningssynpunkt men hade nog valt c så innedelen stör så lite som möjligt. Det finns golvstående innedelar också som man kan få fler möjligheter till placering
 
J
tack för svaren, har bokat en Daikin med placering vid C.

Placerar man lämpligen ute-enheten centrerat på gaveln, dvs rakt under fönstret vid trappan ? Vill inte att det ser konstigt ut...

Även för oss är det nog bättre att ha ute-enheten en bit från dörren, om nu inte effekten minskar med någon meter extra slang...
 
Finns det utrymme för ett litet skärmtak omedelbart över utedelen så är det bra för att undvika snö som lägger sig ovanpå utedelen och kanske glider ner och i värsta fall försämrar avfrostning och luftflöde.
 
J
Ja det finns plats, fönstret är rätt högt upp. Så centrerad på gaveln är den naturliga placeringen ?
 
Ja det är väl den mest estetiskt tilltalande placeringen. Blir nog snyggt med ett litet tak
 
  • Gilla
JRMKJRM
  • Laddar…
J
Pumpen, Daikin sxr25, monterad i position märkt c, dvs vid dörren. Verkar fungera bra, 14 grader på fjärren och fläkten på 4 av 5 ger 15 grader längst bort i köket, och 14 i övre hallen ovanför trappan. Skall mäta vidare o se temperaturen i de två sovrummen på övervåningen. Kanske räcker att köra fläkten på 3 eller auto. Tack för synpunkterna !
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
J
Har nu mätt temperaturen längst bort i sovrummen på övervåningen. 10 resp 11 grader vid -8 ute. Fortfarande 14 grader i övre hallen ovanför trappan. Har satt en USB-fläkt ovanför trappen för att ev kunna blåsa in varmluft i sovrummen, och kanske kunna sänka temperaturen något från dagens 14 grader. Får se om det funkar.

Erfarenhet: Om jag vill ha minst 10 grader i hela torpet är alltså helt ställbar underhållsvärme ett måste, vilket inte alla ll-värmepumpar har !
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.