Ni "byggnadsvårdare" - vad har ni valt för någon belysning i era kök? Tänker då framför allt på arbetsbelysningen över köksbänken...

Tips emottages tacksamt, gärna med bilder.
 
Vilken tidsepok gäller det?

Elektrifierad arbetsbelysning är ett ganska nymodigt påfund...
 
Självklart är det ett nytt påfund  :-?

Vårt kök är en del 1700-tal, en del sent 1800-tal, en del 1950, en del 1980 och en del 2006. Mest synligt är nog egentligen sena 1700-talet (tak, dörrar, en del lister etc.)1800-talet (all pärlsponten), plus 2006.

Det jag är ute efter är bra exempel på modern belysning som passar fint in i historiska miljöer. Om belysningen i sig är modell 1920, 1950 eller 2006 lämnar jag öppet. Det blir ju aldrig historiskt korrekt till 100% ändå.

Det jag är ute efter i det här fallet är att det ska vara vackert för ögat och smyga sig in bra i den befintliga miljön. Jag vill att de handhyvlade taken, 1700-talsdörrarna med sina vackra plattgångjärn och visst, också pärlsponten, är det som syns mest. Inte arbetsbelysningen.  
 
Varför inte gömma belysningen bakom en list som går ner från överskåpens undersida?
 
Jag håller med om att det är ett jäkla funderande över detta med takbelysning. Jag tycker personligen att det ser lika krystat ut med nakna glödkottar a' la Gysinge som med fotogenlampor. Elen hade inte att göra i vårt hem när det byggdes, och jag kan inte se idén med att stanna där elen var "ny" bara för att det är så långt tillbaka vi kan komma, det blir ju på nått sätt en sorts fuskkonservering. Vårt hus elektrifierades dessutom först på 70-talet, så då är ju 20-talsbelysning helt främmande...

Nåväl, vi har dessutom rätt lågt till tak, så hos oss har vi, VE OCH FASA!, satt vinkelbara spottar. :surprised: :surprised:
Dessa sitter i svarvade träfästen och om jag ska vara helt ärlig, det blir rätt fint, och ett utmärkt arbetsljus. Nu preppade vi ju för det redan innan vi satte taket och det är kanske en förutsättning...

Nå, vart jag vill komma är att jag tyckar att armaturen gott kan vara så modern/diskret/funktionell man önskar, för den hör ju ändå inte hemma i "våra" hus, lika lite som resten av köket...

Tyvärr hittar jag inte en enda bild, men jag ska se om vi inte kan fota lite idag. :)
 
Vi verkar vara inne på ungefär samma resonemang, tycker jag det låter som. Ser gärna en bild, om du hinner ta någon.

Har annars varit inne på att helt sonika klämma fast enkla klämspottar i något enkelt modernt utförande i de öppna hyllorna som ska sitta ovanför arbetsbänken, men sambon är inte helt övertygad om detta...

Hm... fler idéer vill jag gärna ha!
 
Så här har vi gjort:

Vi har skomakarlampor vid fönstret. Det ger trevlig belysning både utåt och till arbetsytan där. Sen trodde vi att det skulle behövas mer belysning på resten av arbetsytorna men det gör det faktiskt inte. Vi köpte två vanliga köksarmaturer för lysrör och har satt en av dem ovanför diskstället och den andra till höger om spisen. Vi har haft dem tända kanske 10 ggr på de 2 år vi haft köket. Nästan allt jobb vi gör utförs vid fönstret och de lamporna änvänder vi nästan jämt. Det är billiga nya lampor där vi sedan bytt ut sladdarna mot tvinnad textilsladd och satt svarvade träfästen mot taket.

Vi har ingen belysning i taket utan det räcker med lamporna vid fönstret och lampan över bordet. Vi funderade mycket på att ha något i taket oxå men det var så svårt att hitta nåt vi tyckte passade in så vi struntade i det och det har vi inte ångrat.
 
  • kket1_001.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Här kommer en bild till. Förresten syns ju inte lysrörsarmaturerna för de sitter bakom listen under skåpen. Och vi navänder uttagen som sitter på dem...det är faktiskt praktiskt. Fast vi skulle ju kunnat ha bara uttag istället. ;D
 
  • kket2_001.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
använder menar jag förstås.

och fläkten har belysning såklart som används flitigt...
 
www.lampfabriken.se har vägglampetter (fotogen) med imitationsbrännare för den som inte vill sitta och elda fotogen dagarna i enda. Har själv beställt en men fått vänta onödigt länge ( i mitt tycke). Vägglampetter funkar ju särskilt bra i hus med låg takhöjd. Lampfabriken i Karlskrona har fina rötter och juste sortiment.
 
Hade jag läst tråden hade jag dessutom sett att det helst gällde arbetsbelyning vilket knappast lampetten ger men nu har jag fått den och den ser ut så här. Fotgen eller ström välj själv... (ej uppsatt på rätta platsen)
 
  • lampettliten.JPG
Äntligen har jag fått fatt i en bild, har velat svara länge på denna tråd.
Denna lampa skruvas fast i de öppna hyllorna som varje lant-kök med självaktning har  ;)


hyll_lampa.JPG

De tillverkas av Tallmilan byggnadsvård, ha ha ha ... och är i normalt skick inte dammiga och snett monterade ...
Det är textil kabel och det skulle vara snyggt med uppsättning på porslinsknoppar, men vi valde att limma fast textil kabeln på undersidan av hyllan. Blev snyggt det också !

Henrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.