Undrar om någon har koll på om försäkringsbolag (i vårt fall Länsförsäkringar) kräver att ett köksbygge ska ha skett helt enligt Säker Vatten för att försäkringsersättning ska kunna utgå, eller om försäkringsersättning kan utgå trots att det noteras en avvikelse som det också vidtas en åtgärd för?
 
  • Gilla
Giro88
  • Laddar…
Hela finessen med att sjriva en avvikelse, är att "frikänna" resten av installationen.

Antag att man man anser det nödvändigt att ha en dold koppling på ett ställe. Att undvika den dolda kopplingen kanske skulle bli helt orimligt, dra om tiotals meter rör genom flera rum, man kanske i princip måste riva halva huset. Då väljer man att bryta mot reglerna, man skriver en avvikelse.

Om sedan en skadereglerare kommer in 5 år senare och skall försöka lista ut vad som läcker. Hittar han då en dold koppling, (som kanske inte läcker) som är odokumenterad. Då blir slutsatsen att den som utfört arbetet inte har fackmannamässig kompetens, och OM då den faktisk läckan är svår att hitta/bevisa, så kan bolaget neka full ersättning eftersom man ju kan visa att den som utfört detta inte vet vad han håller på med. Utförandet är inte fackmannamässigt.

Men OM dokumentationen finns. "vi har kommit överens (kunden och firman) att på denna punkt bryta mot reglerna, och kanske med en förklaring om varför. Då ser man att arbetet är gjort av någon som vet hur det skall göras, det är fackmannamässigt. Utom möjligen den dör kopplingen man redovisat. Så länge felet inte beror på den detalj man utfärdat. avvikelsen för. Hur det går med försäkring för just det man gjort avvikelse för vet jag inte.
 
Redigerat:
  • Gilla
Fairlane
  • Laddar…
Tack för svaret. Låter väldigt rimligt det du skriver. I vårt fall är det så att vi har fått veta att ett moment i vår köksrenovering omöjligen kan göras helt enligt Säker Vatten. Men att vi kan vidta olika åtgärder för att göra det så bra som möjligt.
 
Hemmakatten
Vi fick ersättning från försäkringsbolaget när ett gjutjärnsrör rostat sönder i vårt 40-åriga badrum. Allt utom en viss del av ytskiktet.
 
Fast det var ju iofs. ingen avvikelse. Att det finns gamla rör betyder inte att man brutit mot säkert vatten. Möjligen om man skulle återmontera 40 år gamla gjutjärnsrör i samband med en badrumsombyggnad.
 
Om man renoverat badrummet själv borde man ställa ut ett intyg på ”egen hand”?
 
Det kan man nog göra. Men då gäller det att det inte finns med någon logo eller liknande från säkert vatten. De har ju sitt certifieringssystem. Du får inte använda deras material om du inte betalar för att vara med i systemet.

Men man kan ju alltid författa ett eget dokument där man hävdar att man följt reglerna i Säkert vatten av viss utgåva, med ev. beskrivning av avvikelse.
 
Jag dokumenterar i ett enkelt dokument material, fabrikat+volym/vikt, sedan tar jag bilder under arbetets gång som visar olika delmoment. Skriver enkel förklarande text till vissa konstruktioner. Lägger sedan till kvitton på inköp och fakturor från ev. hantverkare. Då har du ett dokument och om du gjort arbetet fackmannamässigt även kan visa på det som är dolt.
Mobilen är ett av husrenoverarens viktiga verktyg och även perfekt för att fota/scanna pappersdokument, speciellt kvitton som riskerar att blekna bort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.