Har en gammal terrazzo stentrappa och ska skruva fast ett trappräcke. Vilken borr använder man? Dels hårt som fan men vill ju inte få någon spricka heller.

En sådan kanske? https://www.hornbach.se/shop/ALPEN-Granit-och-stenborr-PROFI-4x75-mm/8659821/artikel-detaljer.html

Eller behöver man använda diamantborr?

Kommer man behöva vattenkyla oavsett vilken borr?

En helt annan fråga förresten, ska spackla igen hålen efter gamla trappräcket, vilket spackel blir mest osynligt på svart/grå terrazzo?
 
Vilket material är trappan i?
 
Terrazzotrapporna från Norberg är betong och ballasten slipas, ofta sten från hårda bergarter.

Du behöver inte en koromantborrkrona men det underlättar arbetet.

Har du ett stativ till borrmaskinen rekommenderar jag att du använder det, hålet blir lättare/inte lika svårt att få någorlunda bra.

För att veta vilken nyans du skall ha till gamla hålet, behövs information om vilken ballast du har i din trappa.

Mvh P-A
 
Koromantborrkrona är det som kallas diamantborr antar jag? Vet tyvärr ingenting om trappan annat än det jag ser på ytan. Så får väl testa försiktigt med en liten stenborr då och se hur det går. Ingen vattenkylning behövs?

Stativ har jag tyvärr inte. Går det att köpa som tillbehör till skruvdragare för rimlig peng?
 
richardtenggren
Jag gissar att koromant kommer från just Sandvik Coromant, vilket tidigare innefattade borrkronor/helstångsborrar med hårdmetall. Man kan väl säga att coromant var pionjär inom hårdmetall. Men idag sysslar inte Coromant med bergborr, utan det säljs under Sandvik Mining sen många år. Men ett bra varumärke kan bli synonym med en produkt, man lanserade första hårdmetallförsedda helstångsborren 1942 sägs det, finns viss osäkerhet där.
Till det mesta duger en borrkrona med hårdmetallstift, att köpa diamantcoatade borrkronor är dyrt, mycket dyrt och 28 mm är de minsta som Sandvik säljer(finns mindre kilhålsborrar), dock tror jag man aldrig sålt dessa storlekar med diamant. Oftast väljer man diamant pga livslängdskrav.

Så köp en betongborr av bra kvalité så har den en hyfsat bra hårdmetall, kanske inte i nivå med Sandviks men duglig ;) Jag gillar dewalts 4-skäriga.
 
  • Gilla
Pagno
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.