Detta handlar om en gammal ladugård med gjutet golv. Troligen har det gjutits omkring 1950-talet. Betongen är inte armerad och det är gjutet direkt på sten och tegel, plattan är 5-10 cm tjock.

30 kvm av utrymmet ska nu isoleras och hållas frostfritt, förhoppningsvis runt 10 grader vintertid.

På 5-6 kvm av det gamla golvet är betongen borta och detta ska gjutas igen. Resten av ytan ska inte bilas upp. Finns det någon vits med att lägga i cellplast i de kvm vi ska gjuta igen eller gör det ingen skillnad när det saknas i resten av golvet? Vi får plats med max 10 cm cellplast. Vad ska vi gjuta igen med? Vanlig grovbetong? Befintligt golv är inte så hårt som dagens grovbetong, lite ljusare material.

Hela ytan på 30 kvm vill vi ha hyfsat slät. Befintligt golv är ojämnt, en del kanter och fundament men mest slitet. Vad ska vi använda för material till att skapa en slät yta, flytspackel? Vi skulle kunna jämna ut de största höjdskillnaderna med 3 cm cellplast över hela golvet och sen gjuta eller spackla helt plant ovanpå. Gör det någon skillnad med så lite som 3 cm cellplast?
 
Varför tar ni inte ut hela det gamla golvet? Flytspackel och frigolit och allt ni hittar på kostar lika mycket och ger ett sämre resultat.
Alternativet att regla upp ett trägolv kanske är enklare.
Protte
 
Det finns flera anledningar till att hela golvet inte kan tas bort. Om det ska jämnas av med flytspackel eller liknande är vi inte säkra på än. Frågan är om det är värt det och hur man då går till väga.

Det som behöver göras är att gjuta igen de hål där golvet är borta. Är det då någon vits att stoppa i lite cellplast eller har det ingen betydelse för varmhållningen?

Och hur tjockt ska man gjuta, 10 cm +-? Med grovbetong eller annat?
 
Kan du delge oss några anledningar att behålla ett oarmerat 5-10 cm tjock slitet skrovligt betonggolv från 50-talet som dessutom har ett hål och vill ha ett slätt golv?
Är det en ladugård eller källare?

Protte

PS
Är det gömt ett lik under golvet?
 
Det är en gammal ladugård.
 
Jag hade samma situation med ett lagårdsgolv från 40-talet men vi tog ut alla 100 kvadratmetrarna och gjöt ett nytt.

Protte
 
  • Gilla
byggolle och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.